🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата увеличава заплатите в "Мини Марица-изток" въпреки кризата и намалената работа

Под заплаха от протести БЕХ дава заем от 55 млн. лв. на дружеството, като няма перспектива за връщането му

   ©  Цветелина Белутова

Държавните "Мини Марица изток" са работили с 20% по-малко през тази година и по тази причина приходите им не стигат да се плащат заплати на 7000-те миньори. Но оптимизация на разходите или на персонала изобщо не се прави, а вместо това се заплашва с протести. В резултат на това Министерството на енергетиката реши днес да се отпуснат 55 млн. лв. заем на "Мини Марица-изток" за обезпечаване на инвестиционната и ремонтна програма на дружеството и за повишение на заплатите от 1 октомври.

Това стана ясно от думите на ресорния министър Теменужка Петкова след заседание на браншовия съвет за тристранно сътрудничество, минно дело и геология. По-рано през деня с представители на синдикатите се срещна и премиерът Бойко Борисов, който преди месец обяви, че трябва да започне да се говори за преструктурирането на въглищната енергетика, но сега показва точно обратните действия.

Казусът с даването на пари на мините е абсурден най-малко по две причини. На първо място заемът ще бъде предоставен от Българския енергиен холдинг, чийто председател на съвета на директорите е именно шефът на държавните мини - Андон Андонов, а член е Живко Динчев, който ръководи най-големия длъжник на мините - "Марица-изток 2" . Казано иначе, въпросните двама директори ще одобрят отпускането на 55 млн. лв. за собствените си дружества, които не управляват ефективно.

На второ място, което и по-важното, въобще не е ясно дали изобщо мините ще успеят да върнат парите, след като завършиха полугодието със загуба около 10 млн. лв. Политиката на ЕС е такава, че подобни дейности ще стават все по-губещи в бъдеще и няма изгледи финансовото им състояние да се подобри. Макар енергийният министър Теменужка Петкова отново да чертае хоризонти до 2050 г., въглищните ТЕЦ-ове ще намалят драстично дейността си след 2025 г. и съответно мините няма да има на кой да продават.

Отпускането на заем обаче беше едно от условията, поставено от КНСБ и КТ "Подкрепа", за да не се стигне до миньорски протести. Другото условие бе ресорното министерство да повиши цената на въглищата от 77 лв./т в момента на 86 лв./т, така да се повишат приходите на дружеството. Но то не е прието, тъй като това би довело до увеличение на цената на тока, а оттам и до още един повод за гражданско недоволство и протести.

Основната причина за тежкото положение на държавните мини са именно намалените приходи по договори с клиенти. До юни те са почти 194 млн. лв., което е намаление с около 50 млн. лв. спрямо м.г., когато са били 248.2 млн. лв., показва съкратеният отчет за полугодието.

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    frei1974 avatar :-|
    stoian1972
    • + 4

    То бива некомпентност.Андон Андонов е изп .д. на ММИ ЕАД а Живко Динчев на ТЕЦ 2.

    Нередност?
  • 2
    kvt10319485 avatar :-@
    kvt10319485
    • + 6

    Повече от 30 год след 1989 комунизма живее и процъфтява...
    Пълна трагедия...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    До коментар [#2] от "kvt10319485":

    Комунизмът е идеология.
    Тъпо и неудачно е с идеология да се обясняват видимите и от самолет панически ходове на Баце от Банкя да не изпадне от властта.

    Цялото внимание на БГ Мин.съвета в момента е как да не се допусне никакво допълнително социално-икономическо недоволство, което да увеличи масата на протестиращите.

    Комунизъм ли е, че цяла седмица в републиката ни няма обявена от уж независимия регулатор КЕВР цена на газа ?! Просто от 1.9. цената му според международните котировки би следвало да се вдигне с 20%, което естествено ще повлече нагоре и доста чувствителните разходи на домакинствата за отопление, горива, храна и пр.
    Затова Борисов по най-идиотския начин спира часовника и се прави, че проблем няма и убива газовия пазар, докато хранениците му измислят невъзможното решение как хем цената на газа да върви нагоре, хем в БГ да не е така.

    55-те млн. лв. практически невъзвращаем кредит за ММИ са поредните хеликоптерни пари, които Борисов хвърля през прозореца, за да си откупи спокойствие и да не се случи кошмарът му 7000 миньори да се смесят със синовете и дъщерите си на Срамния триъгълник на властта.

    Сега е време да искате от Борисов и да го плашите с протести.
    На всички ще раздаде!
    А децата ни ще плащат паническите му опити да оцелее във властта още седмица макар.

    Оставка!
    Предсрочни избори!
    Лустрация и съд!

    Нередност?
  • 4
    kvt10319485 avatar :-|
    kvt10319485
    • + 4

    До коментар 3 - да, всичко, изброено от вас е обикновен комунизъм - да задоволим една група хора с пари, които нямаме или ще вземем насила от друга група хора.

    Нередност?
  • 6
    vbw1599758588684684 avatar :-|
    петър вълев

    Това е неточна информация. За заплати са 5 мил. лева. В дружеството работят 7300 човека. Разделете . Какво получавате 600 лв. Разделете на 12 месеца. Получава се 50 лв на месец. Но когато се съобщи ,дават се 5 милиона звучи внушително. Другата сума от 50 мил.лв ще бъдат инвестирани в резервни части за остарялата техника. Като цяло новината звучи скандално,но реално е плачевно. Много хора не разбират и не осъзнават какво е да останат без електричество.

    Нередност?
  • 7
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 1

    Абе на бачкаторите не завиждайте на 2000 лв заплата която ще носят у дома. Лошото е че много са чантаджиите, типично по социалистически на 1 работник в калта се падат 2 началника. Там е проблема на ММИ!

    Нередност?
  • 8
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen

    Тотална икономическа простотия!

    Нередност?
Нов коментар