🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конкурс вместо политическо назначение за шеф на БЕХ. Какво следва от това?

Ако управляващите успеят да изберат човек преди изборите, следващото правителство много трудно ще успее да се раздели с него

Назначенията на ръководните постове в държавните енергийни дружества винаги са ставали не заради качествата на кандидатите, а според партийната им вярност. С годините обаче почти всички кадри са се компрометирали дотолкова, че само споменаването на имената им завихря скандали. А след антиправителствените протести от миналото лято това вече е проблем и поне за някои постове властта стана по-внимателна.

Именно заради това от 19 август 2020 г. най-голямото и важно държавно дружество в енергетиката - Българският енергиен холдинг (БЕХ), е без изпълнителен директор. Тогава Жаклен Коен подаде оставка, а министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че я е приела и ще издаде протоколно решение за неговата смяна. Пет месеца по-късно обаче фактическа промяна в ръководството все още няма.

Бяха направени три опита за назначение - на Иван Йончев, чиято биография в държавната енергетика е силно преплетена с тази на Коен и ДПС, на Ина Лазарова, която е зам.-директор на БЕХ, отговаряща специално за изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, както и на Мартин Тафров, който е син на бившия шеф на НЕК Данаил Тафров, работил по проектирането на язовир "Цанков камък" заедно с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

При "завъртането" на всяко от тези имена в публичното пространство от Министерството на енергетиката отказваха да кажат защо не изпълняват изискването на Закона за публичните предприятия за провеждането на конкурс за длъжността изпълнителен директор на БЕХ. Едва сега, на 29 януари, ведомството обяви, че е открило конкурс на нов шеф на държавната енергетика. Все пак изпълнителен директор на БЕХ е нещо като министър в сянка, тъй като реално провежда политиката на държавата в сектора, а под негов контрол са всички големи държавни дружества като НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лв.

Доза съмнения

По принцип провеждането на конкурс е добър подход, който може да пресече партийното овладяване на държавните дружества. В случая обаче пак има съмнения, че ще се правят манипулации. Изборната комисия ще се състои от деветима членове, като в нея влизат поравно представители на Агенцията за публични предприятия и контрол (преди Агенцията за приватизация), независими експерти и представители на конкретното ресорно министерство за съответната компания - в случая енергетиката. Това лесно ще позволи на управляващите да изберат подходящия за тях човек. Дори може да е някой от вече обсъжданите - явяването му на конкурса ще снеме отговорността на политиците, че са го предложили. А ключовото тук е, че ако конкурсът приключи преди парламентарните избори на 4 април, назначеният директор няма да може да бъде махнат от следващото правителство само защото то така е решило. За отстраняването на директор, назначен с конкурс, ще е нужно да се докаже, че не се справя с работата или има други провинения. Това впрочем е и една от хипотезите защо изборът на шеф на БЕХ се забави толкова много.

Какви са изискванията

Иначе изискванията към кандидатите не са никак високи. Нужни са 5 години професионален опит на ръководна позиция в публично или търговско дружество, висше образование в области като "Социални, стопански и правни науки" или "Технически науки", както и умения и компетенции в областта на стратегическото планиране, финансовия мениджмънт или управлението на риска. Има и изискване за добра репутация.

Одобрените по документи кандидати ще трябва да се явят на писмен и устен изпит, като с по-голяма тежест ще е резултатът от устната част. Това е често срещан похват при назначенията в държавната администрация, тъй като позволява да се даде необосновано висока оценка на предпочитания кандидат при устния изпит, за който няма писмени доказателства как е протекъл.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • + 2

    "Има и изискване за добра репутация."

    Има ли изобщо "чист" човек в енергийния бранш?

    Нередност?
Нов коментар