🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

COP27: Светът е на магистралата към климатичния ад, предупреди Гутериш

Световните лидери се събраха да обсъдят сложни и тежки въпроси около климата, докато ръстът на температурите вече гони 1.2°C, a намаляването на емисиите засега не се случва

Страните са изправени пред сериозен избор: да работят заедно сега за намаляване на емисиите или да обрекат бъдещите поколения на климатична катастрофа. В момента ние сме на магистрала към климатичния ад с крак все още на газта. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш на лидерите от целия свят, пристигнали в понеделник за климатичната среща на върха COP27 в Египет. Той предупреди, че емисиите от парникови газове продължават да растат, глобалните температури продължават да се покачват и нашата планета бързо наближава критичната точка, която ще направи климатичния хаос необратим. Това прави целта от Парижкото споразумение на климата - задържане на ръста на глобалните температури под 1.5 градуса по Целзий до края на века, все по-неизпълними, а последиците ще са болезнени, а в някои части на света - фатални.

Миналата година срещата на върха за климата COP26 в Глазгоу запази жива целта за задържане на глобалните температури до 1.5°C над прединдустриалните нива, макар да беше отбелязано, че "пулсът е слаб". Само година по-късно този пулс едва се напипва - планетата вече се е затоплила с 1.15°C, експертите прогнозират, че продължаването на сегашните политики ще доведе до покачване до плашещите 2.8°C през този век. Дори най-позитивните модели посочват поне 1.8°C ръст на температурите. Причината е, че огромна част от държавите засега не успяват да следват целите и обещанията си за намаляване на емисиите - общо взето, светът трябва да намали наполовина употребата на изкопаеми горива.

В неделя генералният секретар на ООН представи във видеосъобщение до конференцията доклад на Световната метеорологична организация за състоянието на глобалния климат за 2022 г., като го описа като "хроника на климатичния хаос". В него учените изчисляват, че последните осем години са на път да бъдат най-топлите в историята. Докладът предупреждава за широкообхватни въздействия на изменението на климата, включително ускоряване на покачването на морското равнище, рекордни загуби на ледникова маса и рекордни горещи вълни.

Това предизвикателство ще бъде сред топ въпросите на форума, но тазгодишната климатична среща на върха е особено напрегната, тъй като идва след година на огромни климатични бедствия, за които все по-видимо отговорни са измененията в климата, а най-потърпевши и уязвими са бедните страни. Още при откриващите речи в понеделник лидери от Африка и Азия зададоха тона за една от горещите теми, която се очаква да бъде дискутирана на форума - историческата отговорност на най-развитите страни за емисиите, довели до глобалното затопляне и съответно тяхната отговорност за покриване на щетите.

Засегнатите от бедствия държави искат да бъде създаден специален фонд за загуби и щети, поддържан от богатите държави. Те от своя страна не са щастливи с тази идея. "Загубите и щетите вече не могат да бъдат замитани под килима", каза по този въпрос Гутериш, който миналия месец призова страните да облагат неочакваните огромни печалби, реализирани от компаниите за изкопаеми горива заради резкия скок на цените им и средствата да отиват за тази цел. Сега той призовава и за създаването на универсална система за ранно предупреждение в рамките на пет години. "Нека пренасочим тези пари към хората, които се борят с цените на храните и енергията, и към страните, които понасят загуби и щети, причинени от климатичната криза", добави Гутериш.

Тази година "пепел в раната" на климатичните промени слага и войната в Украйна, след като конфликтът накара големи развити държави в Европа, Северна Америка и Азия да направят сериозна крачка назад по отношение на използването на въглища, което деморализира други - например африкански държави, които до този момент се въздържат от мащабно разработване на залежите си от изкопаеми горива по екологични причини. "Въпреки проблемите от войната не можем да приемем, че вниманието ни не е фокусирано върху изменението на климата", каза Гутериш. На практика войната се очаква да бъде голям ускорител за преминаването на Европа от изкопаеми горива към ВЕИ енергия, но това ще отнеме време, докато прекият ефект за момента е замяната на руския тръбен газ с течен газ от други източници.

