🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

2021 г. ще е "по-хладна" заради "Ла Ниня"

Въпреки това задаващата се година ще е сред шестте най-топли от началото на индустриалната епоха

Следващата година най-вероятно ще се характеризира с малко по-ниски средни глобални температури в сравнение с предходните, но въпреки всичко ще остане в групата на шестте най-горещи за индустриалната епоха. Причината за това ще бъде климатичният феномен "Ла Ниня", който обаче в голяма степен ще бъде компенсиран от затоплящия ефект на парниковите газове в атмосферата, прогнозира британската метеорологична служба, цитирана от BBC. Изследователите смятат, че средната глобална температура ще се движи с около 1 градус повече от нивото за прединустриалния период. Това ще е седмата поредна година, която е приблизително около тази стойност.

Ако бъдем по-прецизни: според прогнозата на британската метеорологична служба средната температура на планетата през 2021 г. ще е в диапазона между 0.91 и 1.15 градуса по Целзий в сравнение с усреднената стойност за годините между 1850 и 1900 г., като най-вероятната приблизителна стойност е 1.03 градуса. За настоящата година прогнозата беше, че стойността ще е между 0.99 и 1.23 градуса.

Изследователите прогнозират, че температурите през 2021 г. ще са една идея по-ниски в сравнение с последните шест години заради протичащото в момента климатично явление "Ла Ниня" в тропическата зона на Тихия океан. Феноменът се формира през няколко години, когато силни ветрове започнат да отместват топлия повърхностен слой на морската вода край бреговете на Южна Америка по посока към Филипините. На тяхно място от океанските дълбини идват по-студени водни маси, които водят до верижна реакция, предизвикваща снижаване на средните температури по цялата планета. Според британските учени тазгодишният феномен ще охлади повърхността на световния океан с 1-2 градуса, което ще е достатъчно, за да предотврати нови температурни рекорди през 2021 г.

"Малко вероятно е глобалната средна температура за 2021 г. да е безпрецедентно висока заради влиянето на настоящия феномен "Ла Ниня", но заради глобалното затопляне годината ще е по-гореща от предишните подобни случаи през 2000 и 2011 г., когато пак имаше "Ла Ниня", коментира проф. Адам Скайф, ръководител на отдела по дългосрочно прогнозиране в британската метеослужба, цитиран от BBC. Според изследователите, въпреки че ефектът от естественото охлаждащо явление "Ла Ниня" е важен и силен, той в голяма степен е неутрализиран от затоплянето, предизвикано от парниковите газове в атмосферата. Дори в сравнение с периода 1999-2000 г., когато се наблюдава силен вариант на климатичния феномен, средните глобални температури сега са се качили с около 0.4 градуса по Целзий. Това се покрива с предвижданията на Междуправителствения панел по климатичните промени, според който средната температура на планетата се повишава средно с 0.2 градуса през всяко десетилетие в резултат на човешката дейност.

"Промените в цикличността на феномените "Ла Ниня" и "Ел Ниньо" са вторият по важност фактор, от който зависи температурата на Земята, но той е миниатюрен в сравнение с мощния ефект на парниковите газове, изпускани в атмосферата", обобщава д-р Ник Дюнстоун от британската метеослужба. Според научния институт всичките шест най-горещи години от 1850 г. досега са в периода от 2015 г. до днес. Предварителните очаквания са 2021 г. да се бори с 2018 г. за шестото място в тази антикласация.