🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийната трансформация в предизборната кампания

Как ГЕРБ, БСП, ДПС и "Демократична България" виждат края на въглищата и новите технологии, които ще ги заместят

Текстът е част от темата по икономическият предизборен дебат, организиран от "Капитал" на 29 март, който може да видите тук.

Обобщение за ръста на БВП и доходите, както и за това дали ще се променят данъците, може да прочетете тук.

Най-горещата тема и най-голямото предизвикателство за следващия парламент. Така основните политически сили определят предстоящата промяна в сектора на енергетиката, която е свързана с край на основния национален ресурс - въглищата, и поставя под риск десетки хиляди работни места.

Всички партии са категорични, че краят на въглищните централи е неизбежен, но никоя не се наема да каже докога точно ще работят ТЕЦ-овете. Логиката според Томислав Дончев от ГЕБР трябва да е преди всичко икономическа, доколкото няма ясно разписани дати и изисквания от ЕК. От друга страна обаче все още има нужда от централите, които да балансират системата, особено при навлизането на повече ВЕИ. "Към настоящия момент не може да си представим енергетиката да функционира без въглищните ТЕЦ-ве", казва и Петър Чобанов от ДПС.

Разминаването между партиите е само в начина, по който трябва да се случи и енергийната трансформация - с повече ВЕИ, с АЕЦ или с водород.

"Аз бих погледнал със скептицизъм на двете полярни виждания по въпроса - да позеленеем бързо, за една година, ако може, или да отлагаме със столетие напред края на ерата на въглищата", казва Дончев. Той съобщи, че експерти, ангажирани от ЕК, работят от края на миналата година по разработването на регионалните планове за енергиен преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил като пилотни такива. Очакванията са съответните документи да са готови до септември. "Няма решение, което да не предизвика трусове и социални противоречия, но за мен основното в това предизвикателство е да намерим възможности и аз мисля, че има такива", каза още Дончев.

"Да не заключваме фонда за справедлив преход само в трите региона, а да работим и за приобщаването на съседните на тях. Защото Ямбол например не е категоризиран като район в преход, но много работници в "Мини Марица-изток" са именно от този регион", изтъкна Чобанов. По този повод Дончев каза, че се водят преговори с ЕК за включване и на съседните региони, като засега има принципно съгласие това да се случи.

"Когато говорим за енергийния преход и за приоритетите на България, на първо място трябва да имаме предвид рекордно високата за ЕС енергийна интензивност на българската икономика", казва Румен Гечев от БСП. Конкретно за ТЕЦ-овете на въглища той смята, че страната трябва да използва националните си ресурси, но от друга страна е ясно, че политиката на ЕС и на ООН не допуска това да продължава още дълго. "ТЕЦ-овете нямат голямо бъдеще", призна още Гечев, но посочи, че такова имат ядрените централи. Според него единство програмата на БСП залага изграждането на АЕЦ "Белене" заедно с развитието на нови мощности в "Козлодуй". А Гечев определи и като пълна глупост използването на оборудването за "Белене" в "Козлодуй", каквито идеи лансира напоследък премиерът Бойко Борисов.

Иво Мирчев от "Демократична България" обаче определя като неудачна логиката на БСП, че след като държавата вече е похарчила 3 млрд. лв. за АЕЦ "Белене", трябва да даде още 17 млрд. лв., за да го довърши. "Ние сме категорично против този проект", заяви той и допълни, че България има реалния шанс сега да придобие конкурентно предимство, ако се възползва по правилния начин от парите, които ЕС дава за енергийната трансформация. По думите му това в никакъв случай не означава да бъдат дадени милиарди за саниране, каквито са заявките в изготвения от ГЕРБ План за възстановяване.

"Ако искаме като общество да се възползваме максимално от предстоящия зелен преход, трябва да подобрим драстично капацитета на България като държава за стратегическо планиране", каза в заключение икономистът Георги Ганев, който се явява на изборите от листата на "Демократична България".