БЕХ пласира еврооблигации за 600 млн. евро за погасяване на стари дългове

Заемът ще бъде използван за погасяване на стари задължения, лихвата е най-ниската, постигана от холдинга до момента - 2.45%

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е успял да пласира успешно своята четвърта поред облигационна емисия в размер на 600 милиона евро при годишен лихвен процент 2.45. Приходите от новоемитираните облигации ще бъдат използвани за рефинансиране на емисията от 2016 г. в размер на 550 милиона евро и с лихва 4.875%, която е с падеж през август 2021 г. Останалите средства ще се ползват за "общи корпоративни цели", но изрично се казва, че няма да се включват свързаните с въглища дейности.

Това е важно, защото през последните годни БЕХ закупуваше нужните за ТЕЦ "Марица-изток 2" въглеродни квоти (които формално се вписваха като дълг, който след това се капитализираше) в размер на над 300 млн. лв. Ако сега холдингът не разполага с налични пари (дивидентите от държавните дружества са много по-малко и вместо 584 млн. лв., както беше през 2019 г., печалбата на БЕХ за 2020 г. е само 3 млн. лв.), е много вероятно да възникнат проблеми и за ТЕЦ-а.

Пласирането на емисията през 2016 г. бе необходимо на БЕХ, за да покрие взетия вече заем от 535 млн. евро, с който НЕК трябваше да се издължи на двете американски централи "АЕS Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3", които от своя страна трябваше да се разплатят с държавната "Мини Марица-изток". Този заем не е платен от НЕК към БЕХ.

От холдинга изтъкват, че е имало изключително голям интерес от страна на инвеститорите, като облигацията е била презаписана 2.3 пъти. Постигнат е бил и най-ниският лихвен процент, откакто БЕХ играе на международните финансови пазари.

Пласирането на емисията е станало на 15 юли, като в същия ден БЕХ е постигнал и 7-годишен падеж на еврооблигациите, който ще настъпи през август 2028 г.

Постигнатият по-нисък лихвен процент и по-дългият срок на емисията ще помогнат на компанията да намали допълнително ежегодните лихвени разходи и да оптимизира графика за погасяване на своите финансови задължения за по-дълъг период от време.

От страна на мениджърите на облигационната емисия в лицето на "Джей Пи Морган" и "Ситигруп", както и от страна на правните консултанти Allen&Overy LLP и Linklaters LLP бяха отчетени положените от страна на БЕХ усилия при изготвянето на цялата документация по емисията, както и оказаната институционална подкрепа в процеса по пласиране на еврооблигациите от страна на Министерството на енергетиката като собственик на холдинга.