Сърбия отваря възможност за ВЕИ търговете и солари за собствени нужди

Правителството е подготвило пакет от закони, които ще улеснят инвестициите в зелена енергия

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Докато България е още далеч от идеята да провежда търгове за енергия от ВЕИ, съседна Сърбия вече работи по ясен план за насърчаване на зеления ток, а оттам и на инвестициите като цяло.

Белград е на път да приеме пакет от законопроекти, свързани с инсталирането на слънчеви панели по покривите на къщи и компании, за да даде възможност на гражданите и бизнеса да произвеждат електричество за собствени нужди. Част от текстовете са свързани с развитието на свободния пазар, тарифите и механизмите за подкрепа. Важен момент са и търговете, които се провеждат от години в редица европейски държави.

Най-общо става въпрос за държавни състезания за вече планирани мощности от ВЕИ, на които бизнесът се явява и предлага цена на енергията. Този, който спечели се ангажира да построи мощността и да произвежда на дадена цена, като планира сам разходите си. Подробности по това какво точно предвиждат новите законопроекти ще бъдат обсъдени от водещи експерти на конференция, която ще се проведе в Белград на 14 април.

Новата правна рамка дава възможност за нови инвестиции и за преминаване на Сърбия към зелена енергия и зелена икономика, заяви вицепремиерът на страната и министър на минното дело и енергетиката Зорана Михайлович. По думите й законите ще отворят вратата пред големите инвеститори. "Те дават възможност на гражданите освен потребители, да станат и производители на енергия, като инсталират слънчеви панели в домовете си, но също така да заменят прозорците и вратите и така да намалят сметките си за ток и топлина", изтъкна тя.

Сърбия преминава към зелена енергия и зелена икономика

Зорана Михайлович
Зорана Михайлович

Вицепремиер на Сърбия и министър на минното дело и енергетиката

"Необходимо е не само да се построят нови ВЕЦ, големи и средни преди всичко, но също така да се инсталират повече вятърни и слънчеви електроцентрали и да се използва повече биомаса в топлоцентралите", каза Михайлович.

Тези дни вицеприемиерът коментира, че целта на Сърбия е повече инвестиции във възобновяема енергия, за да се достигне 40% дял до 2040 г. В момента делът на Сърбия от възобновяеми енергийни източници в крайното енергийно потребление е 20%.