Бизнесът се стреми да се пребори с токовите удари в Калифорния

Зелените компании се конкурират не само да произвеждат енергия, но и да я съхраняват и управляват

В зависимост от това кого питате Калифорния е лидер в чистата енергия или е нагледен пример за предупреждение какво може да се случи. Прекъсванията на тока през август доведоха до остри критики от страна на републиканците. "В Калифорния, написа в Twitter Доналд Тръмп, демократите умишлено предизвикват временни спирания на тока, принуждавайки американците да стоят на тъмно."

Освен че предизвикват възмущение и подигравка, токовите удари вероятно ще доведат и до инвестиции.

Известен като "Златния щат", Калифорния отдавна е основният полигон за тестване на зелени компании в Америка. Калифорнийците купуват половината от всички електрически автомобили, продавани в страната. Щатът е и най-големият пазар за соларна енергия в САЩ.

Нужда от надеждна електропреносна мрежа

Докато Калифорния се бори с горещи вълни, пожари и си е поставила за цел безвъглеродна електроенергия до 2045 г., необходимостта от надеждна електропреносна мрежа става все по-очевидна. Години наред компании се състезаваха да произвеждат чиста енергия в Калифорния. Сега все повече се надпреварват да я съхраняват и управляват.

За режима на тока през август има много причини, включително лошо планиране, неочаквана липса на капацитет и горещата вълна не само в Калифорния, но и в близките щати, от които понякога внася енергия. Много преди прекъсванията обаче електроенергийните оператори се тревожеха за капацитета. Слънчевите панели в Калифорния стават по-малко полезни вечер, когато потреблението на електроенергия е най-голямо. През ноември държавните регулатори разпоредиха компаниите за комунални услуги да осигурят допълнителен капацитет от 3.3 гигавата, включително огромни батерии, които се зареждат, когато енергията е в излишък и могат да подават електричеството обратно в мрежата.

Нови проекти

Досега обаче са изпълнени твърде малко такива проекти, за да може щатът и енергийната система да се справят с нарастването на търсенето на климатици през горещото лято. Но все пак започват да се реализират нови. На 19 август енергийната компания ls Power, подкрепена от частни инвестиции, обяви проект за съхранение на 250 мегавата електроенергия в Сан Диего, който е най-големият от този вид в Америка. През юли окръг Монтерей в щата съобщи, че тексаската енергийна компания Vistra Energy може да изгради хранилище за 1.2 гигавата.

Соларната индустрия ще се възползва от новите правила на Калифорния, които изискват на новите домове да бъдат монтирани слънчеви панели на покривите от тази година. Лидерът на пазара Sunrun снабдява все повече жилищни сгради с батерии. През юли например компанията заяви, че е спечелила договори с доставчици на енергия в района на залива за инсталиране на 13 мегавата жилищни слънчеви батерии. Те биха могли да доставят енергия на гражданите при временно спиране на тока, за да помогнат да се посрещне пиковото търсене. Sunrun е толкова уверена в бъдещето си, че е предложила 3.2 млрд. долара, за да купи осовния си конкурент Vivint Solar.

Друг начин за предотвратяване на прекъсванията е да се ограничи търсенето. Европейската енергийна компания Enel има договори за комунални услуги с местни големи търговски и индустриални клиенти. Когато търсенето се повиши, Enel плаща на клиентите да намалят потреблението на енергия, облекчавайки търсенето в мрежата. Компанията OhmConnect предлага нещо подобно за собствениците на жилища.

Въпреки че подобни предложения се увеличават, необходимостта от надеждност означава, че изкопаемите горива все още няма да изчезнат. На 1 септември регулаторите в Калифорния отложиха "пенсионирането" на четири газови централи в светлината на последните режими на тока. Щатът продължава да се стреми да декарбонизира своята енергийна система през следващите 25 години. Но напредъкът може да не се движи по права линия.

Газовите централи в щата ще продължат да работят

САЩ разрешиха на четири газови електроцентрали по крайбрежието на Южна Калифорния да продължат да работят и след края на тази година, тъй като смятат, че те все още са необходими за осигуряване на надеждно производство на електричество, въпреки че допринасят за климатичната криза. Решението на регулатора за контрол на водните ресурси да позволи на газовите централи да продължат да работят идва след прекъсванията на тока в щата през август заради горещата вълна и скока в потреблението.

Енергийните регулатори все още разследват причините за недостига на електроенергия, но заявиха, че решението им да позволяват на крайбрежните газови централи да работят още няколко години ще помогне да се предотвратят нови прекъсвания, тъй като Калифорния продължава прехода си към по-чисти енергийни източници. В решението има известна ирония, като се има предвид, че климатичните промени почти със сигурност са причина и за последната гореща вълна, довела и до огромни пожари в щата.

Четирите съоръжения трябваше да бъдат затворени до 31 декември 2020 г. съгласно регламент, изискващ крайбрежните електроцентрали да спрат да използват океанска вода за охлаждане - процес, който убива рибата и други морски животни. Но решението отлага затварянето на три от тях с три години, а на една - с една година.

Калифорния от години е пример за преход към възобновяеми енергийни източници, като през 2018 г. над 30% от производството на ток е дошло от тях. Затварянето на въглищните централи има и своята цена - от 2011 насам цената на тока в щата нараства 6 пъти по-бързо спрямо останалата част на САЩ. И именно за да не се повишат още повече сметките на потребителите, местният електропреносен оператор държи твърде малък резерв от мощности, който да се включва в ситуации като тази от август. По-голямата част от инвестициите в електропреносната мрежа в региона се използват за изграждане на връзки между новите соларни и вятърни паркове, които често са във вътрешността на щата, и големите градове, които са по крайбрежието. По този начин няма достатъчно средства за поддръжка и подмяна на старата част от електрическата мрежа. Така се получават аварии, които се оказват една от най-честите причини за възникване на горски пожари в Калифорния.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар