🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нова формула ще определя цените на тока за фирмите без договор със снабдител

От КЕВР признават задочно, че новата методика може да доведе до загуби на доставчиците от последна инстанция. Целта била да не се допуснат фрапиращи разлики в стойностите, както в момента

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

По нова методика за образуване на цени ще работят т.нар. доставчици от последна инстанция (ДПИ) на електроенергия от 1 юли. Това са дружества на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", които в тази си специфична роля снабдяват фирмите, останали без договор с редовен доставчик на електроенергия. Срокът за сключване на такъв изтече на 10 юни и всички, които не са направили това, автоматично ще преминат към ДПИ от 1 юли. Прозорец за смяна на доставчика има в началото на всеки месец.

Досега цената на ДПИ е с 30-50% по-висока от пазарната, като идеята зад това е да насърчи бизнеса по-бързо да си избере нов доставчик на ток. Новата методика обаче обвързва цените по-директно с борсовите, като ориентировъчно може да се каже, че ДПИ пак ще са с най-висока тарифа, но тя ще бъде около 15-20% над пазарната.

Новината за тази промяна бе съобщена още преди месец от Пламен Младеновски, директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Тогава пред "Капитал" той обясни, че експертите ще се съобразят с изискванията на европейското законодателство цените на ДПИ да са най-високите на пазара, но в същото време няма да има такива фрапиращи разлики, "каквито сме свикнали да наблюдаваме напоследък".

Какво ще се промени

Новата методика ще обвързва цената за доставка на ДПИ с почасовите цени на пазара "Ден напред" на българската електроенергийна борса и с цените за недостиг на балансиращия пазар.

Целта е,от една страна, да се гарантира, че заплащаните от клиентите суми ще бъдат във всеки един момент значително по-високи от пазарните, т.е. клиентите няма да имат стимул да остават при този доставчик, а от друга - предотвратява необосновано високи цени на доставка, като осигурява приемлива възвръщаемост от предоставянето на услугата. По този начин се осигурява по-голяма равнопоставеност, предвидимост и сигурност в отношенията между ДПИ и техните клиенти, изтъкват експертите на КЕВР в свой доклад.

Според новата формула например, ако вземем цените за 16 юни на пазара "Ден напред" на енергийната борса от 158.6 лв./мВтч, то при ДПИ ще се получи 187.5 лв./мВтч. Това е с 15.4% по-високо.

Как е в момента

Настоящата методика за цените на ДПИ е от 2013 г. и според Младеновски не отговаря на настоящите реалности. Един от основните мотиви за промяна на експертите е, че в момента се предвижда закупуването на електрическа енергия за покриване потреблението на клиентите на ДПИ да става само от обществения доставчик въз основа на решение на КЕВР за определяне на съответните количества.

Методиката в момента не отразява реалностите - наличието на енергийна борса, референтна цена, не отразява разходи за балансиране, тъй като тогава нямаше балансиращ пазар и т.н. Смятам, че трябва да я актуализираме, не за друго, а защото сега ДПИ най-вероятно ще имат повече клиенти, отколкото преди.

Пламен Младеновски, директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР
Пламен Младеновски, директор на дирекция "Електроенергетика и топлоенергетика" в КЕВР

Според Закона за енергетиката обаче тази енергия трябва да се осигурява основно чрез сключване на сделки с електрическа енергия по свободно договорени цени с неограничен брой търговски участници. Именно тези противоречия налагат приемането на изцяло нов акт, изтъкват от КЕВР.

Сложна формула = слаб контрол

Има и още един проблем - сложният начин на ценообразуване в момента прави на практика невъзможен ефективния контрол по отношение на прилагането на действащата методика.

В същото време тя не ограничава ДПИ-та да закупуват енергия по на практика безлимитни цени, които могат да надвишат дори в пъти пазарните такива, което позволява злоупотреби и не би трябвало да се допуска с оглед на факта, че снабдяването с ток от ДПИ е услуга от обществен интерес, изтъкват от КЕВР.

Експертите намекват, че определянето на по-ясни правила едва ли ще мине без финансови загуби за доставчиците. "В тази връзка е необходимо индиректно, тоест чрез риск от претърпяване на финансова загуба, да се отнеме възможността на ДПИ да закупуват необходимата им електрическа енергия по произволни цени, без оглед на актуалните ценови равнища на пазара, като все пак се допусне известен толеранс в размера на цените, който отчита спецификата на дейността снабдяване с електрическа енергия от доставчик от последна инстанция и свързаните с нея трудности при прогнозирането на броя клиенти и тяхната консумация", пишат още от КЕВР.

Окончателното решение на КЕВР ще бъзе взето на закрито заседание на 29 юни, като дотогава в рамките на 14 дни се чакат и становищата на заинтересованите страни.