🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Португалия е на път да реализира огромен слънчев проект с батерии Tesla

Той се оценява на около 1 млрд. евро и може почти да удвои инсталирания фотоволтаичен капацитет на страната

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Португалия е на път да реализира огромен соларен проект с мощност 1 GW с батерии Tesla. Към момента той е на етап оценка от екологичните власти в Сантяго. Въпреки че към момента информацията по проекта е оскъдна, се предполага, че инвестицията ще бъде около 1 млрд. евро.

До момента няколко португалски вестника съобщиха, че проектът се разработва от Sunshining. Ако бъде изграден, новият проект може почти да удвои общия инсталиран фотоволтаичен капацитет на страната, който беше 1030 MW до края на октомври 2020 г. В началото на годината португалският мрежов оператор Redes Energéticas Nacionais (REN) заяви, че 80 енергийни проекта (общo 17 GW) са в процес на оценка. Към момента обаче капацитетът на Португалия вече е почти запълнен и единственият начин за въвеждане на нови фотоволтаични проекти в страната е участие чрез търгове.

Най-общо това е надпревара за вече планирани мощности от ВЕИ, на която частният сектор се явява и кандидатства с цена на енергията. Спечелилият се ангажира да построи мощността и да произвежда енергия на дадена цена, като планира сам разходите си. Другият вариант в Португалия е инвеститорът да получи одобрение за мрежова връзка между стотици проектни предложения, като получи статут "проект от интерес" за системата.

Възобновяемите източници са силно развити в слънчева Португалия. Още през 2018 г. имаше периоди, в които страната произвеждаше повече енергия от ВЕИ, отколкото реално използва. Португалия разполага и с огромен капацитет от водни ресурси, но в последните години се насочи към изграждането на системи за добив на вятърна и слънчева енергия. Още преди три години Португалия заяви плановете си да затвори двете си останали въглищни централи до 2030 година.

С новия проект страната "влиза" в европейската ВЕИ надпревара. В края на м.г. Гърция реши да ускори процедурата за лицензиране на четири големи зелени проекта за производство на електроенергия. Плановете за вятърни и слънчеви енергийни блокове с общ капацитет от 2.81 GW получават статут на стратегически инвестиции, като те се разработват от компаниите Egnatia, Terna Energy, Kamaridis и Karatzi. Отделно Франция също бърза, а местен консорциум иска да мобилизира 1 млрд. евро за ВЕИ в земеделието до 2025 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • - 1
    • + 3

    Даа, в Европа правителствата не спят, а действат. Само ние тук си оставаме назад (както винаги) и леко в страни от нормалния път на развитие на енергетиката и ще продължим да правим скъп и мръсен ток от въглища...

    Нередност?
Нов коментар