🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Стотици хиляди фирми все още не са избрали доставчик на ток и плащат повече

Това са предимно малки обекти, за които разходът за електроенергия е минимален и са нямали стимул да сключат договор с търговец на ток

Част от фирмите нямат стимул сами да изберат доставчика си на ток, тъй като сметките им за електроенергия не са определящ фактор.
Част от фирмите нямат стимул сами да изберат доставчика си на ток, тъй като сметките им за електроенергия не са определящ фактор.
Част от фирмите нямат стимул сами да изберат доставчика си на ток, тъй като сметките им за електроенергия не са определящ фактор.    ©  Велко Ангелов
Част от фирмите нямат стимул сами да изберат доставчика си на ток, тъй като сметките им за електроенергия не са определящ фактор.    ©  Велко Ангелов
Темата накратко
  • Въпреки че свободният пазар на ток за бизнеса е факт от две години стотици хиляди фирми все още нямат избран доставчик.
  • За повечето от тях електроенергията не е основно разходно перо и нямат стимул да правят този избор.
  • Значение имат и цените на ДПИ, които в определени моменти са дори по-ниски от борсовите.

Стотици хиляди български фирми все още не са си избрали доставчик на ток, въпреки че срокът за това изтече в края на юни 2021 година. В такава ситуация са хиляди офиси, книжарници, малки магазини и още много други търговски обекти, за които електроенергията не е основно разходно перо.

По закон, ако небитов клиент не е избрал доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, той се снабдява от досегашния си доставчик (трите снабдителя на ЕРП), но в качеството му на доставчик от последна инстанция (ДПИ), при което цените са по-високи.

За юли например цените на енергията при ДПИ са около и над 210 лв./мВтч, докато средната борсова цена на тока тогава беше 189 лв./мВтч. Разликата е около 10%, но при сметките от под 50 лв. на месец реално не би се усетила.

Лицензии за снабдяване с електроенергия от ДПИ (допълнени с правата и задълженията по "координатор на специална балансираща група") имат няколко компании. Това са НЕК, "Електрохолд продажби" (лицензията е издадени първоначално на "ЧЕЗ Електро Продажби"), "ЕВН Електроснабдяване", "Енерго-Про Продажби", ЕСП "Златни пясъци". Всички те са издадени през 2013 г. и са за срок от 26 години.

А целта на по-високите цени на ДПИ е това да дисциплинира фирмите и те да бъдат насърчени (или принудени от високите сметки за ток) да потърсят и изберат доставчик. Това пак може да е същото дружество, което и сега ги снабдява, но при вече сключен договор за доставка на ток, цените ще са други и със сигурност по-ниски.

Клиентите (уж) намаляват

Макар да намалява броят на фирмите, които се снабдяват от "резервен" доставчик на ток, броят им остава значителен. Например - към юли при ДПИ на "Електрохолд Продажби" има 63 199 бизнес потребители, показва справка на компанията, изготвена за "Капитал". Все пак това е по-малко отколкото през юли 2021 г., когато свободният пазар за търговците стана задължителен - тогава те са били 78 928. Експертите на компанията потвърждават - голяма част от клиентите на ДПИ са малки, като сред тях има и такива, които имат обекти за временно ползване.

Сред причините за намаляващия брой клиенти на ДПИ е преминаването им към различни търговци след проведена процедура по Закона за обществените поръчки, уточняват от "Електрохолд". В такава ситуация са различни министерства, агенции, читалища, училища, църкви и др., но въпреки това много обекти продължават да получават ток от "резервен" доставчик.

Към юли бизнес клиентите на ДПИ в Югоизточна България са 47 600, показва справка на ЕВН, изготвена за "Капитал". А към "Енерго-Про Продажби" в ролята му на ДПИ са 31 000 клиента с общо 52 000 места на потребление. Тенденцията спрямо юли 2021 г. е също за намаляване, като за този период спадът е с над 17%, отчитат от компанията.

В годишния отчет на НЕК пък не се говори за бройка, но се посочва, че количествата на продадената електроенергия за клиентите на ДПИ нарастват до 232 735 мВтч през м.г. при 103 137 година по-рано. Тенденцията се запазва и през първото тримесечие на годината, като данните показват, че реализираната електроенергия на ДПИ 82 253 мВтч или с 60% повече в сравнение със същия период на 2022 г. (когато е била 31 096 мВтч). Тук обаче причината вероятно е резкия скок на цената на тока през 2022 г. и свързаната с това невъзможност много предприятия да си плащат сметките, поради което договорите им с доставчиците са били прекратени и те принудително са били прехвърлени към доставчика от последна инстанция - НЕК.

Парадоксът с цените

Проблемът донякъде е свързан и с определянето на цените на ДПИ. Към лятото на м.г. например цената се определяше по формула, в която влизаше 80% борсова цена и 20% цена на балансираща енергия за недостиг. Върху цялата сума се начисляваха и 5%, които отиват да покрият разходите на ДПИ по снабдяването. Формулата бе направена с идеята, че цената за недостиг винаги ще е по-висока от борсовата и така крайната сума на ДПИ ще е по-висока от пазарната. Експертите на "Ютилитис" обаче припомнят, че по-ниските цени на балансираща енергия през лятото на м.г. са довели до обратната ситуация. Така в крайна сметка се оказва, че в определени моментни цената на ДПИ е била по-ниска от борсовата.