🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нов абсолютен рекорд за цената на тока. Газът поскъпна с 30% за ден

Държавата с нова мярка, която ще понижи с между 15 и 30 лв. на мегаватчас сметките на почти половината малки фирми

Енергийната криза в Европа става все по-мащабна и вече излиза от всякакви рамки. Високите до вчера цени на електроенергията и природния газ се повишават с 30, 40 или дори 60% само за ден. Въглеродните емисии също продължават да бележат исторически рекорди. А все още не е настъпила зимата и потреблението на ток и газ не се е увеличило значително.

България не прави изключение от тази обща европейска тенденция. Днес например електроенергията на Българската независима енергийна борса постигна абсолютен рекорд от 361.26 лв./мВтч. Това е три пъти над прогнозираната през юли от КЕВР стойност и ясно показва, че пазарът вече е извън контрол.

На газовия хъб "Балкан" пък природният газ поскъпна с рекордните 28% и постигната днес цена е 219.37 лв./мВтч. За сравнение, определената от КЕВР цена на газа за октомври е 94.54 лв./мВтч, а средната за периода 1 юли 2021 - 30 юни 2022 г. е определена на около 46 лв./мВтч.

На този фон Пламен Младеновски от КЕВР обяви пред БНР, че от 1 януари и регулираните цени на тока и парното ще трябва да се повишат с 20-30%.

Европа в тъмносиньо

Днес цените на електроенергията са рекордно високи в почти цяла Европа, като за да онагледи това сайтът www.energylive.cloud дори добави нови цветови кодове. За първи път беше премината границата от 300 евро/мВтч като най-високата стойност е регистрирана в Сърбия - 327 евро/мВтч, но там борсовата търговия не е определяща за цените на вътрешния пазар.

Това, че цените на тока са хипервисоки в цяла Централна и Западна Европа, включително и в Германия, Австрия, Белгия и Холандия, е сериозен проблем за икономиката и предпоставка за спиране на производства. Фючърсите на електроенергията на различни борси като унгарската, гръцката и германската са за около 350 евро/мВтч през ноември и декември. Което означава цена на тока за бизнеса от около 700 лв./мВтч и в България. А всички разходни сметки на фирмите са правени при нива от около 150 лв./мВтч.

Една от основните причини за рязкото поскъпване на електроенергията в цяла Европа е природният газ, който се използва за производството на ток. Само за последния месец и половина спотовата му цената по европейските борси се е увеличила близо три пъти - от около 40 до почти 120 евро/мВтч. Само за последния ден скокът е 30%. А фючърсите за ноември са около 150 евро/мВтч.

Какви са причините за поскъпването на газа вижте тук.

При производството на 1 мВтч електроенергия се изгарят 2 мВтч природен газ.

Освен това при изгарянето на фосилните горива (въглища или газ) се заплащат и CO2 емисии - при газа е около 550 кг/мВтч. Цената на квотите обаче също чупи рекорд след рекорд и сега е около 65 евро/тон.

Какви ще са ефектите от всичко това за Европа вижте тук.

Има ли спасение

Още преди няколко седмици редица европейски държави обявиха спешни мерки за компенсиране на бизнеса заради високите цени на тока и газа. България вече анонсира пакет от мерки, включително директна финансова помощ за всеки мегаватчас електроенергия, но всички те биха могли да заработят едва след сформирането на Народното събрание.

Извън това днес Министерството на енергетиката и КЕВР обявиха, че ще променят методиката за изчисляване на цената на тока от т.нар. доставчик от последна дистанция, така че тя да се понижи с между 15 и 30 лв. на мегаватчас. Това ще се отрази на 41% от малките и средните фирми, които през изминалата година, докато траеше гратисният период, не предприеха мерки и не избраха свой доставчик на ток.

Също днес в ЕК енергийната криза бе широко обсъждана. Европейският комисар по енергетика Кадри Симсон обяви, че най-уязвимите домакинства са под заплаха през зимния сезон, а освен това има и риск от инфлация. ЕК ще предложи съвместни схеми за съхранение и търгуване на газ, за да тушира резките движения в цените. Освен това според Брюксел общият енергиен пазар не е част от проблема, а ако бъде постигната целта от 65% дял на възобновяемите източници, зависимостта от внос на газ ще намалее значително.

На 13 октомври ще бъде предложен инструментариум за подкрепа за държавите членки, а на срещата на министър-председателите на 21-22 октомври той трябва да бъде одобрен. Допълнителни решения, които се подготвят, са създаването на нов социален фонд за климата и финансирането по линия на Зелената сделка.

Румънският евродепутат Зигфрид Мурешан (ЕНП) постави въпроса дали има манипулация на пазара (ограничените доставки от "Газпром" например) и ако е така, да се наложат високи санкции.

Кризата с енергийните цени ще бъде във фокуса на XV годишна среща на бизнеса с правителството, която "Капитал" организира от 17 ч. на 11 октомври 2021 г. Участници във форума ще бъдат президента Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев, както и министри от кабинета. Събитието ще даде възможност на мениджърите и собствениците на ключовите за икономиката предприятия да получат по-добра представа за държавната политика през следващите години, както и за стимулите, които планът за възстановяване ще осигури за стабилизация на икономиката. Годишната среща ще се излъчва на живо на capital.bg и dnevnik.bg, както и във Facebook страниците на "Капитал" и "Дневник".
Все още няма коментари
Нов коментар