🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Калкулатор за енергийна ефективност

Искате 50% от тока ви да идва от слънцето? Вижте колко ще струва и какви панели ще ви бъдат нужни

Че соларните панели водят до големи спестявания, е ясно. Новият калкулатор на "Грийнпийс" показва точно колко може да се спести и какъв би бил разходът за тази инвестиция
Че соларните панели водят до големи спестявания, е ясно. Новият калкулатор на "Грийнпийс" показва точно колко може да се спести и какъв би бил разходът за тази инвестиция
Че соларните панели водят до големи спестявания, е ясно. Новият калкулатор на "Грийнпийс" показва точно колко може да се спести и какъв би бил разходът за тази инвестиция    ©  Надежда Чипева
Че соларните панели водят до големи спестявания, е ясно. Новият калкулатор на "Грийнпийс" показва точно колко може да се спести и какъв би бил разходът за тази инвестиция    ©  Надежда Чипева
Темата накратко
  • Калкулатор за бита и бизнеса, създаден от "Грийнпийс", изчислява в детайли спестяванията с монтирането на соларни панели
  • Възвръщането на инвестицията може да отнеме години, но на фона на плавното покачване на цените вложенията си струват
  • "Домашното производство" е ключът към включването на бита в т.нар. енергийни общности, които скоро ще бъдат регламентирани и у нас

За Тихомир соларната енергия и възможностите за това сам да произвеждаш ток донякъде са клише. Той живее в апартамент в София, но има и малка къща в близост до града и всяка възможност за спестяване на разходите за енергия е от полза. Плюсовете на соларната енергия са ясни, убеден е и той, но никой никъде не прави дори приблизителна сметка колко би струвало това, от какъв панел се нуждаеш и за колко време ще се върне инвестицията. Дори и само условно. А това е важно за Тихомир и за още много други хора като него и семейството му - само така той ще знае дали си струва инвестицията, от колко панела се нуждае и колко би могъл да спести, ако част от електроенергията му идва не от ЕРП-то, а от слънцето.

Тихомир се интересува и от друго - иска заедно със съседите си да стане част от т.нар. енергийна общност - обединение от граждани, които не само че сами произвеждат електроенергията си, а дори могат да я споделят помежду си. Така в едно далечно за България бъдеще (но реалност за Германия, Дания, Нидерландия и др., включително и Гърция) вместо чаша захар съседът ви по врата може просто да ви поиска 10 - 20 киловата електроенергия. Интересно, нали?

Затова на фона на високите сметки за ток и ниската енергийна ефективност на повечето сгради въпросът как да намалим сметките си за електричество с помощта на соларни панели става все по-актуален. Условностите, разбира се, са много - разположение на имота, възможности за монтиране на самата система, видове и модел на соларите и какво ли още не. Именно това прави сметките трудни и много специфични - в зависимост от конкретния клиент и имот. И все пак - какви биха били спестяванията от електроенергия, ако имате соларни панели? Отговорът на този въпрос идва от новия калкулатор на "Грийнпийс", с който бързо и удобно всеки сам може да направи своите изчисления в подробности.

Той е разработен в два варианта - за домакинства и за бизнес, което прави сметките още по-лесни. Всичко това е важно с оглед възможностите за кандидатстване за европейско финансиране за изграждане на нови соларни панели. Докато за бизнеса това вече е възможно и кандидатстването продължава още месец и половина, за домакинствата все още се бави. И все пак - мнозина не разчитат само и единствено на европейското финансиране, а на собствените си сили и искат час по-скоро да станат по-малко зависими от енергото. Защото много неща не са ясни, но едно е сигурно - цените на електроенергията няма да вървят надолу.

Колко ви е сметката за ток?

От какъв панел се нуждаете, ако сте битов абонат и грубо харчите по 1500 лв. за ток на година (средно около 125 лв. на месец) и искате 50% от енергията ви да идва от слънцето? Според калкулатора на "Грийнпийс" ще трябва да инсталирате 11 панела, което ще ви струва 6951 лв. (панелите заедно с инсталирането им). Благодарение на тази своя инвестиция всяка година ще спестявате около 750 лева. Резултатът? Резултатът е, че ако преди фотоволтаичната система сте плащали средна сметка за ток на месец 125 лв., след монтирането на инсталацията сметката ще падне до около 62.50 лв., показват изчисленията на "Грийнпийс".

Самата инвестиция ще се възвърне за приблизително девет години, което не е толкова малко, но определено си заслужава, защото цените след девет години едва ли ще са на същите нива както в момента. Ако обаче изберем хипотетичния вариант, при който цялата енергия идва от слънцето, изчисленията ще бъдат различни. В този вариант ще трябва да отделите повече място - ще са нужни 22 панела, инвестицията ще струва малко над 13 900 лв., като тя ще се възвърне също за девет години. Едва ли обаче някой ще се спре на този вариант за производство на собствен ток, а причината е ясна. Соларните панели на практика няма да работят през нощта, както и в дните с лошо и облачно време.

