🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да спечелим от избора на доставчик на ток

На пазара има оферти с 15-20% по-ниски цени, договори без обвързване и снабдяване с изцяло зелен ток

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Близо 200 хил. фирми на малки търговци, ресторантьори, адвокати, фризьори и други все още не са сменили доставчика си на електроенергия, въпреки че могат да си спестят разходи, ако го направят. Повечето от тях или не знаят за тази възможност, или смятат, че процедурите са сложни и не си струва да се захващат. А истината е, че офертите за по-евтин ток са налице от месеци (вижте на toki.bg) и е въпрос само на няколко клика в интернет, за да бъдат получени.

Още от 1 октомври 2020 г. всички компании бяха задължени да преминат от регулирани към свободни цени на електроенергията, като сменят снабдителя си. Но заради липсата на широка информационна кампания и дадения гратисен период досега само една трета от всички юридически лица са предприели стъпки в тази посока. Те обаче трябва да знаят, че настъпва нова промяна - ако до 10 юни не подпишат договор с друг доставчик на ток, ще започнат да плащат по още по-високи тарифи след 1 юли. И опцията да коригират това ще бъде чак след месец. Ако например заявката за смяна на доставчика се подаде между 10 юни и 10 юли, промяната ще е факт чак на 1 август.

Промяната за фирмите обаче е важна, защото ще донесе повече конкуренция, прозрачност, индивидуални оферти, дигитализиране на услугите и най-вече пазарни цени, които в крайна сметка да доведат до оптимални месечни сметки. За да се случи това, собствениците на фирми би следвало активно да търсят най-изгодното решение за електроснабдяване на обектите си. Но който и доставчик да изберат, потребителят няма как да остане без ток. Разликата ще е само в цената, допълнителните услуги, обслужването и прозрачността на офертата и сметките.

Как става изборът на доставчик

Да се изключиш от енергото и да преминеш към нов енергоснабдител може и да звучи сложно, но на практика процесът е изключително опростен. Не по различно е от смяната на кабелен оператор например. Дори може да се каже, че е по-лесно, тъй като няма нужда от смяна на устройства и техника.

Единственото, което даден клиент трябва да направи, е да се свърже с избрания от него търговец и да сключи договор. Оттам заявлението за смяната на доставчика се подава до съответния мрежов оператор служебно, по електронен път. Няма смяна на кабели или друга техническа намеса, тъй като за доставка се използва и електроразпределителна мрежа на съответните дружествата на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Проблем може да има само ако са налице неплатени задължения към досегашния снабдител с ток, независимо дали по свободно договорени или по регулирани цени. Затова е важно всички фактури да бъдат изчистени своевременно.

Всичко, което е необходимо за успешно попълване на заявлението, са данни за фирмата, фактура от досегашния доставчик, от която да се вземе идентификаторът на точката на измерване, както и електронен подпис. В случай че нямате електронен подпис, ТОКИ ще осигури начин да подпишете договора електронно - чрез платформата на "Евротръст", или, ако предпочитате, това може да стане по традиционния начин. Цялата процедура е абсолютно безплатна и прозрачна.

На пазара има десетки търговци на ток, но не всички имат ясно минало и добра репутация. Затова е важно е да се избере стабилна компания, с ясна лицензия, регистрация и собственик и с възможности да осигури обещаната енергия.

Преди да се премине към подписването на договора пък, е задължително да се прочете внимателно офертата, тъй като в нея може да се съдържат много скрити клаузи извън цената - срокове, неустойки, обезпечения, допълнителни плащания и т.н. В случая на ТОКИ всички такси и условия са публикувани на сайта, така че клиентите просто могат да изберат един от предлаганите планове и да видят какво се включва в него.

Добре е да се направи и сравнение с офертите на други доставчици, за да може клиентът да е убеден, че получава най-доброто.

Какви са предимствата

На първо място от смяната на доставчика на ток клиентите могат да получат по-конкурентни цени. Освен това има различни планове, които са подходящи за различните бизнеси, като могат да се договорят, и индивидуални оферти, ако например става дума за дискотека и основното потребление е вечер, и то в почивните дни, или пък хладилен склад, който е ежедневно натоварен, и то предимно през деня.

Основните планове на ТОКИ са четири. Този с фиксирана цена е подходящ за фирми, които търсят по-нисък разход за ток и стабилност. В момента тарифата е 0.155 лв./кВтч за срок една година и може да доведе до немалко спестяване - до 11% спрямо цената, която фирмите плащат при служебно определения им доставчик на ток.

Другият план е за директна доставка на ток от енергийната борса без излишно оскъпяване. При него има само прозрачна и фиксирана такса за административно обслужване в размер на 10 лв./месец, като цената на енергията се определя от борсовия сегмент "Ден напред". Този план е подходящ за фирми, чиито обекти са със стандартизиран товаров профил (без почасово мерене) и искат да поемат пазарния риск от движенията на борсовата цена. Миналата година например имаше периоди с много по-ниски от сегашните стойности, което означава и директно намаление на сметките за ток.

ТОКИ предлага и абонаментен план с възможност за прекратяване на договора от страна на клиента с 30-дневно предизвестие. В момента цената на енергията в този случай е 0.149 лв./кВтч, но доставчикът има право да я променя спрямо пазарните условия веднъж на тримесечие, отново с 30-дневно предизвестие. Тарифата е подходяща за всички, които не искат да се обвързват дългосрочно, но все пак разчитат да получават сигурна услуга на стабилна и предвидима цена.

Допълнителна "екстра" за бизнеса е и възможността за снабдяване с изцяло зелен ток. Това е електричество със сертификат за произход от ВЕИ (соларни, вятърни и водни централи), така че всички, които са ангажирани с опазването на околната среда, ще могат да допринесат с още нещо в тази посока и да се позиционират като климатично отговорни. Офертата на ТОКИ за тази услуга е фиксирана за срока на договора цена, като няма и половин стотинка разлика спрямо стандартната електроенергия - 0.159 лв./кВтч.

И още нещо

Извън тарифите едно от големите предимства от замяната на досегашните електроснабдителни дружества с алтернативен доставчик на ток е пълната прозрачност на потреблението и възможностите за активно управление на консумацията. Новите играчи на пазара като ТОКИ, които са фокусирани именно върху нуждите на малките и средните бизнес клиенти, предлагат дигитални платформи за доставка и онлайн инструменти за управление на потреблението.

Цялата комуникация също е дигитална, процесите са автоматизирани и всички въпроси се решават дистанционно. Реално излизането на свободния пазар не изисква никакви технически промени в мрежата, а единствената разлика е в предоставянето на търговската услуга, която може да бъде много по-атрактивна.