🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Samsung очаква 10 пъти ръст на печалбата през първото тримесечие

Най-големият производител на чипове за памет в света сигнализира за край на спада при този бизнес

Хан Йонг-хи, съпредседател и съизпълнителен директор на Samsung Electronics, представи резултатите на компанията за последната година на общото събрание на акционерите в края на март
Хан Йонг-хи, съпредседател и съизпълнителен директор на Samsung Electronics, представи резултатите на компанията за последната година на общото събрание на акционерите в края на март
Хан Йонг-хи, съпредседател и съизпълнителен директор на Samsung Electronics, представи резултатите на компанията за последната година на общото събрание на акционерите в края на март    ©  Reuters
Хан Йонг-хи, съпредседател и съизпълнителен директор на Samsung Electronics, представи резултатите на компанията за последната година на общото събрание на акционерите в края на март    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Технологичният гигант Samsung Electronics очаква да отчете 10 пъти ръст на оперативната печалба през първото тримесечие, тъй като цените на чиповете за памет се възстановяват след най-тежкия спад в индустрията от десетилетия насам през миналата година.

Най-големият производител на чипове за памет в света по продажби оцени, че оперативната печалба е нараснала с 931% до 6,6 млрд. вона (4.9 млрд. долара) в предварителните данни за първите три месеца на тази година. Това е по-добре от очакванията на анализаторите за 5.7 трлн. вона, според LSEG SmartEstimates. Продажбите са нараснали с 11.4% до 71 млрд. вона спрямо предходната година.

Цените на чиповете с памет Dram са се повишили с около 20% през първото тримесечие, докато тези на чиповете с флаш памет Nand, използвани за съхранение на данни, са поскъпнали с 23-28%, според доставчика на данни TrendForce. Анализаторите прогнозират, че подразделението за чипове на Samsung ще отчете оперативна печалба около 666 млн. долара през първото тримесечие при оперативна загуба 1.6 млрд. долара през последното тримесечие на 2023 г.

Оптимистичните оценки отбелязват най-високите приходи на Samsung от третото тримесечие на 2022 г. насам, тъй като подразделението за чипове вероятно ще отчете първата си печалба от пет тримесечия насам, съобщава Financial Times.

"Наблюдаваме по-силно от очакваното възстановяване на цикъла на паметта, като цените на чиповете за памет се повишават повече от очакваното", казва Роко Ким, анализатор в Hana Financial Investment.

Възстановяването на пазара на чипове за памет на стойност 160 млрд. долара беше подчертано от силната прогноза за продажбите на Micron миналия месец, като американският производител на чипове обяви, че предвижда рекордни продажби през 2025 г.

Samsung усилено се опитва да настигне конкурентите си в областта на чиповете с висок марж, използвани за изкуствения интелект, тъй като изостава от местния си конкурент SK Hynix в масовото производство на най-модерните HBM чипове.

Кюн Кьо-хюн, главен изпълнителен директор на компанията, отговарящ за бизнеса с чипове, заяви миналия месец, че Samsung е близо до това да заеме лидерска позиция в HBM чиповете. Той също така заяви на среща на акционерите, че компанията очаква повече от 100 млн. долара приходи от бизнеса си с опаковане на усъвършенствани чипове през тази година.

"Samsung постига напредък в бизнеса с HBM, който се счита за нейна ахилесова пета", каза Лий Сеунг-ву, анализатор в Eugene Investment & Securities.

Според него губещият бизнес на Samsung с машини за чипове все още натежава върху приходите на компанията, но очаква подразделението за производство по договор да стане печелившо през втората половина на тази година.

Очаква се Samsung, която изгражда завод за машини за чипове в Тексас, да получи поне 5 млрд. долара субсидии от САЩ, докато местният конкурент SK Hynix инвестира около 4 млрд. долара в завод за опаковане на чипове с изкуствен интелект в Индиана.

Силните приходи на Samsung се дължат и на стабилните продажби на най-новите смартфони с изкуствен интелект. През януари компанията пусна на пазара своите телефони Galaxy S24 с Android, които могат да използват генеративни функции за изкуствен интелект на устройството, което помогна на Samsung да си възвърне първото място в световните продажби на смартфони през февруари.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар