Природният газ поскъпва с 10% от 1 октомври

Борсовите цени продължават да растат и вече достигат 10-12 евро/мВтч при 6 евро/мВтч през август

   ©  Надежда Чипева

Цената на природния газ по всяка вероятност ще бъде повишена с 10% или малко повече от 1 октомври, като ще достигне 24.84 лв./MWh при 22.46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) в момента. Официалното решение за новата тарифа ще бъде взето на утрешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Последно през септември цената на природния газ бе повишена с 20%, а освен от октоврми, увеличение ще има и през ноември. За тогава общественият доставчик "Булгаргаз" е прогнозирал ръст с нови 5.7 на сто. Официална заявка за цената през ноември обаче ще бъде направена на 10 октомври и ще отрази реални стойнсоти на фючърсъте на газа от европейските борси.

Справка на основната платформа в Европа - холандския хъб TTF, показва, че от края на август насам цените на газа се движат силно нагоре. Така, ако на 22/23 август тарифата е била 6.3 евро/мВтч, то днес тя вече е над 12 евро/мВтч, което е повишение от 100%. Ограничени сделки на почти същите стойности е имало в последните дни и на българската газова борса, където няма всекидневна търговия. Последната сделка е от днес и е на стойност 10.5 евро/мВтч, показва справка на газов хъб "Балкан".

Очаква се тези стойности да се задържат или да растат още и в следващите месеци, освен ако не се стигне до нови мерки, свързани с разпространението на COVID-19.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    Тия затриха евтиния газ на талпата!

    Нередност?
Нов коментар