🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Турция откри 320 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Това е "най-голямото откритие на природен газ в историята на Турция", обяви президентът на страната Реджеп Ердоган

Официално откриване на "Турски поток"
Официално откриване на "Турски поток"
Официално откриване на "Турски поток"    ©  Kremlin.ru
Официално откриване на "Турски поток"    ©  Kremlin.ru

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че страната е открила в Черно море находище от 320 млрд. куб. метра природен газ. Плановете са добивът да започне през 2023 г. Според Ердоган това е най-голямото находище в историята на Турция, но няма да задоволи потреблението в страната за дълго време. Плановете на южната ни съседка са да увеличи консумацията си до над 55 млрд. куб. м., което означава, че новото находище може да задоволи търсенето за по-малко от 6 години и то ако потреблението не се увеличи. Реално обаче през 2019 г. потреблението на газ беше около 40 млрд. куб. м, а тази година се очаква да е значително по-ниско.

Находището е намерено при сондаж на 20 юли, извършен от кораба "Фатих" в зоната Туна-1. Ердоган определи новината като "най-голямото откритие на природен газ в историята на Турция".

"Целта ни е до 2023 г. черноморският газ да бъде предоставен за нуждите на хората", заяви турският президент. Той подчерта, че енергетиката е основен елемент на развитието на страната и има огромно значение за националната независимост.

Според него резервите, открити към момента, са част от много по-богат източник. Турският президент обеща, че в най-кратък срок ще има продължение на добрата новината. "Очакваме, ако е рекъл Бог, подобна радостна вест и от Средиземно море", заяви Ердоган. И добави, че корабите "Явуз" и "Фатих" са извършили досега общо девет дълбоки сондажа в Средиземно и Черно море.

През последните години Турция купи три кораба за добив на изкопаеми горива, като значително разшири проучванията в Черно море и Източното Средиземноморие. Страната се стреми да намали голямата си зависимост от внос на енергийни суровини от Иран, Ирак и Русия.

Новината за турското находище идва във времето на сериозен териториален спор с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие. Анкара търси нефт и газ във води, за които претенции имат двете страни от Европейския съюз. Франция временно увеличи военното си присъствие в региона в опит да блокира действията на Турция, а германският канцлер Ангела Меркел предупреди по-рано през седмицата, че ЕС е притеснен заради нарастващото напрежение в региона.

Ефект и за България

Новината за откриването на такова количество природен газ е важна и за България, тъй като може да направи Турция не само енергийно независима, но и да я превърне в износител. Потреблението в страната ни е около 3 млрд. куб. м. годишно, но според експерти при добра инфраструктура би могло да стигне и 5 млрд. куб. м. Местният добив обаче е почти равен на нула.

Незначителни количества ще се осигуряват от находища "Галата" и станция "Долни Дъбник", се посочва в един от официалните документи на "Булгартрансгаз". Накратко - в страната ни досега няма открити значими находища на газ затова потреблението се осигурява от внос.

България разработва в Черно море няколко газови находища. Последно държавата реши да направи проверка, анализ и оценка на остатъчните количества газ в находищата "Галата", "Калиакра" и "Каварна", както и оценка на проекта за разработване и добив от находище "Каварна-изток".

Румъния също има няколко газови проекта в Черно море, но по-голямо находище в дълбоки води на OMV Petrom отпреди осем години тепърва предстои да бъде проучено по-задълбочено.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 5

    Каква показателна снимка сте избрали - наш'та Тиква гледа като послушно куче тримата началници, и е готов да направи салто пред тях, ако те пожелаят, но те дори не забелязват неговото присъствие.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-P
    aussie

    Открили на баба си гащите.

    Нередност?
  • 4
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • + 3

    Добра работа на турската държавна компания, която обърса сополите на големите западни партньори. Досега с тях Турция похарчи над 5 милиарда долара за търсене без резултат в дълбоките води. Последният сондаж беше на Шел - Истранджа-1. Колко големи са запасите? Рано е да се каже - трябват потвърдителни пробиви и стационарни режимни тестове. Свой източник на въглеводороди е от десетилетия цел на турските правителства. В България геопроучването разчита на информация от татово време, а държавата
    реално няма своя геоложка служба. На такава се преструват чиновниците в няколко министерства. Добре проучената територия и акватория на държавата вече не предлага конвенционални източници, а нетрадиционните методи са под мораториум. Ум царува, ум робува, ум патки пасе. Е, поне ще имаме газов приток от Турция...

    Нередност?
Нов коментар