🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След Калифорния и Тексас ще бъде принуден да ускори ВЕИ

Какво ще ни струват промените в климата и какви са уроците от кризите в САЩ

За автора

Симеон Белорешки е инженер по автоматизация, EMBA, от Американския университет в Благоевград с дългогодишен управленски опит в Близкия изток, а преди това консултант по енергийни проекти в EMEA и ръководител проекти в ТЕЦ "Бобов дол", модернизацията на блокове 1, 3, 4 в "Марица-изток 2" и редица проекти в "Лукойл Нефтохим".
Текстът се публикува в партньорство с www.gorichka.bg.

Живеем безспорно в интересни времена, макар и по-скоро в негативния аспект на тези думи. Ако някой иска да открие знамения от Висши сили, няма да се затрудни много. Точно както в стария завет, изглежда че нещастия сполетяват Земята едно след друго, както в древен Египет. За любителите на апокалипсиса - това е известно отдавна и чакано всеки ден да се случи събитие. За почитателите на конспирациите - това е пъклен план, координиран от могъщи злокобни сили с определена цел.

Не ни стигат адските жеги от 2018 в Европа, през пожарите в Австралия и Америка през 2019-а и 2020 г., не стига драмата с Ковид-19, ами сега и ледена вълна и режим на тока в Тексас, както и въобще екстремните климатични аномалии в редица други части на САЩ.

Измененията в климата стават все по-очевидни

Не бих искал да се спускам в описания на климатичните процеси, пределно известни на учените, а и вече ги засегнахме в предна статия. Интересна е обаче аналогията с Ковид-19. От години ни предупреждават, че човечеството трябва да се готви за пандемия - никой не слуша. Включен бе и Холивуд, за да може повече хора да започнат да се замислят, но и това не помогна. И накрая, дори когато нещата започнаха да се случват точно както са казали учените, хората не искат да повярват, че всичко това не е умишлено и управлявано от "зли" сили.

От тази гледна точка още по-драматична е историята с климата - учените не успяха да привлекат вниманието, политиците направиха по-голяма бедата, Холивуд имаше известен успех с редица филми по темата, а после дойде Грета...

Работя във фирма, в която безопасността на работа е издигната в култ и непрекъснато минаваме през редица омръзнали ни и на пръв поглед, безсмислени опреснителни курсове. Това ме научи да виждам потенциалните рискове, което на моменти може би изглежда параноично. Всъщност така работи науката. Ако нещо може да се случи, то ще се случи, въпрос на време е, а и проста статистика - хубавата новина е, че могат да се предприемат навременни действия.

Провалихме се в преподаването на теорията - започват практичните занимания

Това, че учените непрекъснато регистрират повишаване на температурите всяка година, не бе достатъчно на хората, за да видят какво се случва, какво следва и как ще ги засегне.

Като една балансирана система, човешката дейност има влияние върху Земята, което е изучено и много добре известно на науката. Това, което обаче наблюдаваме вече все по-осезаемо, е истинската обратна връзка от природата и как тя реагира на нашите действия.

Знаем какво трябва да бъде направено, но не го правим единствено поради факта, че не ни е засегнало лично!

Земята преминава от преподаване на теорията към "лабораторни упражнения" и "практика".

Дебатите какво ще ни струва всичко това се водят от години и са напълно ненужни просто защото няма никакво значение дали ще струват 1 трилион, 100 трилиона или каквато и да е сума - всяко нещо, което е над 2-3 месечни заплати, вече е много за 99% от населението на Земята, а и едва ли някой може да си представи точно какво означава едно такова число.

Затова, нека да опростим нещата:

  • Всяко едно съоръжение е предвидено и проектирано да работи в даден температурен диапазон. Всяко излизане от проектния температурен диапазон означава потенциална повреда или спиране поради защита.
  • Флората и фауната също са "проектирани" и се развиват в определени температурни обхвати и извън тях най-малкото залиняват и/или умират.

С други думи, целият ни заобикалящ свят трябва да се "пре-проектира", за да може да се справи с това. Ако въобще може. Не ви се вярва?

Ето малко данни:

  • През лятото на 2018 и 2019 атомни централи във Европа трябваше да изключат, защото не са проектирани да работят при тогавашните високи температури. Общо взето е трудно да бъдат преработени за по-високи работни температури - ще трябват алтернативни мощности за такива моменти.
  • През 2020, Калифорния "изпита" изключително високи температури, довели до рекордна консумация на ток (за охлаждане) и съответно до режим на тока. В резултат на разследване на причините тамошните власти решиха да ускорят внедряването на ВЕИ и батерии, за да се избегне повторение на ситуацията в бъдеще. А какво става в Тексас и защо това ще засегне и "Тутраканската селищна система".

Разбира се, по абсолютно идентичния начин, но с обратен знак се развиват събитията в Тексас през последните дни. И, разбира се, по вестниците се развихря абсолютно същата масова истерия, заливаща ни с подвеждаща информация, а в социалните мрежа - просто дезинформация.

Какво стана всъщност?

  • Поради очакваните ниски температури и повишена консумация на ток на 9 Февруари се предприемат дейности по ограничаване на потреблението.
  • Въпреки всичко рекордно ниските температури в Тексас предизвикват рязко и невиждано досега покачване на търсенето на ток, в резултат на което местният електроенергиен оператор предупреждава за очаквани проблеми с доставките и опасност от режим на тока.
  • Има обаче и голям спад на наличностите на генериращи централи, основно газови - говорим за 30 GW мощности. Не само това - блок 1 на атомната им централа South Texas отпада също. Има и голям брой заледени вятърни централи (Тексас е голям производител на вятърна енергия).

