Премиерът: Ядрената енергетика е без алтернатива за декарбонизацията

Служебното правителство трябва да решава отдавна отлагани въпроси, посочи президентът на годишното събитие на "Капитал"

Румен Радев представи новото служебно правителство, служебен кабинет, министри, Стефан Янев
Румен Радев представи новото служебно правителство, служебен кабинет, министри, Стефан Янев
Румен Радев представи новото служебно правителство, служебен кабинет, министри, Стефан Янев    ©  Цветелина Белутова
Румен Радев представи новото служебно правителство, служебен кабинет, министри, Стефан Янев    ©  Цветелина Белутова

Ядрената енергетика няма алтернатива при осъществяването на зелената сделка и декарбонизацията. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев на 15-ата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал" в понеделник вечерта. Темата на събитието тази година беше "Кризата с енергийните цени. Възможности за стабилизация на икономиката чрез плана за възстановяване".

Какъв ще бъде въглищният преход на България, с каква динамика ще протече и кога ще приключи ще трябва да бъде решено от служебното правителство, тъй като тези въпроси са отлагани повече от десетилетие, а сега са нужни отговори, за да бъде внесен Планът за възстановяване устойчивост в Брюксел. Това посочи президентът Румен Радев. Много от проблемите обаче изискват законодателни промени, които не могат да бъдат направени без парламент.

Енергийна стратегия до месец

До месец се очаква България да има енергийна стратегия, след като миналата седмица премиерът е възложил изготвянето й на работна група, стана ясно по време на срещата. "Ключовата задача на тази група е да очертае перспективата за развитие на ядрената енергетика у нас. Презумпцията, от която изхождаме, е, че ядрената енергетика е един от ключовите фактори, които могат да гарантират устойчивостта и независимостта на енергийната система", посочи Янев. По думите му сегашната енергийна криза и предизвикателствата пред осъществяването на зелената сделка само потвърждават, че трябва да се търсят форми за устойчивост и стабилност, които се вписват в концепцията за чиста енергия. "Ядрената енергетика няма алтернатива в този контекст", смята премиерът.

Преходът към нисковъглеродна енергетика обаче идва със своите предизвикателства за икономическите и социалните системи и затова трябва да се търсят решения, които да позволят гъвкавост на националните държави. "В този смисъл считам, че е време за корекции в парадигмата на зелената сделка и инструментариума за нейното прилагане, така че тя да доведе до желаните резултати", посочи Янев. Той уточни, че това не означава абдикация от ангажиментите към чиста енергия, но че трябва да се върви разумно и с малки стъпки, за да може страната да съхрани икономическата и социалната си жизненост и съответно националната си сигурност.

Отдавна отлагани проблеми

"На фона на енергийна криза пред нас се очертаха редица предизвикателства пред нашия цялостен политически, обществени, социален и икономически модел", посочи президентът Радев. И добави: "На това служебно правителство се струпаха всички проблеми, които бяха неглижирани повече от десетилетие."

По думите му правителството трябва, докато решава неотложни ежедневни проблеми, да взима и стратегически решения, включително за съдебната реформа и енергийния преход. "Визията за енергийната ни стратегия отдавна не е актуална и трябваше планът за възстановяване и устойчивост да се пренастрои по тези предизвикателства", уточни Радев и добави, че до края на седмицата планът ще е готов.

Според него кризата поставя в нова плоскост и отношенията бизнес - държава. "Държавата трябва да бъде регулатор и гарант, но сега се търси и като партньор", посочи той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 5

    Дванадесет години само грабеж, затова и "Работа, работа, работа". Като се видя, че никаква работа не са свършили, преминаха към "Ред в хаоса". Ако обича служебното правителство да въведе ред! Интересно ми е с какво ще излезе ГЕРБ на тези избори? Ако "пи ар севи бойко" ги измисля тези глупости, пак ще се позабавляваме.

    Нередност?
  • 2
    ftx17700757 avatar :-|
    ftx17700757

    Ядрената енергетика не е без алтернатива за декарбонизацията. Никой не говори за геотермалните централи. Турция вече е лидер в Европа по инсталирани такива. България също има такъв потенциал но няма нито едно проучване дори. Все пак сме доста близо до западната част на Турция където са основните такива мощности и потенциал.

    Нередност?
Нов коментар