Парниковите газове се върнаха на нивата от преди пандемията (инфографика)

След големия спад по време на локдауните сега нивата на вредните емисии във въздуха на ЕС се завърнаха до предпандемичините нива и дори малко отгоре

Емисиите от парникови газове в ЕС през последното тримесечие на 2021 г. са се възстановили до обичайните си нива от преди пандемията от коронавирус. Дори отбелязват леко повишение на фона на дългогодишната тенденция на плавен спад, сочат данни на статистическата служба на ЕС Евростат.

Те идват в момент, в който ЕС се стреми да намали зависимостта си от руските горива на фона на войната в Украйна. Енергийните нужди на континента обаче трябва да бъдат компенсирани и в резултат местните въглища получиха временен възход и увеличиха дела си в енергийния микс, въпреки че са най-големият замърсител. Така въпреки усилията на лдерите на ЕС да не нарушават политиките срещу изменението на климата и да увеличават дела на ВЕИ в енергийния микс, вероятно и през първите 2 тримесечия на настоящата година емисионната сметка ще е висока.

Интересен факт е, че в България нивата на емисиите са се възстановили до "нормалните" стойности много по-рано от средните за ЕС. Причината е че през третото и четвъртото тримесечие на миналата година в много западноеврипейски страни имаш локдауни заради вълните от по-заразните варианти Делта и Омикрон на вируса. В България обаче мерките бяха много по-меки, а и масово ограниченията не се спазваха.

Кой колко допринася за емисиите

Индивидуалното потребление на домакинствата заема най-голям дял от парниковите емисии за последното тимесечие на предходната година - 22%. Производственият сектор и добивът на електроенергия допринасят с по 21% за общото замърсяване, селското стопанство с 12%, а транспортът и логистиката - с 11%.

Общо емисиите от парникови газове в ЕС надхвърлят 1.04 млрд тона (след приравняване на всички вредни газове към емисии въглероден диоксид*) през последното тримесечие на 2021 г. в сравнение с 1.05 млрд. тона за същия период на 2019 г. През четвъртото тримесечие на 2020 г. емисиите в ЕС са намалели с малко над 4% спрямо същия период година по-рано, главно заради ограниченията в международните пътувания и по-високия процент работещи от вкъщи.

Въпреки прогнозите на някои ентусиасти, че COVID-19 константно ще видоизмени навиците и потреблението на хората към по-екологично и нивата на въглеродния опечатък ще са по-ниски в сравнение с предпандемичните им стойностии, данните на Евростат далече не подкрепят тази теория.

*Еквивалентност към CO2 е показател, използван за сравняване на различни парникови газове, като метан, чрез преобразуване на техния потенциал за затопляне на метричен тон с този на въглеродния диоксид.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aro43516421 avatar :-P
    Jimmy Hartwell
    • - 2

    golyama rabota

    Нередност?
  • 2
    dwr54627529 avatar :-(
    dwr54627529
    • + 1

    До коментар [#1] от "Jimmy Hartwell":

    хем голяма, хем сериозна

    Нередност?
  • 3
    caq16594332341134432 avatar :-|
    taryn becker

    Няма да обърнем ъгъла заради епидемията. Това се отнася до решенията, които ще бъдат взети тази и следващата седмица. Това ще ни накара да завием зад ъгъла. Структурата на нашата икономика не се е променила в резултат на епидемията. https://geometrydash-free.com

    Нередност?
Нов коментар