Какви са причините?

Разбира се, трябва време за да се разберат детайлите, но както винаги може да очакваме, че става въпрос за:

  • лошо планиране, проектиране и управление на мрежата;
  • неоптимизирани или остарели пазарни механизми;
  • лоша взаимосвързаност.

Това всъщност не е първият път, когато се случва нещо такова в Тексас. Подобна ситуация има през 2011 г. и през 1998 г., но никога не е имало такива студове и такова търсене на електроенергия. И макар причините да са ясни, нещата не са прости за изпълнение:

  • Подобно на атомните централи в Европа, които не са проектирани да работят при повишени температури, така и централите в Тексас не са пригодени да работят при ниски температури. Проблемът с термичните централи е, че импулсните линии на датчиците замръзват, защото никой не е проектирал кожуси за генераторите. Дори и турбините на атомната централа са под открито небе. Това е малко трудно дори да си го представим.
  • От години има препоръки за winterization (да се направи възможна и по-надеждна работата на централите през зимата), но това струва пари, а тези източници отдавна са подложени на ценови натиск от ВЕИ;
  • Системите срещу обледяване на вятърните турбини са сравнително лесни за инсталиране, така че този проблем е решим, а и очевидно е, че новите перки ще бъдат оборудвани с такива.

Да обобщим какво направи природата в това "лабораторно упражнение" и какви са изводите:

  • Доказа какво ще се случи, когато климатичните промени станат масови и в цял свят.
  • Дава идея, че ако трябва да се приспособяваме, ще трябва да препроектираме почти всичко от генерацията на електричеството до отоплението и водоснабдяването - средства, които просто ги няма и няма да ги има.
  • Показва, че приспособяването не може да бъде устойчиво просто защото правенето на разходи не може да продължава безгранично, при положение че имаме ограничен финансов ресурс.

И така - от една страна стоят вероятно стотици трилиони, необходими за адаптация на съществуващата индустрия към промените чрез препроектиране, а от друга страна - далеч по-малко пари, за да намалим емисиите до 0 и да се върнем към прединдустриалните нива.

Разликата в тези пари, разделени на гигатоновете емисии вече в атмосферата, ще даде представа колко трябва да е цената на емисиите. Каквито и консервативни допускания да бъдат направени, цената ще е доста повече от сегашната.

Както и през "онова" лято в Калифорния, сега пак ще има разследване, пак ще има препоръки...

И с много висока вероятност е, че това ще са допълнителни ВЕИ, батерии и промени в пазарните механизми. И естествено - мрачно бъдеще за атомната.

Важното е дали природата ще завери семестъра, или ще ни върне на поправка!

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ozd05563707 avatar :-|
    ozd05563707
    • - 5
    • + 5

    Не разбирам какъв е този вой рещу атомната енергия. Това еколозите са болно племе! Най-сигурните и стабилни, с нулеви емисии мощности биват задраскани просто ей така, заради зора за ВЕИ. А ВЕИ при екстремуми са не-дос-та-тъч-ни! Бахти малоумното зелено племе. Или си с нас, или си против нас! Или ще е ВЕИ, или нишо. Бахти мушмороците комундета.

    Нередност?
  • 2
    emy1584107924641899 avatar :-|
    Simeon Beloreshki
    • - 1
    • + 2

    No, pure economics are behind that . If you need more on that, check here https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2010/04/12/4053590_atomnata_energiia_beshe_budeshteto/

    Google translate is slightly distorting few things, but sources are clear.

    До коментар [#1] от "ozd05563707":

    Нередност?
  • 3
    habet_sibi avatar :-|
    Question Mark
    • - 1

    "И така - от една страна стоят вероятно стотици трилиони, необходими за адаптация на съществуващата индустрия към промените чрез препроектиране, а от друга страна - далеч по-малко пари, за да намалим емисиите до 0 и да се върнем към прединдустриалните нива.".
    Т.е. няма нужда да адптираме същ. инфраструктура , защото е много скъпо ( размятат се трилиони на ангро...). Но ако искаме да намалим емисиите до 0, ще трябват по-малко пари. Какво гарантира, че подобни екстремуми няма да се повторят/ потретят и новите зимни перки и панели ще са достатъчни? А замръзналите водопроводи в Тексас? Как ще решите това с нови зелени мощости и без инвестции.

    Нередност?
  • 4
    emy1584107924641899 avatar :-|
    Simeon Beloreshki
    • + 1

    It will repeat again and again with increasing extremes. While we can “mitigate” somehow they way we live and equipment around us, devastation effects that this may have on crops and food supply will be far from our control and can’t be easily fixed. That is why , that needs a complex holistic approach. Actually , is not just fossil energy - that is the easy part as we have some path on sight. Transport will be picking with EV as well..... Agriculture and carbon sinks are the though ones.
    We are spending much bigger amount of subsidies on fossil and results are ....obvious https://www.imf.org/en/Publications/WP/Issues/2019/05/02/Global-Fossil-Fuel-Subsidies-Remain-Large-An-Update-Based-on-Country-Level-Estimates-46509
    До коментар [#3] от "Question Mark":

    Нередност?
Нов коментар