🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Режим на тока изненада милиони хора в Калифорния

Причината е комбинация от горещо време и пропуски в енергийната политика на щата

Липсата на вятър също е една от причините за недостига на електричество в Калифорния.
Липсата на вятър също е една от причините за недостига на електричество в Калифорния.
Липсата на вятър също е една от причините за недостига на електричество в Калифорния.    ©  reuters
Липсата на вятър също е една от причините за недостига на електричество в Калифорния.    ©  reuters

Част от Калифорния остана без електричество в петък и в събота вечер, а очакванията са прекъсвания на захранването да има и в следващите дни.

Горещата вълна, която удари щата през уикенда, доведе до свръхконсумация на електрическа енергия, най-вече за охлаждане. След няколко апела към потребителите да намалят потреблението си в крайна сметка в петък вечерта местните власти бяха принудени да въведат временен режим, който остави милиони домакинства без ток с часове при температури от над 40 градуса. Същото се случи и на следващия ден, в събота.

Причината за това обаче не е техническа, а по-скоро резултат от опитите на щата да бъде лидер в неутрално въглеродната икономика и липсата на резервни мощности.

Как се стигна дотук

Калифорния от години е пример за преход към възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като през 2018 над 30% от производството на ток там е дошло от тях. Паралелно с това върви масово затваряне на въглищни централи. Това обаче има своята цена. От 2011 насам цената на тока в щата нараства 6 пъти по-бързо спрямо останалата част на САЩ. И именно за да не повишат още повече сметките на потребителите, местният електропреносен оператор държи твърде малък резерв от мощности, който да се включва в ситуации като тази от уикенда.

Така горещото, но облачно време в комбинация с липсата на вятър доведе до недостатъчно електропроизводство от соларните и вятърните паркове в региона. Обикновено когато се появи липса на електроенергия в Калифорния, съседните щати й помагат да се справи, но в случая тази помощ бе в пъти по-малка, защото всички западни щати бяха ударени от горещата вълна и нямаха особено големи резерви на електричество. Така в 18:30, когато слънцето започна да залязва, а потреблението остана високо, властите се принудиха да спрат електричеството.

По-малко разходи - повече проблеми

По-голямата част от инвестициите в електромрежата в региона се използва за изграждане на връзки между новите соларни и вятърни паркове, които често са във вътрешността на щата, и големите градове, които са по крайбрежието. Така не остават средства, с които да бъде поддържана и подменяна старата част от електрическата мрежа. По този начин се получават аварии, които се оказват една от най-честите причини за възникване на горски пожари в Калифорния. Именно този риск от аварии, най-вече при силен вятър, стана причина миналата есен да се спре електроснабдяването към определени региони, понякога в продължение на дни.

Какво предстои

Очакванията са "режимът" да продължи и през идната седмица, в която температурите ще са все така високи. През зимата може да последват и още проблеми, тъй като тогава соларните паркове произвеждат далеч по-малко енергия. Доклад на една от водещите електрически компании в региона предвижда подобни спирания на тока да се случват два пъти по-често през следващите 15 години.

Създалата се ситуация очевидно налага нужда от преразглеждане на енергийната политика на Калифорния, която планира спиране и на последната си атомна електроцентрала до 2025 г.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 5

    Те нямат ли си някой местен доган да държи студен резерв?

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Спомени от Бай Тошово време ...

    Нередност?
Нов коментар