🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германска фирма ще строи най-големия вятърен парк в Северна Македония

Инвестицията близо до българската граница е за 500 млн. евро

   ©  Красимир Юскеселиев

Големите инвестиции в нови мощности за възобновяема енергия продължават да заобикалят България и да се насочват към съседните страни. След като преди седмица германският гигант RWE сключи мегасделка с гръцката държавна компания PPC за изграждането на соларен мегапарк за 1 млрд. евро, сега и Северна Македония обяви подобен проект. Друга германска компания - WPD, ще инвестира над 500 млн. евро в построяването на голям вятърен парк близо до българската граница.

Важна част от сделката е, че Северна Македония няма да предостави никакво финансиране за проекта и не планира да изкупува електроенергията на преференциални цени.

Според премиера Зоран Заев това е най-значимата ВЕИ инвестиция в страната и потенциално най-голямата чужда инвестиция на зелено от създаването на Северна Македония през 1991 г.

Проектът

Планираният капацитет е 414 мВт - общо 69 турбини по 6 мегавата всяка в региона на градовете Крива Паланка и Куманово, недалеч от българската граница. Това ще бъде най-големият производител на зелена енергия в страната - около 1 300 000 мВтч на година, което ще е достатъчно да захрани общо 290 000 домакинства (почти една трета от населението на страната). За сравнение - сега най-голямата зелена мощност е ВЕЦ "Вруток" със 165 мВт.

С новия парк "Вирови" целите на Северна Македония са за изграждането на общо 700 мВт вятърни мощности и 1.5 мВт фотоволтаици. По този начин електроенергийната система на страната ще има алтернатива на най-големия производител ток - въглищната ТЕЦ с мощност 700 мВт край Битоля.

Ефекти

Самият проект е нашироко афиширан от настоящия премиер като един от най-важните моменти в развитието на младата държава и може да се тълкува като добър ход, чрез който Северна Македония да покаже ангажираност към европейските зелени цели на прага все повече засилващия се процес за приобщаване на Западните Балкани към ЕС.

Германският инвеститор смята, че ще може да започне изграждането на парка още през 2024 г. и напълно да го завърши през 2030 г. WPD ще наеме местни работници и доставчици за строителството и управлението на проекта, като заедно с това обеща да подобри енергийната и пътната инфраструктура в района.

WPD, която има и офис във Варна, притежава голяма опит в изграждането на подобни вятърни ферми в региона - 4 в Хърватия, а също така има и два соларни парка, работещи в Южна Гърция. Компанията има интереси за ВЕИ инвестиции и в Албания.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-P
    Rational
    • - 4
    • + 5

    Сега, защо сте я пуснали тази новина? Само вкарва противоречие в наратива за скъпите ВЕИ-та, огромните субсидии и зелената мафия.

    Междувременно, същият наратив пренебрегва неудобната истина, че покрай държавния ТЕЦ и набедени енергетици като Ковачки и Доган държавния бюджет годишно се източва с няколкостотин милиона лева, а скоро ще стане милиард.

    Нередност?
  • 2
    rpv01648785 avatar :-|
    rpv01648785
    • - 1
    • + 4

    Какво значи "заобикалят България", нали пазарите се обединяват? Вместо да осираме собствените си баири, реки и полета с какви ли не инсталации, и да си тровим въздуха с изгаряне на боклук и биомаса, нека го правят съседите. Щом не можем да спрем износа на евтин ток от Козлодуй, как те ще спрат износа на вятърен и слънчев към България, ако приемем че е евтин? А ако не е евтин, защо ревете, че ни заобикаляли? Или просто искате още папу от преференциални цени, субсидийки и фондове?
    И без друго ВЕИ-тата не отварят кой знае колко работни места, за разлика от ТЕЦ и АЕЦ. Важното е да имаме ядрени мощности на наша територия заради високоплатените работни места, а перки и панели да си бучат комшиите.
    Ето, гърците опъват подводен кабел до Египет и ще точат евтин ток от африканското слънце.

