🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поредна съмнителна борсова сделка с ток на "Топлофикация София"

Общинското дружество е продало електроенергия за 8.6 млн. лв. през анонимната платформа Continuous Trading

"Топлофикация - София" продължава да е в тежко финансово състояние, като за миналата година отчете загуба от 82.5 млн. лв.
"Топлофикация - София" продължава да е в тежко финансово състояние, като за миналата година отчете загуба от 82.5 млн. лв.
"Топлофикация - София" продължава да е в тежко финансово състояние, като за миналата година отчете загуба от 82.5 млн. лв.    ©  Надежда Чипева
"Топлофикация - София" продължава да е в тежко финансово състояние, като за миналата година отчете загуба от 82.5 млн. лв.    ©  Надежда Чипева

На 16 юли на енергийната борса е сключена анонимна сделка за доставката на електроенергия през последното тримесечие на тази година. Тя е станала на рядко използвания сегмент Continuous trading (или Непрекъсната търговия), при който не се подава предварителна информация, а продавачите и купувачите остават скрити.

В случая е известно само, че са изтъргувани 50 мВт базова мощност на цена 78.10 лв./мВтч, или общо 8.62 млн. лв. В писмо до комисиите за енергийно и водно регулиране и за защита от конкуренцията от Асоциация "Свободен енергиен пазар", че сделката манипулира пазара на едро с електроенергия и настояват за проверка. Причината според асоциацията е, че цената е значително по-ниска от очакваната за края на годината и на практика е направен подарък на някого от около 2 млн. лева. "Освен пропуснатите ползи за продавача на електроенергия цитираният случай представлява опит за манипулация на пазара на едро на електроенергия, тъй като действията, предприети от лицата, участващи в сделката изкуствено причиняват ниво на цените, което не е обосновано от пазарните сили на предлагането и търсенето в деня на търговия", се казва още в писмото на Асоциация "Свободен енергиен пазар".

Няколко източника на "Капитал" посочиха, че продавач е била общинската "Топлофикация - София". Изпълнителният директор на дружеството Александър Александров потвърди това, като обаче посочи, че цената е с 25% по-висока от сегашната и е съобразена с прогнозите за последното тримесечие на годината.

Последната голяма сделка на този боров сегмент беше през 2017 г. и пак предизвика съмнения за манипулации. Тогава АЕЦ "Козлодуй" предложи електроенергия за около 100 млн. лв. на цена с 10% под средната за пазара.

Особена борса

За разлика от другите платформи на Българската независима енергийна борса на екран Непрекъсната търговия всички сделки се сключват чрез алгоритъм Auto-Matching, при който продавач или купувач залагат своята оферта и чакат насрещен отговор. При съвпадение сделката се сключва автоматично, без да е ясно кои са участниците в нея, дори за самите тях. Тук няма нищо незаконно, но заради липсата на публичност има съмнения за предварително съгласуване. Така например даден купувач може да обяви, че иска определено количество електроенергия на дадена (често пъти по-ниска) цена и да се намери продавач, който да му я даде. Това е възможно и при платформата с двустранни договори, както стана миналата година например, но тогава инициаторът на търга е видим за обществеността.

Според становището на Асоциацията "Свободен енергиен пазар" разликата между реализираната цена по сделката и пазарните нива в предходните и следващите дни за същия период на доставка (октомври, ноември и декември) е в рамките на 19.5 лв./мВтч (2 млн. лв. за цялата сделката). Оттам прилагат и извлечение от сетълмент цената на фючърси на Европейската енергийна борса EEX за същия период на доставка. Тези данни обаче са динамични и към момента няма съпоставими оферти.

Според Александър Александров обаче сделката е част от новата политика на "Топлофикация - София" да диверсифицира продажбите и на ток през всички възможно канали на енергийната борса, включително Continuous trading. "Засега тази стратегия дава много добър резултат и за първите две тримесечия на годината имаме средна продажна цена от над 80 лв./мВтч, което е точно обратното на общия срив при борсовата търговия с електроенергия. Така също изпълняваме желанието и на всички кредитни институции за предвидимост на бъдещи вземания от продажбата на електроенергия.

През изминалите две години електроенергията на "Топлофикация София" се препродаваше от свързания с Христо Ковачки търговец на ток "Гранд енерджи дистрибюшън", заради което общинското дружество пропускаше да реализира по-големи печалби. Последния договор по тази схема изтече през юни и оттогава столичното парно продава самостоятелно енергията си на борсата.

И все пак проверка

Асоциацията "Свободен енергиен пазар" настоява Комисията за енергийно и водно регулиране да упражни в пълен обем правомощията си и освен проверка да разкрие публично и имената на търговските участници, с цел да се осигури целостта и прозрачността на борсовия пазар. Иска се още Българската независима енергийна борса да санкционира "участниците в описаната сделка" на основание чл. 285 от Правилата за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия, за манипулиране на борсовия пазар на електрическа енергия. По този повод директорът на борсата Константин Константинов заяви за "Капитал", че анализират сделката и до дни ще предадат информация за нея в КЕВР. "При всяко съмнение за непазарно поведение, опит за манипулация или предварителни договорки действаме по този начин", каза още той.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар