🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Една трета от енергията в Централна и Източна Европа може да е от ВЕИ

Нов доклад на IRENA изследва икономическия ефект на възобновяемите източници, които могат да подобрят сигурността, доставките и цената на енергията

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

В рамките на 10 години икономиките на Централна и Източна Европа могат да покрият 34% от нуждите си за енергия чрез възобновяеми източници. Това показва доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA), изготвен по искане на Европейската комисия. "Централна и Източна Европа имат огромен потенциал за възобновяема енергия", каза директорът на IRENA Франческо Ла Камера.

По данни на Инициативата за енергийна свързаност на Централната и Източна Европа използването на възобновяеми източници може да пести на гражданите до 3 милиарда евро на година за енергийни разходи през 2030 г. Причината е, че инвестиционните разходи за соларни панели например намалявт драстично през последните години и се очаква тази тенденция да продължи, което пък води до по-ниска цена на произвежданата електроенергия. В момента най-ниските цени за ток от нови централи се постигат именно при соларните паркове - около и под 20 евро/мВтч. За сравнение цената на тока на АЕЦ "Козлодуй", инвестицията в която е изплатена отдавна, е над 25 евро/мВтч, а на този от ТЕЦ "Марица изток 2" - около 80 евро/мВтч. В същото време икономическата полза и климатичния ефект може да доведе до допълнителни социални и здравни ползи, които се изчисляват на 35 млрд. евро през 2030 г., става ясно от доклада.

На този фон България планира, в Енергийната сис тратегия до 2030 г., да продължи да стимулира мръсното, неефективно и скъпо производство на ток от въглища, както и да изгради изключително скъпа (20 млрд. лв.) ядрена централа в "Белене".

"ВЕИ-тата могат да намалят регионалната сметка за енергия и да бъдат от полза на гражданите и индустрията като подобрят енергийната сигурност, качеството на въздуха", каза още Ла Камера. По думите му така регионът ще може да отговори на дългосрочните цели за декарбонизация на Парижкото споразумение, както и на новата Зелена сделка на ЕС.

Засега България не планира да стимулира ВЕИ проекти и изграждането им е оставено в ръцете на самите фирми. За сравнение - в Румъния малките и средните предприятия в сектора хотелиерство и ресторантьорство ще могат да кандидатстват за стимули за инсталиране на слънчеви енергийни системи и зарядни устройства за електрически превозни средства.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    misho73 avatar :-@
    misho73
    • - 3
    • + 3

    "... България планира, в Енергийната сис тратегия до 2030 г., да продължи да стимулира мръсното, неефективно и скъпо производство на ток от въглища ..." Не, не България, а хора като Доган и Ковачки (например) и техния патрон - настоящия премиер, търгуващ с влияние и бъдещето на България за да задоволи психичното си заболяване на всяка цена да е харесван и да краде до ... до кога? Да си ги харчиш на оня свят, миличък!

    Нередност?
  • 3
    mht1431542318430782 avatar :-|
    Ognyan Petkov
    • + 1

    Токът от ВЕИ-тата не може да се съхранява в кофи. Това му е проблемът. Вятърът духа когато си иска, а слънцето не е достатъчно, особено през зимата. Въпреки това за развитие на сектора е достатъчно държавата да не планира, а да хване ЕРП-тата за гушите и да направи законът такъв, че всеки да може да си изгради лесно ФЕЦ на покрива и да я свърже към мрежата, а да не се бори с години с монополистите. Само за сведение: Сега ако искаш да свържеш ВЕИ към ЕРП, сам изграждаш връзката и задължително я подаряваш на ЕРП-то, което след това си приписва съоръжението като собствена инвестиция.

    Нередност?
Нов коментар