🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов нарича "газова независимост" компресорите за газ от Русия

Станцията "Нова Провадия" няма общо с газовия хъб "Балкан", а е част от руския "Турски поток" през България за 3 млрд. лв.

За първи път от началото на тази година премиерът Бойко Борисов се осмели да говори за наречения от него "Балкански поток", което е реалното продължение на руския "Турски поток" през България. Той избягваше да споменава струващия близо 3 млрд. лв. на страната проект след разкритията, че саудитците са отстъпили изграждането на газопровода и управлението на "Аркад" на свързани с "Газпром" руснаци, както и че на площадката работеха предимно руски и беларуски граждани. В неделя сутринта обаче, придружаван от енергийния министър Теменужка Петкова и шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов, Борисов се пусна на живо във фейсбук от строителната площадка на компресорната станция "Нова Провадия".

"Имаме най-добрите компресори в света на американската компания Solar Turbines, реверсивни във всички посоки - Север-Юг, Юг-Север, Изток-Запад, Запад-Изток. Това са т.нар. газови магистрали на газов хъб "Балкан", посочи премиерът и допълни, че България е вече "100% енергийно независима, никой не може да ни спира кранчето или да ни извива ръцете".

Поради липсата на журналисти на място (включванията на премиера в социалните мрежи са видимо предварително режисирани и с ограничена публика) тези думи на Борисов останаха без коментар, дори да са откровено неверни. Въпросните компресори в "Нова Провадия" не са реверсивни (не могат да работят в двете посоки) - нито е имало изискване да бъдат такива, нито производителят Solar Turbines посочва на сайта си конкретния модел (Mars 90) да има така характеристика. А и Борисов пропуска най-важното - компресорната станция, която показва, е една от двете специално проектирани, за да може "Турски поток" през България да работи с нужния капацитет. Другата е в Расово (до сръбската граница) и пак е със същите турбини. В този смисъл те няма и защо да бъдат реверсивни, след като целта им е да пренасят газ от Турция към Сърбия. Обратното няма да е възможно поне до 2039 г., докогато "Газпром" е резервирал почти целия преносен капацитет именно в тази посока.

Оттук идва и втората манипулация на Борисов - че никой не може да ни врътне кранчето и сме 100% енергийно независими. Реално ако руснаците спрат доставките през Турция, откъдето може да постъпва само руски газ, България пак ще изпадне в криза. Алтернативата от Гърция (газовата връзка между Стара Загора и Комотини) се бави вече десета година и няма изгледи да бъде завършена преди края на 2022. Входният капацитет от към Румъния се държи от "Газпром" и не може да се използва, а реверсивната връзка при Кулата към Гърция, през която сега влиза част от азерския газ, е с малък капацитет и не може да задоволи вътрешното търсене.

Ако" Газпром" спре доставките през Турция, пак оставаме без газ.

Що се отнася до твърдението, че компресорната станция "Нова Провадия" е част от газовия хъб "Балкан" - то също не е вярно. Първо, още в самото задание за изграждането й е записано, че тя е част от проекта за газопровод от турската до сръбската граница, който няма нищо общо с концепцията за газоразпределителен център, тъй като служи за пренос само на руски газ и няма връзки с националната мрежа или възможност количества да се търгуват тук и да се изнасят за трети страни. И второ - самият газов хъб "Балкан" по същество е платформата за търговия с природен газ, а не някаква физическа инфраструктура, като тръби, компресори и хранилища.

"Страната ни става незаобиколим фактор на газовата карта в Европа. С нашите газови магистрали даваме възможност на всички да получават газ, а транзитните такси остават за българите 70 години напред", каза още Борисов. Но и това е много далече от истината - всички изходни точки на газопреносната мрежа на България са блокирани за години напред от "Газпром" и няма как да се използват пълноценно. До края на 2030 г. тя държи 100% от изходния капацитет към Македония, към Гърция при Кулата, както и този към Турция, при станция Странджа. Руснаците буквално са превзели и изходната точка към Сърбия при Зайчар (където е краят на "Турски поток" през България) - компанията е резервирала 80% от капацитета до края на октомври 2039 г., но на практика са 100%, защото от сръбска страна са руските тръби от "Турски поток", където трудно би биха били допуснати конкурентни доставчици.

Алтернативата от Гърция се бави вече десета година и няма изгледи да бъде завършена преди края на 2022-а.

Казано иначе, дори руският газ във вътрешното потребление да намалее като обеми, след като отчасти се замени с азерски, България ще остане в почти пълна зависимост от Русия заради контрола върху входно-изходните газови трасета.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • - 1
    • + 10

    Така си е, че кой българин би нарекъл доставките от Русия на нещо си "зависимост" хи хи хи

    Нередност?
  • 2
    gbh1611322916701579 avatar :-|
    Илиян Казаков
    • - 19
    • + 1

    За прокопиев всичко което каже Борисов е лъжа....дааа това е като да сменим главния прокурор щото .... иска да ме вкара в затвора. От комунист като прокпиев какво да прочетеш??? Мнооого смешна статия, злобарска точно като от комунист.

    Нередност?
  • 3
    vzz21540840 avatar :-|
    Ивайло Станчев
    • + 16

    Автор на статията съм аз и ако има нещо невярно в нея бих желал да го чуя. Фактите се разминават с думите на премиера и за някого може би не е приятно това да се посочва, но моята работа е да отразявам обективно събитията.
    До коментар [#2] от "Илиян Казаков":

    Нередност?
  • 4
    grainis avatar :-|
    Grainis ltd Hydrogen Bulgaria
    • - 9

    Интерконекторът с Гърция предлага НАИСТИНА 100% Газова Независимост и вероятно именно това има предвид Бойко.
    Мисля, че изопачавате думите му, както винаги.
    С разработката на най-голямото в света, новооткрито находище Афродита край Лимасол - Кипър, и построяване на подводен тръбопровод до Александруполис, какъвто се проучва в момента, България ще има евтин газов ресурс през следващите поне 100 години.
    С възможност за 100% Диверсификация с газ от всякакви други дестинации по света.
    Няма такова нещо като РЕЗЕРВИРАНЕ на Газопровод. Това не е маса в ресторант.
    Балкански Поток е 100% НАШ и НИЕ решаваме ЧИЙ газ да пускаме през него.
    Така както са го "резервирали" руснаците, така ще го РАЗРЕЗЕРВИРАМЕ моментално, ако се появи друг газ от другаде.
    А друг газ - 100% ЗЕЛЕН, Карбон-Неутрален БиоМетан ще се появи по-скоро отколкото очакваме, в неограничени количества, на символична цена, ще спре изцяло целия внос на горива, и ще стартираме експорт за стотици милиарди. -

    https://vertikalna-ferma.alle.bg

    Последствията от това за България ще са следните :

    БВП умножено по 10, Минимална Заплата €2500, Минимална Пенсия €1000, плюс редица Бонуси, Ваучери, Помощи, Базов Доход - bazov-dohod.alle.bg, безплатно Здраве и Обучение, цели нови Промишлени Зони, нови модерни Села, Градове- smartcity.alle.bg , Инфраструктура, Глобален Детски Фонд ( Грант от €2000/мес. за всяко дете в нужда ) - kidsfund.alle.bg ,
    Население над 10 млн. до 2030г. - връщане не Емигрантите плюс заселване на няколко милиона образовани Чужденци, и нареждане на България сред най-богатите страни в света -
    това е целта на Програмата за Развитие на България, базирано на Мулти-Технологията Вертикална Ферма -
    https://vertikalna-ferma.alle.bg

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#3] от "Ивайло Станчев":

    Господин Станчев, наистина ли очаквате от един трол да Ви посочи аргументи? Той работи по схема и не разсъждава, няма право да разсъждава. При това, неграмотно написани коментари просто трябва да се отминават без внимание.

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#4] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":

    Е-ей, толкова глупости, при това с главна буква - кой ще ги чете?!

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 2

    И накрая трябва да кажа, че с огромно нетърпение чакам деня, когато този патологичен лъжец Борисов ще престане да ни прави на глупаци и да лъже най-безогледно и нагло!

    Нередност?
  • 8
    gel131005743 avatar :-|
    gel131005743

    До коментар [#3] от "Ивайло Станчев":
    Ивайло, приветствам те. За първи път чета смислена статия, но има още много истини, които не излизат в медиите. Намериме и ще беседваме не само за реверса E/W/N/S, но и за всички простотии, които пълнят медиите по газови випроси.

    Нередност?
  • 9
    todorovtih avatar :-P
    tisho

    До коментар [#4] от "Grainis ltd Hydrogen Bulgaria":

    Хапчетата по каква схема ги вземаш? Амфетамини са - не витамини! Lol

    Нередност?
  • 10
    ask16174436701044842 avatar :-|
    Тор

    До коментар [#3] от "Ивайло Станчев":

    Господин Ивайло Станчев,
    Може ли да ми обясните за реверсивни те компресори. Разбирам, че сте експерт по компресори след като ни убеждавате, че премиера ни заблуждава. Аз имам някакъв опит с компресори и тръби. Знам, че има едно нещо, което се нарича кран. С няколко крана може да се направи така, че входящите тръби в една компресорна станция да станат изходни. Не мога да разбера, как експерт като вас не знае това, а търси спецификации за реверсивни компресори. Аз мисля, че една компресорна станция може да е реверсивна благодарение на няколко крана, а не на реверсивни компресори.

    Нередност?
Нов коментар