🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Токът за бизнеса в България отново е най-скъп в цяла Европа

Спрямо декември 2019-а сега цената на електроенергията е с около 30% по-висока, като едно от обясненията е рекордното поскъпване на CO2 емисиите

За пореден път през последния месец борсовата цена на електроенергията в България е най-високата в цяла Европа. Данните на платформата energylive.cloud показват, че токът с днешна дата на доставката в страната е 76.12 евро/мВтч, като границата от 70 евро е премината само на още един пазар - хърватския. За сравнение - в съседните Румъния и Гърция електроенергията се търгува за 69.87 евро/мВтч и 62.88 евро/мВтч.

Тези цени на тока в България идват само два дни след като работодателските организации АИКБ, БТПП и КРИБ публикуваха официална позиция, в която изразяват съмнение за умишлено оскъпяване на електроенергията от страна на държавата. "За пореден ден българският потребител на електроенергия е окраден. Без значение дали е обикновен човек или индустриално предприятие. Ограбени сме всички от държавната енергетика с милион и половина лева само днес, само за един ден. Изчислено по разликата между псевдопазарната цена и цената, над която ТЕЦ "Марица-изток 2" работи на печалба. Ако отчитаме и разликата до реалната цена на АЕЦ "Козлодуй", грабежът достига 4 милиона лева. За един ден. Как става така? Защо?", пише в общата позиция на работодателите.

Колко точно е скъпо

На фона на цените на енергията през пролетта и лятото, когато първият шок от ограниченията заради коронавируса беше най-силен, сега цената на борсовия ток е два-три пъти по-висока - при средно 25 евро/мВтч за периода април - август тарифите през декември са почти 65 евро/мВтч. Повишението беше донякъде очаквано, тъй като с оживлението през септември и октомври се повиши и търсенето, а новите мерки, въведени масово в Европа през ноември, не бяха така строги.

Въпреки това цени от 65 евро се възприемат от бизнеса като прекалено високи за това време на годината. Проверка на "Капитал" показва, че за периода 1 - 21 декември 2019 г. средната борсова цена на тока в сегмента "Ден напред" е била 49.55 евро/мВтч, или има повишение с над 29% на годишна база за същия период. В съседна Румъния обаче разликата с миналата година е още по-внушителна - 47.28 евро/мВтч за дните от 1 до 21 декември 2019-а при 65.26 евро/мВтч за същите три седмици през декември 2020 г. (скок с 38%).

Защо е така

Първият фактор е, че сегашният декември е по-студен от миналогодишния. Метеорологичните данни за среднодневните температури за страната сочат, че за първите три седмици на настоящия месец те са били 3.7 градуса, докато през 2019-а стойността е била почти 4 градуса. Но конкретно за София разликата е в обратната посока - 2.8 сега при 1.9 през периода 1 - 21 декември 2019-а.

Много по-голямо влияние обаче оказва друг фактор - цената на квотите за въглеродни емисии, която са длъжни да плащат всички електроцентрали на газ и въглища. Само за последните два месеца тя се е увеличила с над 40% и от 23 евро за тон през октомври вече е над 31 евро/тон CO2. Това значително повишава производствените разходи и пряко се отразява в крайната цена на тока, като връзка е по-силна в страни с голямо въглищно производство, каквато е България. На практика тези допълнителни 8 евро/тон при квотите са почти половината от общото поскъпване на тока за бизнеса на годишна база.

Според работодателите обаче има и още нещо. "Вместо да работи и да предлага електроенергия до капацитета си, щом набеденият електроенергиен пазар стигне до цени 136 лева за мегаватчас, [държавната] ТЕЦ "Марица-изток 2" се крие! Или може би свенливо отстъпва възможността за печалба другиму? Но не се сещаме на кого. Сещаме се обаче, че тази "свенливост" ни излиза двойно, защото доплащаме под формата на какви ли не такси и помощи това неработене, включително и с бонусите на миньори, енергетици и футболисти", пишат в становището си те и наторяват държавната централа да бъде задължена да произвежда електроенергия, когато цените са достатъчно високи, за да покриват производствените й разходи.

Проверка на "Капитал" показва, че през по-голямата част от годината ТЕЦ "Марица-изток 2" работи само с 25% от мощностите си, а към 13 часа на 21 декември натоварването е 35%.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    Нормално е да е най-скъпия - евтиния от АЕЦ се изнася и скъпия какво да го правят? Естествено за мит'ряла, който се радва от скъп ток.
    Апропо какво стана с излизането на фирмите на свободния пазар?

    Нередност?
  • 2
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад

    До коментар [#1] от "telqk":

    Ами нищо.Повечето излезнаха на свободният пазар.Видях 3-4 реклами във фейсбук и пратих на всички запитване.Оказа се, че небезизвестният г-н Ковачки продава най-евтино и ето факт.

    Нередност?
Нов коментар