Рокадите в БЕХ: опит за реформа или за неизгодна схема в АЕЦ

Решението на служебния министър Андрей Живков да смени съвета на директорите на енергийния холдинг предизвика много въпроси

   ©  Юлия Лазарова

Неочаквано служебният кабинет освободи цялото ръководство на Българския енергиен холдинг (БЕХ) - структурата, която управлява цялата държавна енергетика. Интересен е моментът на рокадата - не преди месец, когато в повечето държавни фирми вървяха такива рокади, а сега, в последните дни на управление на служебното правителство и при сформиран нов парламент, изглежда странно. Още повече че се слагат непознати за бранша имена, а има и съмнения за опит за източване на средства от АЕЦ "Козлодуй".

Уволнените са директорът Валентин Николов (бивш депутат от ГЕРБ), Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки, бившият PR на холдинга, който дори не беше участвал конкурса за директори през пролетта. От Министерството на енергетиката посочват, че те не са освободени от отговорност, което може да се тълкува като намек за последващи проверки.

На тяхно място, до провеждането на нов конкурс в шестмесечен срок, са определени Мария Велкова, Веселина Канатова-Бучкова, Ива Петрова, Пламен Дилков и Антон Симеонов. Всички те, макар и с известен опит в енергетиката, са малко известни и номинациите им будят известни въпроси. Още повече че официално рокадите не бяха обявени публично с представяне на новия екип на живо и опции за въпроси.

Новият състав на съвета на директорите вече е подаден за вписване в Търговския регистър, като от документите става ясно, че за изпълнителен директор на БЕХ е избрана Веселина Канатова-Бучкова - адвокат от пловдивската кантора "Демерджиев, Петров и Баев", чийто съдружник и управител Иван Демерджиев сега е служебен зам.-министър на правосъдието. Председател на съвета на директорите на БЕХ пък ще бъде Ива Петрова, а неин заместник - Пламен Дилков.

Пред "Капитал" уволненият Валентин Николов заяви, че е научил за рокадата от медиите и договорът му все още не е прекратен официално. "Ще обжалваме това решение на служебния министър, тъй като няма никакви мотиви за него, освен може би някакви лични притеснения от факта, че по време на инициативата "Три морета" всички потенциални инвеститори се срещаха с мен, а не със служебния министър Андрей Живков", каза още той и изтъкна, че ще обжалва отстраняването си.

Причини и теории

Официалната причина за отстраняването на директорите на БЕХ е чл. 24, т. 6 от Закона за публичните предприятия - тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения. Такива обаче не е известно да са били констатирани, както например беше при "Автомагистрали" и държавните болници. Досега министър Живков е дал една публична пресконференция, на която описа лошото управление на БЕХ и натрупаните дългове на "Булгартрансгаз" заради нерентабилния проект "Турски поток". Напрежението се нагнети още повече преди няколко седмици, когато стана ясно, че "Булгартрансгаз" е трябвало да съгласува договорите за отсечката през България с енергийния регулатор, но това не се е случило. Още тогава ресорният министър поиска оставката на "Булгартрансгаз", но до това така и не се стигна - тя зависи от ръководството на БЕХ и вероятно именно това стои зад сегашното решение.

Тогава министърът коментира, че проверката на КЕВР "потвърждава, че проектът "Балкански поток" оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на "Булгартрансгаз" и води до свръхзадлъжнялост на дружеството". Явно сега Живков е решил да действа по-кардинално и да вземе мерки директно с принципала на компанията - БЕХ.

Отвъд всичко това обаче няколко източника на "Капитал" твърдят, че рокадата е била подготвена отдавна и е свързана с отказа на ръководството на БЕХ да изпълни искане на служебния министър на енергетиката за одобряване на сделка с електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" на по-ниска от пазарната цена. Чакало се е само да приключи облигационната емисия на БЕХ от 600 млн. евро. "Ако ме бяха махнали преди това, щеше да е фатално за лихвата и риска", смята и Валентин Николов.

А конкретната проектосделка на АЕЦ-а е била свързана с това да се сключи хедж договор с фирма за цената на електроенергията, която централата пласира на енергийната борса. Но заложената граница била много по-ниска от пазарната (на борсата тя е около 180 лв./мВтч през последните две-три седмици) и от това "Козлодуй" е можел да загуби над 100 млн. лева през месеците до края на годината.