    Нередност?
  • 3
    rpv01648785 avatar :-P
    rpv01648785
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "":

    А дали ти е известно, че точно заради "евтините" ВЕИ ще се налага и все по-големо "източване" на държавния бюджет за резервни мощности, за да не стоиш на тъмно зимата? Следващия път като те излъжат за евтините ВЕИ си помисли дали включват в сметката и това.
    То не става само да повтаряме като папагал претенциозни думички за да блеснем, требва и да се мисли.

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#3] от "":

    Човек може да живее в миналото или да е адекватен на настоящите реалности, но не може и двете едновременно.

    В статията ясно се казва, че няма да има субсидии от държавата и то при положение, че цената на електроенергията там е сравнително ниска. Какво друго доказателство искате, че тези източници на енергия не само, че са тук, но и ще останат? Разбира се, там държавата не пречи на такива проекти, за разлика от България.
    ВЕИ-тата дават независимост, защото нямат нужда от тръбопровод , нито от ядрено гориво, и това бърка доста свикнали да точат държавния бюджет.

    Аргументът за ТЕЦовете и резервните мощности попада точно в групата на папагалските приказки. ВЕИ-тата имат нужда точно от две неща, за да станат пълноценен заместник на сегашните енергоизточници. Първото е възможност за съхранение на енергията (нещо, което вече е взето предвид в Плана за възстановяване) и второто е свързаност на мрежата между отделните държави и по-доброто управление на енергията (това България все още изостава драматично). И за двете трябват време и работа, няма как да станат от само себе си и веднага. Проблемът е, че в България само стоим и се вайкаме, вместо да направим нещо.

    Аргументът, че щяло да се изгубят работни места е повече от смешен. Нали ВЕИ-тата имат нужда от поддръжка. Отделно, в Източна България вече започват да се откриват производствени предприятия за соларни панели. И дано по-скоро се усетим, че е много изгодно да се привлекат инвеститори в мощности за части за вятърни централи (не самите перки, а отделни компоненти), защото там вече имаме нужните хора със знания. Да не говорим за хората, които могат да проектират и ръководят ВЕИ проекти. Отделно кой е казал, че трябва да се пазят неперспективни работни места, след като всеки бизнес казва, че изпитва недостиг на работна ръка? По тази линия половината население още можеше да работи в земеделието.
    И отново опираме, че затова ще е нужда преквалификация на някои хора свикнали да вземат добри заплати за нищоправене.

    Но всички тези съждения не са удобни за масовата публика, особено преди избори, и политиците само дозабъркват кашата в енергетиката, от което няма да спечели никой, включително феновете на ТЕЦовете.

    Нередност?
  • 5
    rpv01648785 avatar :-|
    rpv01648785
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#4] от "":

    Но също така човек може и да е неадекватен в настоящите и бъдещи реалности, а да си верва, че е.
    Естествено, че "тези източници" са тук и ще останат, след като изкуствено се саботират и оскъпяват евтините. То от какво друго остава да правиш ток, ще въртиш педали ли? А който им се радва поради некаква форма на стокхолмски синдром си е негов проблем.
    ВЕИ-енергията била "евтина", ама дайте да дадем неколко милиарда от джоба на всички за батерии, за да стане продаваема? Много ми е любопитно къде точно ще съхраниш ел. енергията, произведена от слънце, за зимата. В буркани ли ще я затваряш? И ако не успееш, с какво ще я компенсираш пак тогава, когато е и най-високото потребление? Ще внесеш от съседите? Ами ако и те я карат само на ВЕИ? Айде стига вече несериозни приказки.
    Производството на части за перки и панели каква точно логическа връзка има с използването им? Работни места за ВЕИ - пазач и циганин да бърше панелите. Ами в такъв случай защо държиш да оцапаш природата с тях, като можеш да внасяш "евтина" ВЕИ-енергия на корем от съседите? За атомната енергия е в хиляди пъти по-добре мощностите да са в България и съм обяснил защо, но очевидно за ВЕИ е дори недостатък. Та къде скачате тогава?

    Нередност?
Нов коментар