🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Соларната енергия може да съставлява 40% от електричеството в САЩ до 2035 г.

За целта трябва инсталиране на 30 гигавата соларни мощности на година до 2025 г. и на 60 гигавата на година в периода 2025 – 2030 г.

Администрацията на американския президент Джо Байдън публикува доклад, според който соларната енергия има потенциала да съставлява 40% от електричеството в САЩ до 2035 г. Изследването, озаглавено Solar Futures Study, показва как слънчевата енергия може да спомогне за декарбонизирането на американската електрическа мрежа и за постигането на целите за нетни нулеви емисии на електрическия сектор до 2035 г.

САЩ трябва да предприемат няколко стъпки, сред които инсталирането на 30 гигавата соларни мощности на година до 2025 г. и на 60 гигавата на година в периода 2025 - 2030 г., пише Reuters. Освен това ще е необходимо разширено използване на методи като складирането, което ще изиграе съществена роля в поддържането на надеждността на доминираната от възобновяемите източници електрическа мрежа.

От американското министерство на енергетиката посочват: "Сега е възможно да си представим бъдеще, в което слънцето осигурява 40% от електричеството на страната до 2035 г. Това е необходимо, за да ограничим негативните последици на климатичните промени, и нашата работа по реализирането на тази визия не би могла да бъде по-спешна."

Целите на Байдън

Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм коментира, че докладът показва, че соларната енергия може да генерира достатъчно електричество за захранването на всички домове в САЩ до 2035 г. И допълва, че в този процес могат да бъдат създадени до 1.5 млн. работни места.

През януари администрацията на Байдън обяви цели за декарбонизиране на 80% от американския електрически сектор до 2030 г. и за достигане до 100% електричество от възобновяеми източници до 2035 г. Сега докладът показва, че други възобновяеми източници могат да спомогнат за декарбонизираната електрическа мрежа на САЩ. Според него вятърната енергия има потенциала да съставлява 36% от мрежата, ядрената енергия - 13%, водноелектрическата енергия - 5-6%, а геотермалната - 1%.

Необходимост от "съществена политическа подкрепа"

Администрацията на Байдън прилага на практика мерки за разширяване на ВЕИ. През август беше обявено, че започва процес по улесняване на достъпа до обширни федерални земи за инсталиране на соларни и вятърни мощности. Изчисленията са, че целта на президента за декарбонизиране на енергийния сектор до 2035 г. ще изисква само за соларната индустрия площ, която да е по-голяма от Нидерландия.

Същевременно соларният сектор коментира, че докладът показва необходимостта от "съществена политическа подкрепа". Над 700 компании изпратиха писмо до Конгреса с искане за дългосрочно удължаване на данъчните кредити за соларни инвестиции, което би облекчило финансовите препятствия пред индустрията. "Време е да дадем на бизнесите за чиста енергия политическата сигурност, от която се нуждаят, за да изчистят нашата електрическа мрежа и да създадат милионите работни места, необходими за изграждането на справедлива икономика на зелената енергия", казват от Solar Energy Industries Association.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 1

    Американците могат и ще го направят, бизнеса там е силен, пари бол. А това, че ще покрият площ колкото Нидерландия е най-малкия им проблем, пустеещи (пустинни) земи колкото искаш...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Не е невъзможно. Тази година правят по 5 гигавата за тримесечие, така че с правителствена подкрепа може и да се забързат достатъчно.

    Нередност?
Нов коментар