🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавните енергийни дружества: няма да режем разходите си

Опит за саботаж или министерски пиар стои зад поредния опит за финансова реформа в дружествата под шапката на БЕХ

Новината за поредния опит за орязване на разходите на държавните енергийни дружества от преди месец сякаш остана на заден план. Конкурсите във фирмите под шапката на БЕХ и скандалите, които ги съпътстваха, изместиха фокуса от финансовото управление на голяма част от тях, макар от избора на нови мениджъри да зависи и паричната им политика.

Оказва се обаче, че фирмите в БЕХ - АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ТЕЦ "Марица-изток 2", "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и др., на практика са бойкотирали искането на служебния министър Андрей Живков за намаляване на харчовете. В своите писмени заявки те най-общо са му обяснили, че те сами определят финансовата си политика, научи в. "Капитал" от източници, свързани с хода на разговорите.

Само преди месец на пресконференция Живков изтъкна, че дружествата от групата на БЕХ са му представили планове за финансовото си оздравяване, които предвиждат намаляване на разходите им между 10% и 30%, а самият той заяви, че това не е достатъчно и от тях ще се иска още по-голяма оптимизация.

Когато дойдох в Министерството на енергетиката, заварих празна маса и ми се каза, че всичко в сектора е изрядно и проблеми няма. Не ми беше дадена никаква информация кое докъде и какво трябва да се прави в спешен порядък или в дългосрочен. А проблемите се появиха още същия ден.

Андрей Живков, служебен министър на енергетиката
Андрей Живков, служебен министър на енергетиката

Тогава Живков не се ангажира с процент, за който ще настоява, но от думите му се разбра, че печелившите дружества като "АЕЦ Козлодуй" ще са най-потърпевши, докато губещите като "ТЕЦ Марица-изток 2" ще бъдат най-малко орязани. Сега обаче - месец по-късно, се оказва, че нито един от тези планове не е бил изпълнен, защото дружествата (макар и с различни мотиви) на практика са отказали да се съобразят с искането на министъра.

Тръгвайте си!

Именно отказът за орязване на разходите в дружествата под шапката на БЕХ е и една от формалните причините за това Живков да поиска оставките на ръководството на холдинга, научи още "Капитал". Друга версия обаче гласи, че зад крайното решение всъщност стои отказ на ръководството на БЕХ да изпълни искане на служебния министър на енергетиката за одобряване на сделка с електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" на по-ниска от пазарната цена.

Чакало се е само да приключи облигационната емисия на БЕХ от 600 млн. евро, за да не се окаже, че рокадата е пречка за финализирането й и няма кой да нареди плащането й. В крайна сметка развоят предстои - решението на Живков да смени цялото ръководство на БЕХ бе блокирано от жалби на старите шефове, а самият той единствено заяви, че то е длъжно да изпълнява "добросъвестно и целесъобразно договорните си задължения".

Саботаж или пиар

Опитите за свиване на харчовете на държавните енергийни дружества са добра идея, особено на фона на огромните задължения на част от тях - например "Марица-изток 2" записа рекордна годишна загуба от 341 млн. лв. през 2020 г., а "Булгартрансгаз" затъва в заеми заради изграждането на отсечката на "Турски поток" през България. Неглижирането на искането на министър Живков за оптимизация обаче могат да се тълкува и като опит за саботаж.

От една страна, дружествата са търговски дружества и действително сами определят финансовата си политика, но от друга, те са пряко подчинени на принципала БЕХ, който от своя страна е 100% държавен (въпреки препоръките на Световната банка през годините той да бъде закрит).

В същото време обаче подобни искания може да се тълкуват и като опит за пиар. Причината за това е, че фирмите действително могат да заявят съкращаване на разходите си и в рамките на няколко месеца действително да изпълняват стъпки в тази посока, но след края на служебния кабинет те биха могли отново да възстановят старото си темпо на харчене. Така ефектът от разпоредбата би бил близък до нулата.

Опити за подобна реформа имаше и през 2015 г., когато тогавашният енергиен министър Теменужка Петкова обяви, че ще се цели 10-процентно орязване на административните разходи на дружествата в държавната енергетика. "Това не означава съкращение на персонала, а разходи, свързани с командировки, горива, поддръжка на автомобили и т.н.", обясни тогава тя. Видно от резултатите на фирмите обаче, това изобщо не е достатъчно и още веднъж показва нуждата от по-категорична оптимизация на паричните потоци, независимо от нагласата на отделните ръководства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    petkata1 avatar :-|
    petkata1
    • - 1
    • + 4

    Не разходите трябва да се режат, а политиците, които харчат печалбата на енергетиката трябва да бъдат отрязани.

    Нередност?
Нов коментар