🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

"Топлофикация София" прекрати спорен договор за продажба на ток; България и Румъния пак са с най-скъп борсов ток в цяла Европа; 1/3 от енергията в Централна и Източна Европа може да е от ВЕИ;

   ©  Цветелина Николаева
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Проблемите със спорните договори за ток на общинските и държавните структури продължават и тази седмица. От началото на месеца общинското дружество "Топлофикация София" трябваше да започне да продава електроенергия на анонимен търговец на ток по цени, които са със 17% под пазарните в момента.

По информация на "Капитал" обаче договорът, сключен още на 16 юли, е бил прекратен и въобще не е влязъл в сила. Новината идва дни, след като "Капитал" описа как държавната НКЖИ сама поиска да плати повече за електроенергия, но до подписването на контракт така и не се стигна.

"Топлофикация София" ще продава тази енергия на сегмента "Ден напред", където в момента цените са по-високи - между 85 и 105 лв./мВтч. Но тъй като оперативно това изисква повече усилия, а и има голям пазарен риск цените да се понижат при евентуални нови ограничения заради коронавирус, е планирано провеждането на нов търг за дългосрочен договор.

Също през седмицата България се затвърди като една от държавите с най-високи цени на електроенергията в цяла Европа. Тези стойности в сегмента "Ден напред" се задържаха през почти половината от седмицата, като във вторник например сделките на българската борса ставаха на цени от 55.69 евро/мВтч.

На този фон само 12% от небитовите абонати на електроразпределителните дружества или около 54 хил. фирмени обекти са избрали свой доставчик на ток до 1 октомври, когато Законът за енергетиката задължи всички дружества вече да се снабдяват само по свободно договорени цени.

Останалите около 400 хил. търговски обекти, които не са предприели стъпки за избор на нов снабдител са били служебно прехвърлени с типови договори към дружествата на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про.

// ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА

- Енергийният регулатор "разследва" над 30 сделки за манипулиране на пазара на ток;

- Полша наложи глоба от 7.6 млрд. долара на "Газпром" заради газопровода "Северен поток 2";

- Важен за Европа газов проект минава близо до сраженията за Нагорни Карабах;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар