🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Държавните мини: Растящи загуби и заплахи от синдикални протести; Мъглата в сметките за парно; Поскъпването на природния газ от септември ще бъде над 15%

Хем цената е намалена, хем сметката е по-висока. Този оксиморон във фактурите за парно предизвика истинска буря от реакции през изминалата седмица. Ситуацията с изравнителните сметки на "Топлофикация София" доведе до още по-голямо объркване и недоволство сред клиентите заради очакването, че всички ще получат пари от понижената със задна дата цена на природния газ.

В крайна сметка обаче излиза, че средното намаление на доставения от "Газпром" газ за изминалия отоплителен сезон е малко над 20%. Освен това промяната в цената на газа не се отразява върху разходите за сградна инсталация, които се начисляват за всеки абонат. Така, съвсем грубо казано, ефектът от евтиния газ е около 10% в издадените от "Топлофикация София" фактури.

Какво още? Турция откри огромно находище от 320 млрд. куб. метра газ в Черно море, което тепърва ще се разработва. Плановете са добивът да започне през 2023 г. Находището е намерено при сондаж на 20 юли, извършен от кораба "Фатих" в зоната Туна-1.

На този фон у нас енергийният регулатор подкрепи искането на "Булгаргаз" за повишение на цената на природния газ с 15.21% от 1 септември. Промяната се налага заради рязкото повишение, с около 45%, на цените на газа на европейските газови пазари с дата на доставка през септември. Корекция на цените на парното и топлата вода обаче няма да има.

Също през седмицата стана ясно, че добивната индустрия е произвела продукция за 2.9 млрд.лв. през 2019 г. Добивът на полезни изкопаеми през миналата година остава почти непроменен през миналата година, като нараства с малко над 1% до 109.9 млн. тона общо. Най-много се увеличава производството на скалнооблицовъчни материали (22%), но при минимални обеми като цяло.

В същото време финансовото състояние на държавните мини продължава да се влошава, а по тази причини синдикатите обявиха готовност за протести. Причината за лошото състояние е намаленият добив на въглища заради свитото потребление на ток, но и големите забавени вземания от държавния ТЕЦ "Марица-изток" 2, който е сред основните клиенти на мините.

Държавните "Мини Марица-изток" завършват полугодието със загуба от около 10 млн. лв. Разликата спрямо м.г. е драматична - за първите шест месеца на 2019 г. дружеството е отчело загуба от 1.9 млн. лв., което прави над пет пъти увеличение на загубата.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