🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Цени на тока от лятото - какви са изненадите; Кой ще застрахова "Турски поток" през България;

И още: ВЕИ са отлична нискорискова инвестиционна възможност за домакинствата; Водороден хъб вместо въглища? Германия знае как

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Цените на тока и природния газ бяха сред водещите енергийни новини през изминалата седмица. Двете имат много общо - тарифите са ясни, но решенията, които ще последват от исканията на дружествата - не. Причината - тарифата на електроенергията от юли зависи от либерализацията, а стойностите на природния газ - от изборите.

Да стреляш на сляпо. Така могат да се определят внесените в КЕВР заявления на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" за новите цени на тока от 1 юли. Причината са очакваните големи енергийни реформи, с които новият парламент ще трябва да се захване веднага след изборите.

Става дума за либерализацията на пазара, развалянето на договорите с американските централи, премахването на НЕК като обществен доставчик и осигуряването на тока за бита през борсата.

На 1 април Комисията за енергийно и водно регулиране не можа да определи нова цена на природния газ така, както изисква Законът за енергетиката. Причината е спорна административна процедура, която Министерството на енергетиката задейства, за да може изчисления от регулатора скок от 13% в цената на газа да бъде отложен за след изборите на 4 април.

В същото време в рамките на цяла една година почти нищо не се случи около процедурата по изграждането на АЕЦ "Белене". От друга страна, ако до неотдавна позицията на Министерството на енергетиката за бъдещето на проекта бе категорична и ясна - "ще се строи", то сега вече има разколебаване.

За "Капитал" оттам поясняха, че от процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" (който се очаква да струва над 10 млрд. евро) до настоящия момент, са настъпили някои сериозни промени.

Междувременно през този месец държавната "Булгартрансгаз" е сключила два договора със свързани с Христо Ковачки фирми. Единият е с "Атоменергоремонт" за изграждане на преносния газопровод в Средногорието за над 27 млн. лв..

Другият е с "ОЗК-Застраховане" за застраховка на новоизградения газопровод от турската до сръбската граница, който премиерът Бойко Борисов нарича "Балкански поток", но реално е продължение на руския "Турски поток". Освен самата тръба в полицата са включени още сгради, конструкции, машини, съоръжения, оборудване, както и едната от компресорните станции - "Расово".

Какво още?

- ВЕИ са отлична нискорискова инвестиционна възможност за домакинствата - нагласите на българските граждани към нисковъглеродните технологии са изключително важни, казва Мария Трифонова от Стопанския факултет на СУ;

- Водороден хъб вместо въглища? Германия знае как - мащабен проект е на път да превърне въглищна централа в източник на зелен водород;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

Все още няма коментари
Нов коментар