🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гутериш призова за данък "климат" върху свръхпечалбите в сектора на изкопаемите горива

Темата бе засегната от главния секретар на ООН по време на Общото събрание в Ню Йорк. Тя ще е сред най-горещите и на климатична среща GOP27 в Египет през ноември

Неочакваните огромни печалби, реализирани от компаниите за изкопаеми горива заради резкия скок на цените им, да се обложат с данъци и средствата да отиват за покриване на щетите от климатичните екстремности. Този призив към държавните лидери отправи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пред общото събрание на организацията, което тази седмица се провежда в Ню Йорк, предаде BBC. Темата дали замърсителите трябва да плащат за въздействието на свързаните с изменението на климата събития - като например скорошните огромни наводнения в Пакистан, се очертава да бъде и една от най-горещите и спорни теми на предстоящата климатична среща GOP27 в египетския курорт Шарм ел Шейх през ноември.

Въпросът кой финансира тези загуби преследва международните преговори за изменението на климата вече повече от десетилетие. Бедните държави смятат, че богатите държави трябва да плащат заради историческите им въглеродни емисии, които са повишили температурите. Но по-богатите нации отхвърлят всякакви призиви за финансови компенсации.

Дневният ред на Общото събрание на ООН в Ню Йорк всъщност изобилства от критични теми и много от тях имат пряка или непряка връзка както с войната в Украйна, така и с климатичната проблематика - недостига на храна и енергия, кризата с цените и т.н. "Глобална зима на недоволството" е на хоризонта, смята Гутериш. Въпросът за изменението на климата обаче според него е доминиращият и определящият въпрос на нашето време в по-голям мащаб. "Това е казус за морална и икономическа справедливост", казва той.

За Гутериш няма съмнение кой е отговорен за световната климатична криза. "Промишлеността с изкопаеми горива пирува със стотици милиарди долари под формата на субсидии и неочаквани печалби, докато бюджетите на домакинствата се свиват и нашата планета гори", каза той пред общото събрание. "Днес призовавам всички развити икономики да обложат с данъци неочакваните печалби на компаниите за изкопаеми горива. Тези средства трябва да бъдат пренасочени по два начина: към страни, които понасят загуби и щети, причинени от климатичната криза; и към хора, които се борят с поскъпването на храните и цените на енергията."

Екипът на Гутериш побърза да уточни, че генералният секретар не говори за някакъв вид репарации или механизъм за директно финансиране. Според тях парите могат да бъдат използвани за практични действия - като системи за ранно предупреждение, които биха били от полза за най-засегнатите от промените нации.

Но дейности като системите за предупреждение сами по себе си едва ли ще решат проблемите на малките островни и развиващи се държави, за които въпросът за покриването на загубите и щетите от климатичните крайности е основен за тяхното оцеляване.

Според информация на Guardian някои от най-бедните страни в света са подготвили и дискусионен документ за срещата в Ню Йорк, който също разглежда идеята за "свързания с климата и основаващ се на справедливост" глобален данък като средство за набиране на финансиране. Сред предлаганите в него опции са въглероден данък или данък, свързан с пътуването със самолет, такса върху тежките масла, използвани в корабоплаването, добавен данък към добива на изкопаеми горива и още идеи.

Много малко вероятно е предложенията да бъдат одобрени въпреки моралната подкрепа от Гутериш, а дългогодишната битка ще продължи на COP27 в Шарм ел Шейх през ноември. На COP26 в Глазгоу миналата година всички страни се съгласиха, че трябва да има нова рамка по този въпрос, но нямаше съгласие как да бъде финансирана.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    umv16206834451053261 avatar :-|
    Peter Tomov

    Само това липсва като поредна злина за покачване цените на енергията, които и без това са на рекордно ниво. Докато светът не излезе от рецесия (за която спорят, тука има, тука няма) не бива да се атакува енергийния сектор с нови тарифи и данъци. Всички искаме да караме електрически коли, но цените им са още много високи. Не може също така да се прави трета крачка, преди да е направена втората. Тойота например изчисли, че ако Япония мине изцяло на електрически коли през 2035 г, няма да има дори един киловат резерва. Тук в Щатите пък аритметиката показва, че ако имаш Тесла и зареждаш редовно вкъщи, сметката ти за ток скача с около 35-40 долара на месец.

    Нередност?
Нов коментар