🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да си направим енергийна общност

Нова безплатна онлайн платформа описва стъпка по стъпка изграждането на "споделено" ВЕИ

Засега енергийните общности в България са само две. За сравнение - в Европа са около 10 000
Засега енергийните общности в България са само две. За сравнение - в Европа са около 10 000
Засега енергийните общности в България са само две. За сравнение - в Европа са около 10 000    ©  Shutterstock
Засега енергийните общности в България са само две. За сравнение - в Европа са около 10 000    ©  Shutterstock
Темата накратко
  • Платформата вече работи, а в нея освен правна информация има и раздел за добри практики.
  • Интересът към споделените ВЕИ вероятно ще се засили с при либерализацията на пазара на ток за бита.
  • Към момента у нас функционират две общности - "Изгрей БГ" и проектът на община Габрово.

На фона на колебливите цени на електроенергията и предстоящата либерализация на пазара на ток за домакинствата все повече граждани се интересуват от това как да се сдружават и сами да произвеждат ток за нуждите си. Отговорът идва от новата платформа "Енергия за гражданите в България", която е насочена изцяло към подпомагане развитието на общностите - тези групи граждани, които са решили да инвестират заедно във ВЕИ технология за производство на ток за собствени нужди.

Платформата е дело на експерти от Черноморския изследователски енергиен център и в нея са описани стъпките за реализация и управление на общностите, източниците на финансиране, добрите примери и много други.

Стъпка по стъпка

Порталът дава информация и за проектните идеи и законодателството. А в раздела "Как да започнете" е събрана информация, свързана с дефинирането на целите, възможните проектни идеи, ангажирането на професионални проектанти и др. В "графата" често задавани въпроси пък има обобщение на това какво е енергийна общност, какъв е нейният статут, каква е ролята на общинския съвет и кмета. Има и данни за проектите, които биха могли да бъдат реализирани от енергийната общност. Всичко това на едно място прави портала изключително полезен предвид разпиляната и непълна информация за енергийните общности до този момент.

"Нашата цел е да предоставим на гражданите и организациите необходимите знания и инструменти по-най-достъпния начин, за да инициират и развиват успешни проекти за енергийни общности", коментира д-р Мария Трифонова от Стопанския факултет на Софийски университет "Св. Кл. Охридски" и координатор на проекта.

Добрият пример

В портала могат да се проследят и добрите примери на първите енергийни общности у нас - "Изгрей БГ", както и пилотният проект за енергийна общност в община Габрово. Фотоволтаичната централа на "Изгрей БГ" е разположена в село Белозем, община Пловдив, а членовете на общността са трима. "Обхватът на дейност на нашия проект включва обновяването на две съседни постройки и добавянето на 4 kW соларна инсталация за собствена консумация с възможност за връщане на излишъка от енергия обратно в мрежата", разказват основателите Михаил и Цветан Георгиеви.

Община Габрово пък работи по пилотен проект за създаване на енергийна общност, която да произвежда соларна енергия за собствено потребление. В нея вече са се включили 73 участници, сред които граждани, общината и шест юридически лица. В момента проектът от 100 кВт е на етап изграждане и се очаква да заработи до края на годината.

Има какво да се желае

Наскоро експерти от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) отчетоха в свой доклад несъвършенствата на правната уредба в тази област. Изводите бяха красноречиви - в България все още има "съществени недостатъци" по отношение на разработването на благоприятна рамка за нови ВЕИ, а дефиницията на енергийните общности все още не е достатъчно прецизна. Експертите настояха за нисколихвени кредити, револвиращите фондове и грантовете за подпомагане на домакинствата, които да направят кооперативите по-атрактивни.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар