🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КЕВР работи по нова методика за цените на тока при фирми без договор със снабдител

Ценообразуването ще засегне доставчиците от последна инстанция, които снабдяват фирмите без договори с търговци на ток

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Нова методика за ценообразуване на т.нар. Доставчици от последна инстанция (ДПИ) обмисля Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В момента с ток от ДПИ (това са дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про") се снабдяват фирмите, които по някаква причина са останали без договор с доставчик на електроенергия, като цената е с 30-50% по-висока от пазарната. Очакванията са, че от 1 юли техният брой значително ще нарасне, тъй като тогава изтича гратисният период за фирмите да изберат нов снабдител с електроенергия и тези, които не го направят до 10 юни, автоматично ще бъдат прехвърлени на ДПИ.

Какво се предлага

"Ние сме свикнали, че ДПИ предлага страшно високи тарифи и това е много неизгодно за клиентите. Наскоро започнахме проверка за това как точно ценообразуват ДПИ-та и моята идея е до 1 юли регулаторът да приеме нова методика, по която те да правят това", съобщи за в. "Капитал" Пламен Младеновски, директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР. Той обаче не даде повече подробности, тъй като работата по новите правила все още е в начален етап.

"Ще се съобразим с изискванията на европейското законодателство цените на ДПИ да са най-високите на пазара, разбира се, но да няма фрапиращи разлики, каквито сме свикнали да наблюдаваме напоследък", заяви той. Експертите на КЕВР все още не са разговаряли с търговците, тъй като искат първо да изготвят предложението си, след което то ще бъде представено.

Остарели сметки

"Естествено, че ако им намалим приходите (на ДПИ-тата, бел.авт.) те няма да са съгласни", заяви Младеновски. Той изтъкна, че методиката, по която се работи в момента, е на 7-8 години и е остаряла. "Тя не отразява настоящите реалности - наличието на енергийна борса, референтна цена, не отразява разходи за балансиране, тъй като тогава нямаше балансиращ пазар и т.н. Смятам, че трябва да я актуализираме, не за друго, а защото сега ДПИ най-вероятно ще имат повече клиенти, отколкото преди", коментира той и добави, че когато клиентите са повече не бива да има спекулации с цените, да няма опити за по-високи приходи.

От Асоциацията на търговците на електроенергия в България заявиха пред "Капитал", че не са запознати с предложенията на КЕВР. Отсега обаче е ясно, че доставчиците от последна инстанция няма да бъдат съгласни с евентуалното орязване на цени.