Капка по капка - енергийна общност

Калкулаторът на "Грийнпийс" не е създаден случайно или просто за удобство. Той е важен ориентир в насърчаването на повече хора в борбата им за енергийна независимост. Така, освен да спестяват хората, биха могли да продават излишната енергия на други потребители и да станат част от т.нар. енергийна общност. Това са кооперативи, които сами произвеждат своята електроенергия. Това става възможно, когато заедно с близки, приятели или съседи решите да инвестирате заедно и да направите своя соларна централа, чрез която да покривате собствената си консумация на енергия. Излишъкът може да бъде съхраняван или продаван на други потребители, а това води и до печалби. В Оденвалд (Германия) например местната кооперация използва част от печалбата, за да финансира изграждането на нова детска градина и местна енергийна станция.

А други насочват средства към изграждането на концертни зали. Засега България е твърде далеч от подобни инициативи най-малкото защото създаването на енергийни общности все още не е регламентирано нормативно. С последните промени в Закона за ВЕИ бе направен опит да се сложи рамка на подобни обединения, но промените така и не бяха гласувани в парламента. България имаше срок до средата на 2021 г. да промени законодателството си и да облекчи инвестициите в сектора (част от промените засягаха именно кооперативите), но тъй като това не се случи, държавата бързо влезе в наказателна процедура.

Ами бизнесът?

Калкулаторът на "Грийнпийс" може да направи изчисления и за бизнеса. Например ако искате 50% от електроенергията ви да идва от слънцето, а годишната ви сметка е 36 000 лв. (средно по 3000 месечно), ще ви трябват 167 фотоволтаични панела с инсталирана мощност 41.71 кВтч. Инвестицията, която включва самите панели и тяхното инсталиране, ще струва около 104 263 лв., показват сметките на калкулатора. Така средната сметка за ток с фотоволтаична система ще падне до 1500 лв. на година, а самата инвестиция ще се възвърне след 5 години. Ако пък сметката ви за година е 50 000 лв. (колкото е и максимумът в калкулатора на "Грийнпийс") и искате 50% слънчев ток, ще ви трябват 232 панела и над 144 810 лв. инвестиция, като изплащането отново ще отнеме 5 години. Подобен мащаб обаче изисква и площ, на която да се инсталират панелите.

В зависимост от количеството електроенергия, която използвате на година, и процента от нея, който искате да покриете чрез соларни панели, се изчислява каква мощност трябва да инсталирате, обясняват методологията на калкулатора от "Грийнпийс". Експертите са направили проучване за средната пазарна цена за упуване на панели и тяхното инсталиране за 2022 г. Но все пак уточняват, че стойностите, изчислени от калкулатора, са приблизителни. Реалните стойности може да варират в зависимост от размера на съоръжението, доставчика на оборудване, разходите за инсталиране и промените в цените през годината.

С помощ от Европа

До 15 май фирмите може да кандидатстват по схемата за поставяне на фотоволтаични системи и батерии по плана за възстановяване. Съфинансирането по мярката е до 50%, като минималният размер на безвъзмездното съфинансиране е 75 000 лв., а максималният - 1 млн. лв. Засега бюджетът по схемата е 200 млн. лв., но е много вероятно той да бъде увеличен значително. Добри възможности са на път да се разкрият и пред битовите потребители по мярката за ВЕИ и соларни бойлери за домакинствата, която трябваше да бъде отворена на 1 февруари, но все още не е стартирала. По нея ще могат да се получат по 15 хил. лв. за фотоволтаици и по 1960 лв. за соларен бойлер, а общият размер на безвъзмездното финансиране да бъде общо 59.8 млн. лв.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    baza avatar :-|
    Божидар Здравков
    • + 1

    Моля, влезте малко по-дълбоко в темата. Очевидно делът на енергията от възобновяеми източници ще се увеличава. Въпроси, които е добре да се разгледат.
    Панелите / вакуумни тръби за топла вода са с по-ясни сметки и по-бърза възвращаемост на инвестициите.
    При соларните панели (фотоволтаични) генериращи ел.енергия е неясно:
    - живот на панела, вкл. как намалява КПД в годините;
    - цената на нови панели след години.

    Нередност?
  • 2
    seniorbb avatar :-?
    джендър NATO generals
    • - 2

    Към момента газа в Европа е 600% по-скъп отколкото в сащ.
    🔻С такива "приятели" и врагове не ти трябват.

    Нередност?
  • 3
    beron avatar :-|
    Bero Naumov

    Изсякоха горите, сега плащай за съоръжения. А кой ще ги подъжа?

    Нередност?
Нов коментар