Турската Sisecam инвестира още 30 млн. долара в Търговище

Нова линия за стъкло с покритие ще започне да работи в "Тракия глас България" - Търговище, догодина

Инвестициите на Sisecam в Търговище започват през 2004 г., като групата вече има три завода в града
Инвестициите на Sisecam в Търговище започват през 2004 г., като групата вече има три завода в града
Инвестициите на Sisecam в Търговище започват през 2004 г., като групата вече има три завода в града    ©  Георги Кожухаров
Инвестициите на Sisecam в Търговище започват през 2004 г., като групата вече има три завода в града    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Турската Sisecam ще изгради нова линия за стъкло с покритие за 30 млн. долара в "Тракия глас България".
  • Съоръжението ще започне да работи догодина, а общата инвестиция на компанията в страната ще достигне 925 млн. долара.
  • С общо три такива проекта в три държави групата ще увеличи капацитета си за продукта близо два пъти.

Турската Sisecam, която преди 20 години стана най-големият инвеститор на зелено в България, като построи изцяло нов стъкларски завод в Търговище, продължава да разширява производството си в страната. Поредният й проект е за нова, втора, линия за стъкло с покритие на стойност 30 млн. долара (55 млн. лв.) и се очаква да приключи догодина. С това общите инвестиции на групата в страната ще достигнат 925 млн. долара.

Съоръжението ще бъде част от "Тракия глас България" - най-голямата от трите производствени компании на Sisecam в страната с над 446 млн. лв. оборот за 2022 г. Подобни проекти ще бъдат изпълнени в още две държави, с което общият капацитет на групата за стъкло с покритие (ползвано за сгради заради топлоизолационните му свойства) ще се увеличи близо два пъти, а портфолиото ще се разшири. Решението е стратегическо и цели да отговори на нарастващото търсене на специализирани продукти.

По-сложни продукти

Новата линия в Търговище ще има капацитет 6 млн. кв.м годишно и на практика ще бъде втората такава в завода. Първата беше пусната през 2013 г. и произвежда както стандартно стъкло с покритие за жилищни сгради, така и закалено стъкло, което е с по-висока добавена стойност и се използва за търговски сгради. "Новата линия представлява стратегическо разширение, което ще допълни съществуващите мощности. Увеличението на капацитета ще ни даде гъвкавост и ще ни позволи да произвеждаме по-сложни продукти от закалено стъкло чрез първата линия", уточни Ахмет Кърман, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Sisecam, за "Капитал".

Целта на компанията е да се фокусира върху разработката на специализирани продукти като стъкла с функция за размразяване и контрол на слънчевата светлина, такива, които предотвратяват сблъсъка на птици, както и продукти за енергийна ефективност и оптимална пропускливост на светлината. "Новата линия ще разшири възможностите ни за R&D и ще ни даде възможност да изпитваме нови технологии и покрития, които могат да революционализират начина, по който мислим за стъклото", добави той. По думите му това е ключова стъпка за групата в усилията й да остане начело на индустрията, като постоянно въвежда иновации и осигурява продукти за променящите се нужди на клиентите.

Целта на компанията е да се фокусира върху разработката на специализирани продукти.

Планираната инвестиция включва машините и оборудването, както и необходимите промени в съществуващата сграда. Засега не се предвижда разширяване на площите.

Част от по-голям проект

Решението за инвестицията е взето от съвета на директорите на Sisecam в началото на март и е част от по-голям пакет за общо 114 млн. долара, който включва изграждането на нови линии в още два завода на групата - в Турция и в Италия, с което тя ще разполага с общо 7 такива линии. Трите нови проекта ще увеличат капацитета за производство на стъкло с покритие с близо 20 млн. кв.м до 42 млн. кв.м.

"С тези инвестиции Sisecam се стреми да отговори на нарастващото търсене на стъкло с покритие в сектора", казват от компанията. Очакванията са това да повиши конкурентоспособността й, като направи производството по-ефективно и разнообрази продуктовата гама. Целта е също да се увеличи делът на продукти с по-висока добавена стойност в общото производство на групата.

Sisecam в България

Макар че е позната най-вече със стъкларските си заводи в Търговище, първата инвестиция на Sisecam в България на практика беше в друга сфера от дейността й - производството на химически продукти. През 1997 г. групата стана миноритарен партньор на белгийската Solvay, която приватизира завода за калцинирана сода в Девня (сега "Солвей Соди"). Към момента Sisecam държи 25% от акциите в дружеството. Отново през 1997 г. турската група регистрира и "Шишеджам България", което се занимава с търговия със сода.

Големите производствени инвестиции обаче започват през 2004 г., след като компанията обявява плановете си да изгради стъкларски завод в Търговище и става първият (а доскоро и единствен) сертифициран приоритетен инвеститор в страната. Първоначално дейността се извършва от "Тракия глас България", но през 2015 г. бизнесът е разделен на три компании. Първото производство започва през 2005 г. и е на домакинско стъкло - днес "Пашабахче България". Заводът има капацитет за 150 хил. тона изделия годишно и изнася продукция за Германия, Турция, Великобритания, Италия, Швейцария и др.

