🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата схема за ВЕИ с батерии - какво е важно да се знае

Предложения могат да подават микро-, малки, средни и големи предприятия от почти всички сектори

Според процедурата батериите задължително трябва да бъдат част от комбиниран проект, съчетаващ два компонента - за производство и за съхранение.
Според процедурата батериите задължително трябва да бъдат част от комбиниран проект, съчетаващ два компонента - за производство и за съхранение.
Според процедурата батериите задължително трябва да бъдат част от комбиниран проект, съчетаващ два компонента - за производство и за съхранение.    ©  Цветелина Белутова
Според процедурата батериите задължително трябва да бъдат част от комбиниран проект, съчетаващ два компонента - за производство и за съхранение.    ©  Цветелина Белутова
Марта Александрова е главен експерт в ЕЛАНА ИНВЕСТМЪНТ АД
Темата накратко
  • От процедурите могат да се възползват както производствени предприятия, така и търговци на ток.
  • Предвидените средства са общо 535.1 млн. лв., а интересът е много голям.
  • Крайният срок за кандидатстване е 12.06.2024 г.

През последните две години соларните мощности в България се удвоиха и вече надхвърлят 2400 MW, като пикът на въвеждането в експлоатация на нови централи беше лятото на 2023 г., а през настоящата година се очаква забавяне на растежа. Това е логично, тъй като в пиковите моменти има прекомерно производство на електроенергия с цена на изкупуване, близка до нулата, а това прави подобна инвестиция нерентабилна. На дневен ред е въпросът как свръхпроизводството на електроенергия в благоприятните часове от денонощието да се трансформира, така че произведената енергия да бъде съхранена и използвана в моментите на спад.

На 14.03.2024 г. Министерството на енергетиката обяви две процедури, с които се отпускат безвъзмездни средства за изграждане на локални средства за съхранение (ЛСС) към инсталации за производство на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (слънчева и вятърна енергия). Процедурите са в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България и от тях могат да се възползват както производствени предприятия, така и фирми, търгуващи с електроенергия.

Предвидените средства са общо 535 115 088 лева, от които 107 570 650 лева по процедура BG- RRP-4.032 (Покана 1) за подбор на предложения за изграждането на минимум 200 MW ВИ в комбинация с минимум 100 MW батерии и 427 544 438 лева по процедура BG-RRP-4.033 (Покана 2) за подбор на предложения за изграждането на минимум 940 MW ВИ в комбинация с минимум 200 MW батерии.

Покана 1 е предназначена за инсталации, към които да се изградят ЛСС (батерии) с инсталирана мощност от 200 kW до 2 MW, а Покана 2 е за ЛСС с мощност над 200 kW. Интензитетът на безвъзмездната помощ и за двете програми е 50% от стойността за изграждане на ЛСС, като прагът на безвъзмездната помощта по Покана 1 е до 1 075 706 лева без ДДС за всеки 1 МW от инсталираната мощност срещу 743 215 лева по Покана 2. Това е и основната разлика между двете програми. Един кандидат може да подаде проектни предложения и по двете програми, а класирането им ще се извършва на база най-ниска поискана цена за 1 MW инсталирана производствена мощност.

Батериите задължително трябва да бъдат част от комбиниран проект, съчетаващ два компонента - за производство и за съхранение. В подбора на предложения могат да се включат както фирми, които планират изграждане на инсталации за производство на електроенергия от ВЕИ, така и такива с вече изградени инсталации. За вторите условието е изграждането на инсталацията за производство да е стартирало след 12.02.2021 г. и да не е въведена в експлоатация преди 01.01.2023 г. Инсталираната мощност на батериите, за която се кандидатства, може да бъде между 30 и 50% от инсталираната мощност за производство на електроенергия на инсталацията.

Програмите финансират само изграждането на съоръжението за съхранение и покриват разходи за придобиване на ДМА и ДНА, за извършване на СМР, за услуги от инженерно-технически характер, за съоръженията за свързване на ЛСС към съоръженията на обекта, който се изгражда по комбинирания проект, както и за административни разходи за държавни и общински такси във връзка с регистрационни и разрешителни режими.

Предложения могат да подават микро-, малки, средни и големи предприятия, като допустими са фирми от почти всички сектори на икономическа дейност съгласно КИД-2008, с изключение на рибарството и аквакултурите, първичното производство, преработката и продажбата на селскостопански продукти, улесняване на закриването на неконкурентоспособни въглищни мини в съответствие с Решение 2010/787/ЕС на Съвета и сектори, изключени в член 13 на Регламент (ЕС) № 651/2014.

Кандидатите трябва да имат собствен капитал, самостоятелно или чрез своите съдружници/акционери, от 1 млн. лева за инсталация с производствена мощност до 5 MW, 4 млн. лева за мощност над 5 до 20 MW и 6 млн. лева за мощност над 20 MW. Фирмата (инвеститор по проекта) трябва да е титуляр на всички права, разрешителни и активи, необходими за реализирането на комбинирания проект за изграждане на инсталация за производство на електрическа енергия от слънчева и/или вятърна енергия и батерии.

При подаване на проектното предложение се представя банкова гаранция за участие в размер на 3% от стойността на исканата безвъзмездната помощ, както и документи за комбинирания проект - влязло в сила решение или становище на компетентния орган по околна среда; становище за присъединяване или предварителен договор или действащ договор за присъединяване със съответния мрежови оператор за компонента от комбинирания проект, свързан с производството на електрическа енергия от ВИ; идеен проект или технически/работен проект. При одобрение на проектното предложение се представя банкова гаранция за добро изпълнение в размер на 10% от отпуснатото финансиране, а тази за участие се освобождава.

Изпълнението на планираните дейности може да започне най-рано след датата на подаване на проектното предложение, а при избора на изпълнители следва да се спазва принципът на свободна и лоялна конкуренция и да се прилагат подходящи мерки за избягване предотвратяването, ограничаването или нарушаването на конкуренцията.

Очаквано, интересът към двете програми е много голям, а крайният срок за кандидатстване е 12.06.2024 г.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми БАКЕП.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    gaq16266103201066633 avatar :-|
    Vladimir Mladenov

    Доколкото разбирам, тази програма е само за Литиево-ионни батерии, ами всички други видове съоръжения за съхраняване на електроенергия които са измислили по света? Трябва ли непременно да бъдатима Литий в тях? Гравитациони, поточни, сгъстен въздух и др. са разработени и в експлоатация по белия свят, защо се придържаме към един единствен тип?
    Или така се обслужват бизнес интереси на вносители на такава техника?

    Нередност?
  • 5
    cap_shakespeare avatar :-|
    Captain Shakespeare

    До коментар [#4] от "Vladimir Mladenov":
    ...Дрън, дрън ярина...../глупости !/

    Нередност?
Нов коментар