Седмични новини за енергетика: ГЕРБ се бетонира в енергетиката; "Брикел" се оказва от RDF-а

И още: Сърбия се насочва към ВЕИ търговете; Ще последва ли водородът съдбата на криптовалутите

   ©  Цветелина Белутова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Ако изминалата седмица се проведе под знака на парламентарните избори, то своеобразни избори имаше и в енергетиката. Те обаче се състояха преди тези за ново Народно събрание. Новият изпълнителен директор на БЕХ ще бъде бившият депутат от партията на Борисов Валентин Николов, който ще има тригодишен мандат.

Самата процедура все още не е приключила, но е слабо вероятно изборът да бъде различен. Засега са избрани само тримата представители на държавата, а според правилата бордовете ще бъдат с по петима членове, като трима от тях се избират от министерството, а останалите от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Едва след това новият съвет на директорите ще трябва да избере нов председател и изпълнителен директор на БЕХ. По информация на "Капитал" обаче това е само формалност, тъй като за ръководния пост е предопределен именно Валентин Николов, който се приема сравнително добре от бранша заради балансираната си политика.

Ролята на изпълнителния директор на БЕХ е повече от важна, тъй като под шапката на холдинга са най-големите държавни енергийни дружества като АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгаргаз" и др.

През седмицата станахме свидетели и на друго - "Брикел" се отказва да гори RDF, а в новото заявление за комплексно разрешително централата на Христо Ковачки добавя само биомаса и нефтошисти.

Според документа промяната е провокирана от общественото недоволство към тази дейност, независимо че миналата година съдът реши, че компанията няма нужда от оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), за да гори отпадъци.

Какво още?

Сърбия отваря възможност за ВЕИ търговете и солари за собствени нужди - Белград е напът да приеме пакет от законопроекти, свързани с инсталирането на слънчеви панели по покривите на къщи и компании, за да даде възможност на гражданите и бизнеса да произвеждат електричество за собствени нужди. Част от текстовете са свързани с развитието на свободния пазар, тарифите и механизмите за подкрепа. Важен момент са и търговете, които се провеждат от години в редица европейски държави.

Водородна революция или нов биткойн - смята се, че за да бъде алтернатива на фосилните горива, цената на водорода трябва да падне от сегашните 5-6 долара за килограм до 1 долар в недалечното бъдеще. Това изглежда доста смело и амбициозно, като обикновено се правят сравнения с подобен спад на цената при соларната индустрия.

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

ЕК ще разследва борсата EPEX Spot - Европейската комисия откри официално разследване, за да оцени дали борсата за електроенергия EPEX Spot SE се е възползвала от господстващото си положение, за да възпрепятства дейностите на конкурентите на пазара за търговия с електроенергия "в рамките на деня" в поне шест държави членки (Австрия, Белгия, Франция, Германия, Люксембург и Холандия).

Будапеща ще инсталира геотермална система за отопление до 20 MW - местната централна топлофикационна компания FŐTÁV и исландската група Arctic Green Energy подписаха споразумение за сътрудничество за изграждането на геотермални централи за генериране на топлинна енергия в Будапеща с мощност от 10 MW до 20 MW. Сделката включва проучване на потенциални местоположения, получаване на необходимите разрешителни и цялостна техническа, икономическа и правна подготовка.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