🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Световни застрахователи правят климатичен съюз за постигане на нулеви емисии

Всяка компания ще определя междинни цели на пет години, които да изпълни

Осем от водещите световни застрахователни компании в света създадоха алианс, който да помогне за ускоряването на прехода към икономика на нулевите емисии. Компаниите, които включват трите водещи застрахователи в Европа - Allianz, AXA и Generali, заявиха, че Net-Zero Insurance Alliance ще работи за пренасочване към нетни нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., съобщава Reuters.

Решението идва на фона на нарастващ натиск върху застрахователите да обяснят как планират да декарбонизират бизнеса си. Критиките относно инвестициите им в проекти за изкопаеми горива са все по-чести. Всяка компания ще определя индивидуално междинни цели на всеки пет години и ще докладва напредъка си ежегодно с останалите членове на алианса според изявление на Net-Zero Insurance Alliance.

"С новия застрахователен алианс повишаваме още повече амбициите си за климата", каза Томас Буберл, главен изпълнителен директор на AXA, която председателства алианса за нетни нулеви емисии.

Останалите членове, които включват също Aviva, Munich Re, SCOR и Zurich Insurance Group, ще определят критерии за най-замърсяващите дейности, които подкрепят и ще предлагат решения за технологии с ниски и нулеви емисии. Ще включват още и критерии за емисии в своите системи за управление на риска.

Бум в зелените инвестиции

Алиансът, очертан за пръв път през април, беше представен от изпълнителния директор на Generali Филип Дон на среща на върха на Г-20 за климата във Венеция в неделя. Много от водещите европейски застрахователи вече са приели климатични политики.

Преди месец Generali обеща да постигне въглероден неутралитет в преките си инвестиции до 2050 г. Компанията ще направи зелени инвестиции в размер на 9.5 млрд. евро в периода 2021-2025 г. като част от стратегията си за опазване на климата. Според новата стратегия италианският застраховател има цел да премахне всички компании, опериращи в сектора на топлинните въглища до 2030 г. в страните от ОИСР и до 2040 г. в останалия свят, съобщи Reuters.

По време на разговорите за глобалната данъчна сделка на Г-20 в събота министрите на финансите заявиха, че "справянето с изменението на климата и загубата на биологичното разнообразие остават неотложен приоритет". Те одобриха колективно ценообразуване на въглерода, описвайки го като "инструмент за справяне с изменението на климата". По време на срещата управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард също подчерта необходимостта от яснота при ценообразуването на въглерода, като подчерта значението на "ефективната цена на въглерода, която отразява истинския залог при употребата му".

Все още няма коментари
Нов коментар