🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

НЕК - близо 600% ръст в приходите от свободен пазар, но влошен паричен поток и задлъжнялост

Компанията все пак отчита положителен финансов резултат за първото тримесечие от 47.3 млн. лв. при 13.6 млн. лв. година по-рано

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

Националната електрическа централа (НЕК) не може да излезе от дълговата спирала, макар че финансовият й отчет за първите три месеца показва добри финанси. Тя е отчела печалба от 47.3 млн. лв. при 13.6 млн. лв. година по-рано.

Въпреки това не е постигнато съществено подобрение на финансовото състояние на дружеството и то продължава да изпитва затруднения при обслужване на задълженията си по кредитите към Българския енергиен холдинг, които са около 2 млрд. лв.

За това предупреди още на първата си пресконференция и служебният министър Андрей Живков, който обяви, че БЕХ поема огромни дългосрочни задължения, за да решава текущи проблеми на дружествата, като само отлага затрудненията без изход от ситуацията.

Макар бившият енергиен министър Теменужка Петкова да отрече тези твърдения, думите на Живков се потвърждават и от финансовите документи на НЕК за първото тримесечие (компанията все още не е публикувала отчета си за 2020 г.).

НЕК продължава да работи в условията на отрицателен нетен оборотен капитал, влошен паричен поток и висока задлъжнялост. Общата сума на дълговете й е 4.1 млрд. лв., при 4 млрд. лв. за същия период на 2020 г., което показва, че вместо подобряване има влошаване на показателите.

Бум в продажбите на свободния пазар

Приходите от продажба на електроенергия се повишават с 13% до 519 млн. лв. Интересно е обаче, че постъпленията от продажба на ток за крайни снабдители са спаднали с 16.4% до 352 млн. лв. - това са доставките за ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про". Основната причина за това е либерализацията на небитовите потребители на енергия, която рефлектира именно в намаление на продажбите.

За сметка на това обаче компанията отчита драстичен ръст на постъпленията си от свободния пазар - от продажбата на електроенергия от собствените ВЕЦ. Приходите са в размер на 148 млн. лв. спрямо 21 млн. лв. за същия период на 2020 г., или ръст от 592%. Това се дължи както на по-голямото количество реализирани продажби (ВЕЦ-овете в началото на 2020 г. бяха почти спрели заради сушата), така и на високата отчетена средна цена, която е 118 лв./мВтч, показва още отчетът на компанията.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • + 1

    Извод: разликата спрямо миналата година е, че е валял повече дъжд и съответно е преработена за енергийни нужди повече вода от ВЕЦ?

    Нередност?
Нов коментар