Кой кой е в новия борд

Някои от новите лица в БЕХ са известни в бранша, а назначаването (макар и временно) на хора, които нямат богат управленски опит е нож с две остриета.

Може би най-популярното име е това на Пламен Дилков - инженер по гражданско строителство от Университета на науките в Тренто - Мезиано (Трентино). Той е бил управител на редица фирми в областта на енергетиката, сред които ВЕЦ - Своге, ВЕЦ "Марица", "ПВБ Пауър България", съпредседател и член на УС на Съюза на производителите на екологична енергия, член на борда на директорите на CEDEC - European Federation of Local Energy Companies и др.

"ПВБ Пауър България" стана известна и с това, че първият й управител е италианецът Патрик Паулето, който е съпруг на дъщерята на Олимпи Кътев, областен управител на Софийска област по времето на кабинета "Сакскобургготски", а впоследствие и депутат. А самият Пламен Дилков бе спряган за шеф на фонд "Сигурност на електроенергийната система" при създаването му през 2015 г.

Мария Велкова е магистър по търговия с енергия и финанси от Cass Business School, Лондон. Работила е в PricewaterhouseCoopers, София, EMIS Energy , Low Carbon - Лондон, където е отговаряла за идентифицирането и изпълнението на нови сделки в областта на ВЕИ. До преди няколко месеца е била вицепрезидент сливания и придобивания в Enery GmbH, което обяви мегапроект за соларен парк край Хасково и получи финансиране от фонда на "Три морета". Сега е съветник на служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

Веселина Канатова-Бучкова е магистър по право от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", специализирала във Виенския университет, в Института за европейски науки, Австрия, както и в Ассер институт, Холандия. Доцент по административно право и административен процес в ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград, и в Института за държавата и правото при БАН.

Антон Симеонов има над 10-годишен опит в БЕХ, като през последни 7 години работи по електроенергийни проекти. Преминал е програмата на Държавния департамент на САЩ - IVLP - с насока енергийна сигурност и външна политика.

Ива Петрова е магистър по стопанско управление от СУ "Климент Охридски", като е завършила и University of Birmingham, Великобритания. Тя е дългогодишен служител на Министерството на икономиката и енергетиката, където е отговаряла за управление и мониторинг на енергийни проекти, финансирани по двустранни и многостранни програми, както и за дейности развитие на енергийни пазари и други. Петрова е работила и в "Български енергиен холдинг", а последно е била съдружник в "ЗБи Адвайзъри" ООД заедно с бившия изпълнителен директор на БЕХ от времето на тройната коалиция Галина Тошева.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seniorbb avatar :-(
    джендър NATO generals
    • - 1
    • + 1

    Далавера за 100 млиона с тока на Козлодуй!
    няколко източника на "Капитал" твърдят, че рокадата е била подготвена отдавна и е свързана с отказа на ръководството на БЕХ да изпълни искане на служебния министър на енергетиката за одобряване на сделка с електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" на по-ниска от пазарната цена за хедж договор с фирма за цената на електроенергията, която централата пласира на енергийната борса. Но заложената граница била много по-ниска от пазарната (на борсата тя е около 180 лв./мВтч през последните две-три седмици) и от това "Козлодуй" е можел да загуби над 100 млн. лева през месеците до края на годината.
    https://www.capital.bg/biznes/energetika/2021/07/23/4234655_rokadite_v_beh_opit_za_reforma_ili_za_neizgodna_shema/?fbclid=IwAR0d2-4ylPew6EnSsTHE4pfmn01NU4i1GBN7-zoLRNU_DAHXX_Y68dUpa2w

    Нередност?
  • 2
    petkata1 avatar :-|
    petkata1

    А ДП"РАО" кога?

    Нередност?
  • 3
    jagerzur avatar :-?
    jagerzur

    В състава на холдинга има 7 дружества. Новият състав на съвета на директорите не може да назначи ръководство, където няма назначено такова съгласно Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. Това означава ли, че проведените конкурси и избраните лица в дружествата също са нелегитимни? Защото и избраните, но неназначени също няма да смеят да подписват...а това са все пак 5 месеца поне. Определено има много сериозен проблем.

    Нередност?
Нов коментар