🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Мини Марица-изток" са на загуба и след получените 50 млн. лв. по схемата 60/40

Държавното дружество взе и заем от БЕХ в размер на 55 млн. лв. за стабилизиране на финансите си

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Въпреки солидната финансова подкрепа, която получават, държавните "Мини Марица-изток" са отчели 22.4 млн. лв. за първите девет месеца на тази година. Това е значително влошаване в сравнение с година по-рано, когато минусът беше "само" 7.4 млн. лв., показва финансовият отчет на компанията.

Общите приходи на компанията към края на третото тримесечие се понижават с 18% и са 302 млн. лв. Конкретно продажбите на въглища са генерирали 272 млн. лв., което е понижение от над 74 млн. лв. (-21.54%) спрямо реализираните през деветте месеца на м.г. Това е така защото добивът на въглища е силно зависим от натоварването на ТЕЦ-овете, които тази година са работили много по-малко заради намаленото общо потребление на ток в страната и значително повишения внос на енергия. Например произведената от "Марица-изток 2" енергия е с 45% по-малко. Другите клиенти на мините са на централите "КонтурГлобал Марица Изток 3", "Брикел", "Ей И Ес Гълъбово".

По-интересното е, че тази влошена обстановка в "Мини Марица-изток" идва на фона на това, че дружеството е най-големият получател на подкрепа по мярката за запазване на заетостта 60/40. Официалните данни сочат, че по различните етапи на схемата до момента мините са получили около 50 млн. лв. за компенсиране на заплатите на служителите.

В момента средносписъчния брой на персонала е 7227 и въпреки че бройката е намалена с 40 спрямо третото тримесечие на 2019 г. остава неясно защо се поддържа толкова раздут щат при положение, че работата е намаляла значително. А няма и изгледи за повишение в бъдеще предвид общата европейска политика за ограничаване на въглеродните емисии и въглищната енергетиката като цяло.

По-малко производство, а по-големи бонуси

Изпълнителният директор на "Мини Марица-изток" Андон Андонов е дал интервю пред старозагорската медия http://starozagorskinovini.com/, в което обяснява, че въпреки затрудненото финансово състояние няма да се правят съкращения на служителите и дори ще се дават по-големи бонуси. Ето част от интервюто:

Въпрос на Йовка Николова: Идват коледни и новогодишни празници. Не е тайна, че в "Мини Марица-изток" ЕАД се раздават доста бонуси. Така ли ще бъде и тази година, въпреки че постъпленията са силно намалени и за да вържете двата края, взехте заем от БЕХ, който трябва да връщате все пак?

Отговор на Андон Андонов: За нас хората са най-ценният капитал и искаме да запазим бонусите от миналата година, независимо че производството е по-ниско. Бонусите за 2020 г. са малко по-високи от предната, но това е според договореното в Колективния трудов договор.

Й.Н.: Това, което чух, не подлежи на никаква логика. По-малко производство, а по-големи бонуси.

А.А.: Ние искаме хората да са доволни и те го заслужават.

С помощ от... държавата

Освен средствата по 60/40 държавните мини получиха и заем от Българския енергиен холдинг в размер на 55 млн. лв. за обезпечаване на инвестиционната и ремонтната програма, както и за повишаване на заплатите на работниците от 1 октомври. От отчета на компанията става ясно, че крайният срок за връщането му е 2029 г., а лихвата е 4.61%. Гратисният период за плащания по главницата е 12 месеца от датата на сключване на договора, през който се дължи лихва върху усвоените средства.

До този заем се стигна след синдикален натиск и заплаха от протести. Реално обаче държавните мини са работили с 20% по-малко през тази година и именно по тази причина приходите им не стигат, за да покрият разходите за заплати. Въпреки това за оптимизация отново не става и въпрос - дори напротив, разходите за заплати се увеличават с 3 млн. лв. спрямо същия период на 2019 г.

От мен за мен

Заемът на "Мини Марица-изток" е интересен и поради факта, че председател на Съвета на директорите на БЕХ е шефът на държавните мини - Андон Андонов, а член е Живко Динчев, който ръководи най-големия длъжник на мините с 90 млн. лв. - "Марица-изток 2" (със загуба за деветмесечието от над 190 млн. лв.), което прави ситуацията абсурдна.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • - 1
    • + 3

    "Отговор на Андон Андонов: За нас хората са най-ценният капитал и искаме да запазим бонусите от миналата година, независимо че производството е по-ниско. Бонусите за 2020 г. са малко по-високи от предната, но това е според договореното в Колективния трудов договор.
    Й.Н.: Това, което чух, не подлежи на никаква логика. По-малко производство, а по-големи бонуси.
    А.А.: Ние искаме хората да са доволни и те го заслужават."

