🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поскъпването на природния газ от септември ще бъде с над 15%

Въпреки това корекции при парното не се очакава, тъй като КЕВР предварително вдигна цените за целия отоплителен сезон

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) подкрепи искането на "Булгаргаз" за повишение на цената на природния газ с 15.21% от 1 септември. В момента тя е 18.67 лв./мВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), а от вторник се предвижда да бъде увеличена с 2.84 лв./мВтч.

От "Булгаргаз" обясниха, че промяната се налага заради рязкото повишение, с около 45%, на цените на газа на европейските газови пазари с дата на доставка през септември.

Окончателното решение за новите цени ще бъде взето от КЕВР на 1 септемри, след като шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов представи актуална към 31 август информация за пазарния индекс на европейските газови хъбове и за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за август.

Корекция на цените на парното и топлата вода обаче няма да има. С промени в Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия цената на парното вече се променя веднъж годишно с изключение на случаите, при които има разлики от 15%. КЕВР обаче е опредлила средна цена на природния газ от 31.58 лв./мВтч до 1 юли 2021 г. т.е. дори с очакваното сега увеличение от 15% тарифата на природния газ няма да мине тази стойност и промяна при парното няма да се наложи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар