🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът блокира новото ръководство на БЕХ

Според отпаднал участник процедурата е била опорочена

Софийският градски съд отказа вписване на новото ръководство на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това е станало с определение на съда от петък (23 април) въз основа на молба на София Касидова (зам.-министър на икономиката и зам.-министър на транспорта в кабинета "Сакскобургготски"), която е участвала в процедурата.

В молбата на Касидова се твърди, че според методиката за оценка на кандидатите тя е номинирана на второ място като независим член на съвета на директорите, а на първо е бил номиниран Диян Димитров.

Обявената конкурсна процедура е за избор на двама независими членове на СД на БЕХ. С решение на министъра на енергетиката от понеделник (19 април) Димитров е избран за независим член, но вместо Касидова за втори независим е избран Александър Църноречки (бивш пиар на холдинга).

Посочено е, че той не е участвал в конкурса и не отговаря на изискванията за квалификация, а е служител във ведомството, което е нарушение на правилата на процедурата.

Ситуацията с "връщането" на борда идва на фона на решението на депутатите за налагането на мораториум върху сделки и назначения на правителството в оставка на Бойко Борисов, чийто обхват и действие тепърва ще се тълкува от Конституционния съд, който предстои да бъде сезиран, според заявките на ГЕРБ.

Точно преди седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова издаде решение за избора на ново ръководство на БЕХ. Начело на холдинга очаквано беше избран доскорошният председател на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Съветът на директорите включва още Диян Димитров (досега член на СД на ТЕЦ "Марица-изток"), Иван Андреев (досега член на СД на ДП "Радиоактивни отпадъци" и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй"), Стелиян Коев (досега финансов директор на "Мини Марица-изток") и Александър Църноречки (бивш директор "Протокол и връзки с обществеността" в БЕХ). Всички те са с петгодишен мандат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-?
    evpetra
    • - 1

    Дали мораториумът върху назначенията ще ги блокира?

    Нередност?
  • 2
    gel131005743 avatar :-|
    gel131005743

    Участствах в конкурса. Имам 6 сигнала за корупционни практики в Министерството на енергетиката, но това не е най-трагичното, че от министъра до последния служител са корумпирани, по трагично е , че са неграмотни , което личи от подадените отговори на моите сигнали. Простотията е върховна.

    Нередност?
Нов коментар