През 2006 г. започва производство и на плоско стъкло ("Тракия глас България"), като това е първата такава линия на групата на Балканите. Компанията в момента изнася основно за държави от Европейския съюз, но има пазари и в други страни. Третият голям проект е заводът за автомобилни стъкла "Шишеджам аутомотив България", който започва работа през 2010 г. Сред клиентите са световни производители на автомобили като Toyota и BMW.

Междувременно в Търговище са направени и редица други инвестиции, с които компанията разширява капацитета и продуктовата си гама. Така в момента листата включва също стъкла за бяла техника, за фотоволтаични панели и други специализирани продукти.

Според последните налични отчети оборотът на трите български дружества достига близо 900 млн. лв. през 2022 г. Заетите са над 2700 души, което прави Sisecam най-големият работодател в района на Търговище. Поредното разширение показва, че България е важна локация за групата, а плановете изглеждат дългосрочни.

Групата

Sisecam е основана през 1935 г. като първия производител на стъкло в Турция и днес е сред водещите компании в сектора, като произвежда всички ключови продукти - плоско стъкло, домакинско стъкло, стъклен амбалаж и стъклени влакна. По данни на групата тя е един от двата най-големи производителя на стъклени изделия и сред петте най-големи производителя на стъклен амбалаж и плоско стъкло в света. Друга голяма сфера за Sisecam е химическата индустрия, като компанията е в топ 3 на производителите на калцинирана сода и световен лидер с областта на хромовите химикали.

Групата има 45 завода в 14 държави на 4 континента - в Турция, България, Италия, Босна и Херцеговина, Румъния, Германия, Унгария, Словакия, САЩ, Русия, Грузия, Украйна, Индия и Египет. Продуктите ѝ се изнасят в повече от 150 държави, а заетите са над 25 хил. души.

За 2023 г. Sisecam отчита оборот 152 млрд. турски лири (4.4 млрд. евро) и 19 млрд. турски лири печалба. През миналата година са произведени 5.2 млн. тона стъкло и 4.7 млн. тона калцинирана сода, както и 3.7 млн. тона суровини за индустрията.

България е едно от предпочитаните места за инвестиции на групата



Ахмет Кърман, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Sisecam



Защо Sisecam реши да направи новата инвестиция в България?

- Имаме четвъртвековна инвестиционна история в България и стойността, която добавяме, се оценява от заинтересованите страни и правителството. През 2021 г. получихме награда за устойчива инвестиция от Българската агенция за инвестиции като признание за ефективните ни дългосрочни вложения в страната. Като се има предвид историята ни на правене на бизнес в България и сегашната ни дейност, страната се определя като едно от предпочитаните географски местоположения за нови инвестиции на Sisecam. Освен това целта ни да осигурим технологично и оперативно развитие на бизнеса ни с плоско стъкло и да разширим продуктовата си гама направиха българския завод стратегически предпочитан за тази инвестиция.

Към кои пазари и какъв тип клиенти е насочен този проект?

- Стъклата с покритие са предпочитани за търговски и жилищни сгради поради техните топлоизолационни свойства, като се използват както в ново строителство, така и при ремонти. Sisecam ще увеличи капацитета си за производство на такива продукти в допълнение към съществуващата линия в България. Плановете са новата линия да обслужва европейския пазар на архитектурни стъкла, започвайки от близките пазари.

Ще бъдат ли открити нови работни места?

- Новата инвестиция на Sisecam цели да осигури най-високо ниво на оперативна ефективност, като се възползва от технологиите за автоматизация. Линията ще бъде изградена с най-съвременните технологии, които осигуряват качество и удовлетворение от услугите. Инвестицията ще създаде допълнителни възможности за заетост за хората в България и региона. В момента имаме 2710 служители в България и още 600 непряко заети. Работим с 613 фирми, от които купуваме стоки и услуги. Като включим тези партньори и техните работници, веригата на стойност, която създаваме, и положителното ни въздействие са големи.

Ще кандидатствате ли за инвеститорски сертификат и държавна подкрепа за проекта?

- Sisecam е инвеститор в България от 1997 г., като работи в няколко бизнес сфери. С новата инвестиция компанията ще увеличи присъствието си в България и планира да се възползва от възможностите, които България предоставя на инвеститорите си. Изискванията за правителствена подкрепа и обхватът на проекта са анализирани подробно и ще бъдат предприети необходимите действия. Вярваме, че новата линия ще допринесе значително за българската икономика чрез износа на продукти с добавена стойност. Този икономически ефект ще се засили от неоценимата подкрепа на българските власти.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mr.ligier avatar :-|
    Lee Gier
    • - 1

    Тракия Глас, тракийски народни песни от Шишеджам. Изпълнява Ехмет Кърмен.
    Ако "глас" в Тракия Глас България е произнесено на немски "стъкло", то много некадърно е употребено, защото на немски се произнася "глаЗ". И на български няма друго значение на думата "глас", потурчената употреба на думичката "глас" е тюрлюгювеч. Чудно, Тракия джам що не си назначат 1 българка за преводачка и консултантка, ама българка, не Айше от Булгаристан.

    Нередност?
Нов коментар