🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Колко независима е България от руския газ, фирми залагат на солари за собствен ток

И още: Ще спрат ли изборите решенията за новата цена на газа и назначенията в енергийните дружества

Транспортът е един от секторите, в които водородът ще навлезе най-бързо
Транспортът е един от секторите, в които водородът ще навлезе най-бързо
Транспортът е един от секторите, в които водородът ще навлезе най-бързо    ©  Fred Prouser
Транспортът е един от секторите, в които водородът ще навлезе най-бързо    ©  Fred Prouser

Тази седмица енергетиката отстъпи място на политическите страсти и предизборната кампания. Въпреки това премиерът Бойко Борисов успя да вмъкне сектора в горещата тема по два начина:

Първо, като обяви, че България вече е 100% енергийно независима - нещо, което далеч не е вярно, тъй като страната разчита 100% на Русия за ядрено гориво, около 80% от петрола и горивата са руски, а природният газ е над 75% от "Газпром".

И второ - като задкулисно разпореди да не се определя цена на природния газ от 1 април, въпреки че така изисква законът. Причината за това е, че газът трябва да поскъпне с 13% и Борисов не иска това да стане точно преди изборите.

Възможно е по същата причина да бъдат забавени и резултатите от конкурсите за новите шефове на държавните енергийни дружества. По план те трябва да бъдат обявени около 1-2 април, но тъй като става дума за предимно партийни кадри на ГЕРБ, които няма да могат да бъдат сменени в следващите три години (колко са мандатите им), е възможно решението да бъде публикувано след 4 април.

На този фон бизнесът продължава да инвестира в собствени ВЕИ и да замества голяма част от потреблението на ток от мрежата. Машиностроителният завод "ЗММ Нова Загора", част от "Индустриален холдинг България", въведе в експлоатация фотоволтаична електрическа централа за собствено потребление с инсталирана мощност 508 kW (0.5 мегавата). "Соларният парк ще покрива до 90% от нуждите от електроенергия на предприятието. Проектът е приоритетен за компанията, който не само решава проблема с непредвидимите разходи за ток, а и дава принос в зелената политика и бъдещето на планетата", казват от дружеството.

Търговецът на горива "Булмаркет ДМ", в чиято група влиза най-големият производител на биогорива в страната - "Астра биоплант", ще прави нов продукт за биодизел. Чрез свързаното дружество "Ел Ен Джи системи", което купи мощностите на фалиралата "Полисан" в Русе, компанията ще дестилира масла от черупки на кашу, като полученият продукт ще се продава за преработка до второ поколение биодизел.

Ако сте пропуснали:

Зеленият водород става все по-гореща тема - стотици милиарди евро ще бъдат инвестирани в следващото десетилетие в технологии за производство на водород от възобновяема електрическа енергия. Къде е България в тази енергийна трансформация?
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 5

    Във фотоволтаичните централи (за собствени нужди) е истината, там е бъдещето, ако и някои (управляващи) главоци у нас да се правят на късогледи и по всякакъв начин да се опитват да пречат на прогреса, за да подпомагат руските енергийни интереси на нашата територия...

    Нередност?
Нов коментар