🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Индия влиза в състезанието за най-голямо ВЕИ на света

Планираният хибриден парк ще включва соларни и вятърни мощности и ще има общ капацитет от 30 гигавата

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Индия, която е сред най-големите производители на въглища в света, все повече гледа към производството на чиста електроенергия. Само преди година Ню Делхи обяви, че в следващите 10 години ще бъдат инвестирани около 330 млрд. долара, за да може държавата да реализира амбициозните си планове. Сега Индия затвърждава курса си към поетапно въвеждане на възобновяемите енергийни източници, като обяви, че започва проект за изграждане на най-големия хибриден парк за възобновяема енергия от слънце и вятър в света. Той ще бъде построен в западния щат Гуджарат на площ от 72 600 хектара - почти колкото територията на Сингапур, съобщи "Франс прес". Паркът ще има две зони - едната от малко над 49 хил. хектара ще е хибридна, в която ще се помещават вятърни и слънчеви електроцентрали, и допълнителна зона само за вятърни турбини, заемаща 23 хил. хектара.

Новината идва скоро след като консорциумът AREH (в който има и българско участие) обяви, че вече работи по проект за най-мащабната слънчева и вятърна ферма в света, но в Австралия. Прогнозата е, че когато бъде завършен той ще e с капацитет от 26 гигавата и ще може да произвежда около 95 тераватчаса електроенергия на година, т.е. ще може да захранва около две държави с размера на България.

Паркът в Индия пък ще е с инсталирана мощност от 30 гигавата. Цената на мегапроекта не се посочва, но ако се вземе средната актуална стойност за инвестиция от 550 хил. евро за мегават, то може да се предположи, че става дума за поне 16.5 млрд. евро. Според индийския премиер Нарендра Моди "хибридният парк ще бъде най-големият в света", като правителството планира до 2022 г. да бъдат изградени общо 175 гВт ВЕИ мощности. Дългосрочните планове на страната пък са за 450 гВт възобновяеми мощности през 2030 г.

Наддаване

Индия работи и по серия други ВЕИ проекти - държавата е дала срок до 28 декември за събиране на предложения за изграждане на общо 6.4 гВт соларни мощности в югоизточния щат Андхра Прадеш, като идеята е токът от тях да се използва за нуждите на селското стопанство. Проектите ще се изпълняват по схема на Министерството на новата и възобновяемата енергия за развитие на слънчеви паркове, като договорите с инвеститорите ще са за срок от 30 години.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • + 3

    Сума ти пустинна територия с много слънце ...

    Нередност?
Нов коментар