🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Азерският газ е вече в Европа, но България ще се възползва частично от 2021 г.

Газопроводът TAP през Гърция и Албания за Италия беше пуснат този уикенд, докато връзката към България все още се строи

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Ден след като Трансадриатическият газопровод TAP (Trans Adriatic Pipeline) беше пуснат в търговска експлоатация и осигури достъп до азерския газ на Гърция, Албания, Италия, а и на Централна Европа, българският премиер Бойко Борисов също се включи по газовата тема. При поредна инспекция на строителството на интерконектора с Гърция той обяви, че "на 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ".

Държавната "Булгаргаз" настина има договор за покупката на азерски газ от началото на 2021 г. и доставката му трябва да стане точно през TAP и газовата връзка с Гърция. Изграждането на последната обаче се бави и със сигурност тръбата няма да е готова преди есента на следващата година - факт, който Борисов, изглежда, умишлено пропуска.

Освен това, за да може да се случи очакваната диверсификация на енергийните доставчици, която безспорно е от изключителна важност, Борисов трябва да каже и какво ще стане с договора с "Газпром", който страната трудно ще изпълнява, ако купува газ от друго място. Защото реални планове и действия за увеличаване на вътрешното потребление няма - нито в индустрията, нито при домакинствата.

Обратната връзка

Поради закъснялата реализация на газовата връзка с Гърция физическият внос на азерски газ в България ще стане през съществуващото сега трасе при Кулата. Това е тръбата, през която се доставя руски газ за Гърция през България, но в случая ще се използва реверсивно. Този план беше лансиран от "Булгартрансгаз" още през лятото и не е ясно защо сега премиерът не го споменава, а говори така, сякаш газът ще влиза през интерконектора от Комотини до Стара Загора.

Промяната на входната точка е нещо доста съществено, тъй като определя не само цените, но и капацитетите. По информация на "Капитал" пренасочването на азерския газ през Кулата ще доведе до допълнителни такси, които трябва да се платят за използването на гръцката преносна мрежа, а освен това техническият капацитет за реверсивен пренос няма да позволи да получаваме и пълните количества, за които сме се договорили с Azerbaijan Gas Supply Company.

Има и още една голяма въпросителна - на каква цена ще купува "Булгаргаз" природния газ от Азербайджан? Подписаният още през 2013 г. 25-годишен договор за доставка на 1 млрд. куб. метра каспийски газ годишно включва тарифи, които не са конкурентни на днешните пазарни условия и затова трябваше да бъдат проведени преговори за нова формула на ценообразуването. Към момента обаче няма официални данни за това дали и какво е договорено сега.

Големият поток

Пускането на TAP е съществен момент от енергийната диверсификация на Европа, тъй като за пръв път осигурява преки доставки на каспийски газ по Южния газов коридор. Преди години това трасе, под формата на "Набуко", трябваше да минава през България и страната да печели от транзитните такси, но сега реално я заобикаля от юг. Целият проект представлява поредица от съоръжения - инфраструктура в Каспийско море и разширяване на газовия терминал в Сангчал, Южнокавказкият тръбопровод (SCPX) през Азербайджан и Грузия, Трансанадолският газопровод (TANAP) на територията на Турция и Трансадриатическият газопровод (TAP) през Северна Гърция, Албания и Италия с последващо разширяване на италианската газопреносна мрежа.

Стойността на Южния газов коридор се оценява на над 40 млрд. долара. Целият газопровод е с дължина 3500 км от Баку до Южна Италия. Капацитетът на първия участък е 16 млрд. куб.м годишно, от които 6 млрд. ще остават в Турция, а 10 млрд. ще са за Югоизточна Европа. Планирано е обаче капацитетът да бъде увеличен до 31 млрд. куб.м с допълнителни газокомпресорни станции.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jvx41612346 avatar :-|
    jvx41612346
    • + 4

    Борисов...................Ти тъпо..........Ко..ле

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Нищо, нищо, важното е руският газ да върви.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Колкото повече , толкова повече ...казал Мечо Пух !

    Нередност?
Нов коментар