    Заради това системата за назначения срещу заплащане в мините и ТЕЦ2 е непокътната. Започва се от назначенията от София /за тях се разплащат помежду си заинтересованите групировки/. След това са назначенията на местно ниво. Там плащанията се разпределят дори и на хора, които не са пряко свързани с конкретния случай - да си мълчат.
    Надолу има полуавтономна мрежа от профсъюзни лидери и ръководители на средно ниво, които, в повечето случаи не се отчитат нагоре, но изпращат информация за новоназначени лоялни хора.
    Преди повече от 15 години имаше проект на Минпроект и германска компания за оптимизация на мините. Според германците персоналът с наличната тогава техника не може да е повече от 900 човека заедно с управлението. Тогава попитах един от сегашните шефове на мините това възможно ли е. Отговорът му беше не, защото около 30 % от персонала са в болнични; около 50% са хора на профсъюзите; около 30% са хора на ръководители от средното ниво, които на практика движат производството. /Процентите надхвърлят 100 заради припокриването на интереси/.

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 2
    • + 5

    Проблем ли е банкянскя бек да мине с жипката пак и да хвърли от прозореца още 50 милиона?

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    "Другите клиенти на мините са на централите "КонтурГлобал Марица Изток 3", "Брикел", "Ей И Ес Гълъбово"."

    Те да внимават с доставките към "БРИКЕЛ" ЕАД защото ТЕЦ-а с "консултант" Христо Ковачки - осъждан преди години за укриване и неплащане на данъци, сега същият този ТЕЦ Брикел е един от най-големите длъжници на НАП:
    "БРИКЕЛ" ЕАД с 37 574 601,97 лв. дълг към 31.10.2020
    https://bird.bg/debtors/?q=123526494

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 7

    И това ако не е предизборно ... много бъдещи гласоподаватели са това в мините!

    "Отговор на Андон Андонов: За нас хората са най-ценният капитал и искаме да запазим бонусите от миналата година, независимо че производството е по-ниско. Бонусите за 2020 г. са малко по-високи от предната, но това е според договореното в Колективния трудов договор."

    Нередност?
  • 5
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 3
    • + 5

    Закривайте ги тия мини, какво ги дундуркате? Белия свят ще колонизира космоса, а ние още се бием в гърдите, че произвеждаме ток от... кал (лигнитни въглища). И какви са тия 7500 човека персонал? Бил съм в тоя район многократно, толкова хора няма барабар с населението на околните села там, яка яма за държавни пари е това. И колко народ има за затвора баш от тамошния мениджмънт, не е истина. А пък да живееш в това "чистилище на ада" си е истински ад, жал ми е за местните жители... Истината е една - ЗАКРИВАЙ!!!

    Нередност?
  • 7
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • - 2
    • + 2

    Поредната тъжна икономическа новина. Българският данъкоплатец от частния сектор, работи от сутрин до вечер само от заплатата си директно му взима една трета държавата "Майка", успява да си позволи максимум 1 дете, за повече няма време и пари, но държавните фирми охолно харчат държавните(нашите) пари. Много ми е интересно като казват, че матриците са част от националната сигурност. Аз задавам въпроса, коя сигурност националната или вашата изборна сигурност. За никои не е тайна, че токът който се произвежда в тях е по скъп от вносния такъв и често изнасяне ток на по ниска цена от произведената. Токът от фотоволтаици и вятър вече е по евтин от токът произведен от мариците. В средносрочен план е ясно, че дори от екологична гледна точка, да не говорим за икономическа бъдещето на този сектор е ясна, той няма да съществува. Тогава пак изниква логичния въпрос, защо продължават с такъв голям замах да се наливат държавни средства в това предприятие, което с голам замах ги харчи, без дори мисълта за икономия или съкращаване на разходите. За пореден път се потвърждава тезата, че в тази държава нищо не трябва да е държавно, защото парите на бедния българин се харчат изключително непрозрачно и не целесъобразно.

    Нередност?
  • 8
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 3

    В долината на държавните футболни отбори логиката отдавна е изхвърчала през прозореца. Всички енергийни фирми са на загуба, но ТЕЦ МИ2 издържа футболен отбор, Мините имат свой футболен отбор, в Гълъбово се строи стадион...

    Пир по време на чума, буквално.

    След няколко години всичките им служители ще станат еврофоби, защото Европата им затворила градския поминък. За това време поне едни 10% можеха безплатно да бъдат преквалифицирани на програмисти, а Стара Загора да стане поредния български град с развиваща се ИТ индустрия.

    Нередност?
  • 9
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 1

    Мините са шампион! Освен това:
    Над една трета от коронасубсидиите така и не достигат до бизнеса
    https://bird.bg/coronasubventions-analysis-122020/
    Анализ на Бюрото за разследващи репортажи и данни показва, че близо 350 милиона лева от отпуснатите до момента средства отиват в държавни и общински фирми, министерства и агенции. Сумата може да достигне половин милиард лева до края на 2020.

    Нередност?
Нов коментар