Откритията на петрол и газ през 2021 г. са на най-ниско ниво от 75 години

Количествата са под половината на миналогодишните, а инвестициите в сферата намаляват

Откриването на петролни и газови залежи в света през 2021 г. вероятно ще са на най-ниско ниво за последните 75 години, показва анализ на изследователската компания Rystad Energy. Към края на ноември глобалните открити обеми тази година се изчисляват на 4.7 млрд. еквивалента на барел петрол. Без големи разкрития този месец, каквито засега не са обявени, индустрията ще отчете най-ниското ниво на открития от 1946 г. насам. Значителен ще е спадът и в сравнение с откритите миналата година 12.5 млрд. петролни еквивалента.

Течностите продължават да доминират във въглеводородната смес, съставлявайки 66% от общите находки, разкрива анализът. Седем нови открития са обявени през ноември с обем от около 219 млн. еквивалента на барел петрол. Средният месечен обем на откритията тази година сега възлиза на 424 млн. мерни единици, като намаляването на общия обем отразява липсата на големи единични открития.

Ниските нива не са изненада предвид намаляващите инвестиции в сектора. Инвестициите в проучвания и начални етапи на производство на страните от ОПЕК през 2021 г. са значително по-ниски от предходните години. Въпреки несигурността и високите разходи за поддръжка ОПЕК продължава да инвестира в нови проекти, пише в сайта на организацията.

Въпреки че някои високо перспективни находища са планирани за проучване преди края на годината, голямо откритие може да не успее да допринесе за обемите за 2021 г., тъй като е малко вероятно да бъде завършено в рамките на календарната година. Затова общият открит обем за 2021 г. се очаква да бъде най-ниският от десетилетия, казва Палзор Шенга от Rystad Energy.

През ноември най-голямото откритие е Yoti West на руската група "Лукойл" край бреговете на Мексико, за което е изчислено, че съдържа около 75 млн. еквивалента на барел петрол използваеми ресурси. Това укрепва общите открити обеми на "Лукойл" в Мексико и дава знак за забавяне на спада на добивите в страната. Норвегия продължава да открива малки и средни находища с възможност за тяхното използване с необходимата инфраструктура.

Целите за производство не са изпълнени

Международната агенция по енергетика съобщи в своя месечен доклад за петролния пазар, че ОПЕК+ е пропуснала целите си за производство с 650 хил. барела на ден миналия месец в сравнение със 730 хил. барела на ден през октомври. Така спазването на съкращенията на добива от ОПЕК+ възлиза на 117% през ноември в сравнение със 116% през октомври. По-ниските нива се дължат най-вече на Нигерия и Ангола, които не успяват да увеличат производството си, за да достигнат целевите нива. Разликата между производствената цел и реалните добиви може да обясни решението за продължаване на увеличението на производството във време на висока несигурност.

На този фон в понеделник цените на петрола леко се понижиха, а основен фактор за това беше разпространението на варианта омикрон в Европа и САЩ и опасенията на инвеститорите от ограничителни мерки, които биха намалили потреблението на горива. Днес пазарът се стабилизира, съобщава Reuters.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    udw33699664 avatar :-|
    Крадливото ромче
    • - 2

    Това на САЩ не им харесва. Няма да имат повод да нападнат поредната държава.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Демек йовтен безин нанай ...

    Нередност?
  • 3
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 1

    До коментар [#2] от "SS":

    Нали ЕК ти го обясни - 5л бенцина, а пропан-бутана става лукс.

    Нередност?
  • 4
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 2

    Toва е бъдещето!
    Петролната ера си отива пред очите ни!

    Нередност?
Нов коментар