🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Азерският газ е вече в Европа, но България ще се възползва частично от 2021 г.; Сделката за CEZ влиза за одобрение в КЕВР; Облекченията за нови ВЕИ-та стигнаха до парламента;

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

България най-накрая ще получава азерски природен газ, но засега само частично. Газопроводът TAP през Гърция и Албания беше пуснат тези дни, а връзката към България все още се строи.

Държавната "Булгаргаз" настина има договор за покупката на азерски газ от началото на 2021 г. и доставката му трябва да стане точно през TAP и газовата връзка с Гърция. Изграждането на последната обаче се бави и със сигурност тръбата няма да е готова преди есента на следващата година - факт, който министър-председателят Бойко Борисов, изглежда, умишлено пропуска.

Освен това, за да може да се случи очакваната диверсификация, премиерът трябва да каже и какво ще стане с договора с "Газпром", който страната трудно ще изпълнява, ако купува газ от друго място.

В същото време "Булгаргаз" е продал с 22% по-малко газ за деветте месеца на годината. От отчета на дружеството се вижда, че най-голям спад в доставките на газ има при газоразпределителните дружества - над 50%. Това са фирмите, които снабдяват крайни битови клиенти и предприятия. Понижените от тяхна страна заявки обаче не означават директно, че и потреблението на абонатите им се е понижило толкова, защото е възможно да са купували газ от другаде през газовата борса.

Също през седмицата стана ясно, че никой не е обжалвал решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), с което на 29 октомври тя разреши на "Еврохолд" да придобие активите на чешката компания у нас, обръщайки на 180 градуса позицията си от миналата година.

Сега сделката трябва да бъде разгледана и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Проблемът е, че от КЕВР все още не са съобщили официално как ще действат. С промените в Закона за енергетиката, направени когато "Инерком" на Гинка Върбакова беше кандидат-купувач, регулаторът бе задължен да дава становище за сделки с над 20% от активите на енергийни дружества, но близо две години по-късно все още няма критерии за извършването на такава оценка. А това може допълнително да забави сегашната процедурата или пък да компрометира регулатора, ако вземе решение на базата на неясни принципи.

Какво друго? Облекченията за нови ВЕИ стигната до парламента; Ефектът на Зелената сделка може да бъде дори по-голям от този на компютрите; Умна мрежа, глупав ток - или как дигиталното управление на енергийната мрежа може да спести голяма част от загубите на ток;

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

- Е.ON преоборудва газопровод в тръбопровод за пренос на водород - Е.ON преоборудва газопровод, който е част от немската система, в тръбопровод за пренос на водород, а идеята е така да се провери техническата способност за транспортиране на чист H2 по наличните мрежи.

- Ерата на въглищата свършва до 2025 г. - Зеленият ток ще бъде най-големия източник на енергия през 2025 г., се посочва в доклад на Международната енергийна агенция.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    malevv avatar :-|
    malevv

    А бе къде по света делят производството на ток на някакви "базови централи". По света дори нямат понятие "базови централи, а само базов ток". Примитивизъм обслужващ мечтите на Богомил Манчев за нов АЕЦ и въглищата.

    Нередност?
Нов коментар