Израел ще представи климатични иновации и решения в собствен павилион

"Тъй като Израел е разположен в сух регион и сме изправени пред хроничен недостиг на вода, високи температури и трудни условия за развитие на земеделието, трябваше да намерим креативни решения. Благодарение на натрупаните за десетилетия знания и опит държавата ни намери практически решения на климатичните предизвикателства, които Израел желае да сподели и да сътрудничи за тяхното прилагане и в други страни", казва Наама Леви, зам.-ръководител на мисията на Израел в София, по повод участието на Израел на COP27 за пръв път със собствен павилион. В него фокус са климатичните иновации, технологии и решения, като там ще се проведат и събития, насочени към изграждане на международно и регионално сътрудничество в Близкия изток.

"Тези решения включват въпроси, които са от съществено значение за справяне с климатичната криза, като ефективност на водните ресурси и създаване на нови източници на вода, устойчиво на суша земеделие и прецизно земеделие, изобретяване на заместители на животинските протеини и на устойчиви култури, енергийна ефективност и съхранение на енергия, възстановяване и опазване на горите в безводни райони, кръгова икономика и производство на нови материали, щадящи климата и околната среда", казва Леви. Израел ще има голяма делегация на високо ниво на форума, която ще включва представители на всички сектори, които трябва да бъдат впрегнати за разрешаване на кризата с климата: правителството, гражданското общество, частният сектор, местното управление, академичните среди и др.

Медийното внимание често е фокусирано върху посланията и речите на световните лидери, но те говорят на форума два дни - в случая в понеделник и вторник (7 и 8 ноември) и след като си тръгнат, в следващите десет дни делегатите на конференцията се заемат със същината на климатичната дипломация - тежки и мъчителни преговори по основните въпроси. Ако COP27 има някакъв шанс да поднови глобалните ангажименти след година на изключително ограничен напредък, работата на тези преговарящи ще бъде от решаващо значение. Наблюдателите реално не очакват да видят споразумение или нов договор в края на форума - особено за горещия картоф с финансирането на загубите, но посочват, че е изключително важно да се види напредък по тази тема.

Срещите на върха се провеждат съгласно Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата - договор от преди почти 30 години и всичко, договорено там, е продукт на същата конвенция. Това означава, че страните имат правно задължение да следват тези договорености. Затова и COP събитията са важни и имат значение, колкото и мъчително понякога да протичат. Всяка дума в преговорите и документите има значение - дали ангажиментът е за "постепенно премахване" или "постепенно намаляване" на употребата на въглищата например.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Тази авторка ме напряга още от ковид епопеята с крайните си лаически заключения. Допускам, че няма медицинска квалификация, което не я спираше да внушава паника. Може би след време ще се обърне внимание на психическия тормаз за уж доброволна, а всъщност принудителна безсмислина ваксинация, пред вид всеизвестната изменчивост на к-вируса, която, обаче донесе на бигфарма стотици милиарди печалба.

    Сега подобен апокалиптичен тон същата песателка държи за климатичните промени. Допускам, че няма диплома и от ГГФ, което не я спира да създава паника. Явно пак някой ще спечели милиарди от паниката.

    И тъй като и тогава, и сега това се случва в една и съща медия, близо до ума е, че апокалиптичното е търсено като внушение именно от медията. Защо го прави? Нямам прадстава. Вижте логото долу вляво на страницата. Може би там е обяснението?

    Щом намаляването на емисиите СО2 не се случва дори след година и половина ковид индустриалната ваканция и сега след газовата геополитическа ваканция, близо до ума е, че това състояние е продукт на естествената човешка жизнена дейност! Все пак 7+ милиарда човешки същества вдишват и издишват СО2 няколко пъти в минута. Същото го правят стотици милиарди топлокръвни бозайници, птици.
    Почти половината СО2 идва от изпаренията на световния океан.
    Това са обективните дадености.

    И после - Ал Гор подхвана темата за "климатичната катастрофа" в един съвсем различен икономически и геополитически момент, когато просто трябваше да се мотивира за пред хората нуждата от неописуемо разрушетелния за природата шистов добив на въглеводороди в САЩ.

    И темата впоследствие взе да се репродуцира, за да опита да намери оправдание за вината на неоколониалните ОК, Франция, Нидерланд, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Италия (всъщност Западна Европа) за трагичното положение в бившите им колонии, които те продължават да изсмукват.

    Права е Грета Тнберг: за да се решат климатичните проблеми, трябва да се погребе неоколониалния империализъм.

    Нередност?
Нов коментар