🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Булгаргаз" е завела съдебен иск за 35 млн. лв. срещу "Топлофикация София"

Общинското дружество е най-големият клиент на държавния газов доставчик, като общо просрочията му са над 120 млн. лева

Дълговете на столичното парно са натрупани само за 11 месеца
Дълговете на столичното парно са натрупани само за 11 месеца
Дълговете на столичното парно са натрупани само за 11 месеца    ©  Анелия Николова
Дълговете на столичното парно са натрупани само за 11 месеца    ©  Анелия Николова
"Топлофикация София" има просрочени задължения от 120 млн. лв. към "Булгаргаз".

Искова молба за 35 млн. лв. в Софийския градски съд е завела държавната компания "Булгаргаз" срещу общинската "Топлофикация София". Причината за това е, че столичното парно има просрочени задължения от 120 млн. лв. към газовия доставчик, които са натрупани през последните 11 месеца. Това съобщи пред БНР изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов.

За "Капитал" той обясни, че към "Топлофикация София" и нейния принципал Столична община са били изпратени десетки писма през последните месеци, но отговор на тях е нямало и затова се е стигнало до крайната мярка. Последният срок за изплащане на просрочените дългове е бил края на юли, но плащане отново не е било направено.

Неплащането от страна на "Топлофикация София" създава риск за "Булгаргаз" да остане без налични средства, с които да се разплати със своя основен доставчик - руската компания "Газпром експорт". Според Павлов до 29 август софийската топлофикация трябва да изплати минимум 35 млн. лв., а през септември още 65 милиона, за да се гарантират доставките на газ през предстоящия зимен сезон. Не е заведен иск за по-голяма сума поради необходимостта от плащането на такси в размер на 4% от иска, което води до блокирането на допълнителни средства, обясни Павлов.

Подобна ситуация между "Булгаргаз" и "Топлофикация София" имаше и през август миналата година. Тогава задълженията на общинското дружество бяха 105 млн. лв., а след като Николай Павлов обяви, че заведе иск за принудителното им събиране държавата реши вземанията да бъдат прехвърлени на Българския енергиен холдинг. "Необяснимо е как за по-малко от година са натрупани още по-големи задължения", казва сега Павлов и посочва, че ако се направи преглед на финансовия отчет на "Топлофикация София" за 2018 г., се вижда, че постъпления са достатъчни, за да могат да си покриват фактурите за газ.

Посредникът Ковачки

По думите на директорът на "Булгаргаз" "Топлофикация София" на практика е преустановила плащанията за доставения ѝ природен газ, като за това своевременно са изпратени десетки писма до Столичната община и БЕХ, както и Министерството на енергетиката. Реакция от тяхна страна обаче няма, което е и най-притеснителното.

По принцип при предишния проблем с натрупаните задължения през миналия август бе решено постъпленията от около 100 млн. лв. на "Топлофикация София" от продажбата на електроенергия да постъпват директно в "Булгаргаз". Това обаче на практика не се случва, тъй като, както стана ясно след разкритие на "Капитал", столичното парно се е отказало от възможността да продава само тока си на борсата и е прехвърлило тази дейност към свързания с Христо Ковачки търговец "Гранд енерджи дистрибюшън". Посредникът е избран без конкурс и освен възможността да реализира печалби от препродажбата на тока получава и комисиона за извършените услуги. Пропуснатите ползи за общинското дружество са в размер на над 20 млн. лева на година, а освен това плащанията от "Гранд енерджи дистрибюшън" към "Булгаргаз" също се бавят.

Тук е важно да се отбележи, че в началото на тази година столичните общинари назначиха бивши шефове от топлофикациите, свързани с Христо Ковачки, в надзорния и управителния съвет на "Топлофикация София". Това са Валентин Терзийски, който до 2014 г. беше начело на плевенското парно, и Кремен Георгиев, който е бил в дружествата във Враца, Велико Търново и Перник.

Показателно е, че "Булгаргаз" няма подобни проблеми с други свои клиенти, голямата част от които отново са свързани с Ковачки. От финансовия отчет на дружеството за полугодието се вижда, че "Топлофикация Плевен" дължи малко над 19 млн. лв., тази в Бургас - 3 млн. лв., а врачанската още 2 млн. лв. По думите на Николай Павлов обаче с тези компании има постигнати споразумения за разсрочване на дълговете им, като те са дали и съответното финансово обезпечение, което гарантира плащанията им. Освен това тук не става за просрочени суми, а за текущи задължения.

Притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна" има 6.5 млн. лв. задължения към полугодието, но през последния месец е направила плащания и е намалила размера им до 2 млн. лв. Дружеството е поело ангажимент да изплати всичко до края на септември.

Преговори с руснаците

След като за летните месеци имаше леко намаление, цената на природния газ от 1 октомври вероятно ще се повиши минимално - с под 1%. Това стабилизиране на тарифите в най-голяма степен се дължи на осъществения за първи път алтернативен внос на природен газ, който за второто тримесечие е в обем от 300 млн. куб. м. Този газ се купува на много по-ниски цени от тези по основния договор с руската "Газпром Експорт".

Директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че това е основен аргумент при водените интензивни преговори с руснаците за предоговаряне на условията по дългосрочния договор за доставка на газ. Целта е до края на годината да се постигне споразумение, с което не само да бъдат намалени тарифите, но и да се осигури по-голяма гъвкавост на доставките. Така ще може да се осъществява по-голяма алтернативен внос, ако ценовите условия за това са изгодни.

Все още няма коментари
Нов коментар