🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случва с ПАВЕЦ "Чаира" и другите централи под "Белмекен"?

Голяма част от съоръженията са в ремонт от две-три години и това създава проблеми на енергийната система на страната

ВЕЦ "Въча" също е в ремонт
ВЕЦ "Въча" също е в ремонт
ВЕЦ "Въча" също е в ремонт    ©  Цветелина Белутова
ВЕЦ "Въча" също е в ремонт    ©  Цветелина Белутова

Заради скока на цените на електроенергията и кризата в сектора през последните месеци все по-често се повдига темата за големите държавни ВЕЦ-ове, които не работят на пълна мощност. Техният ток е евтин и може да се пусне на пазара точно в моментите, когато търсенето е най-голямо, така че да понижи разходите за бизнеса. Това обаче не се случва, защото голяма част от съоръженията са в ремонт от две-три години и вървят с голямо закъснение.

Най-голямата помпено-акумулаторна ВЕЦ не само в България, но и в Югоизточна Европа - "Чаира", работи само с 25% от капацитета си. Три от четирите ѝ помпи не функционират - две от тях поради планов ремонт, а другата заради авария от месец август. Централите "Белмекен", "Сестримо" и "Момина клисура" пък могат да се използват едва наполовина заради продължаващата от 2018 г. рехабилитация.

Освен да осигуряват електроенергия за пазара, тези мощности играят и ключова роля за балансирането на цялата електроенергийна система на страна - ако има недостиг, бързо могат да го покрият, а ако има излишък на ток (особено през нощта, когато и цената е по-ниска) помпите могат да се активират в обратен режим и да изпомпват вода нагоре, за да разтоварят енергийната система. Без тези ВЕЦ-ове ролята на балансьор се изпълнява основно от ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган и свързаните с Христо Ковачки централи. А заради това има и съмнения, че ремонтите на ВЕЦ-овете в каскада "Белмекен" се бавят умишлено.

Ремонти, срокове, мълчание

Още в края на октомври "Капитал" изпрати въпроси до Националната електрическа компания, която е собственик на големите държавни водни централи, по повод ремонтите и сроковете по тях. От НЕК обаче не отговориха, а публичната информация по казуса е доста ограничена, тъй като няма проведени обществени поръчки и съответно няма как да се видят документите по възлагането на ремонтите, анексите към тях, сроковете и стойностите. Причината за последното пък е, че част от финансирането за целия проект по рехабилитацията на комплекса "Белмекен - Чаира - Сестримо" заедно с ВЕЦ "Въча" - 26.6 млн. евро, е осигурено от Международния фонд за подпомагане на извеждането от експлоатация на атомни мощности в АЕЦ "Козлодуй", като администратор е Европейската банка за възстановяване и развитие. Останалите почти 16 млн. евро са собствено финансиране от НЕК.

Ремонтът на "Чаира" е възложен от НЕК през април 2019 г. на австрийския консорциум ABB - VOITH срещу 13.8 млн. евро. Тогава това решение предизвиква известни дискусии, защото държавната компания не привлича за ремонта Toshiba, които са производителят на помпите и агрегатите, но така или иначе японците не са участвали в търга, а и цялата процедура е била под контрола на ЕБВР. Срокът за изпълнение на този договор е 38 месеца и би следвало да приключи през юни 2022 г. По информация на "Капитал" обаче има удължаване на сроковете заради коронавируса и затрудненията с доставките.

Рехабилитацията на каскадата "Белмекен - Сестримо - Момина клисура" пък е възложена през май 2018 г. на хърватско-чешкия консорциум KONČAR KET - ČKD BLANSKO - RUDIS. Стойността на договора е 20 млн. евро и включва ремонт на ПАВЕЦ "Белмекен", ВЕЦ "Сестримо" и ВЕЦ "Момина клисура", както и производство, доставка, монтаж, авторски надзор, настройка, изпитване и пускане в експлоатация на съоръжения и системи за трите централи. Срокът за изпълнение е 28 месеца или до края на 2020 г. Последното официално изявление за този проект е от октомври 2019 г., когато тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова потвърждава, че крайната дата за изпълнение на договора за целия проект е 13.11.2020 г. Заради корона кризата обаче и този договор е бил удължен, като по информация на "Капитал" дейностите ще приключат след месец - през декември.

Защо е важно?

Мощността на ПАВЕЦ "Чаира" идва от 4 синхронни агрегата "Тошиба", всеки с мощност 210 мВт в турбинен режим и 186.2 мегавата в помпен режим, като това я прави най-голямата подобна централа в Югоизточна Европа. От април 1995 г. са в експлоатация I и II агрегат, а от август 1999 г.- III и IV агрегат.

Основната функция на каскадата - между язовир "Белмекен" и язовир "Чаира" водата се спуска по огромни тръби от височина 700 м - е да осигури гъвкавост на енергийната система на денонощна база и да замества при аварии големи мощности като ТЕЦ и АЕЦ. Голямото предимство на ПАВЕЦ е, че може да се активира или спира изключително бързо за разлика от които и да било други мощности. С изграждането на язовир "Яденица" възможностите за използването на "Чаира" могат да се увеличат двойно, но през последните 5 години този проект буксува.

Освен "Чаира" от язовир "Белмекен" тръгва и другата каскада - ПАВЕЦ "Белмекен", ВЕЦ "Сестримо" и ВЕЦ "Момина клисура". От начало водата минава през първата централа, след това през втората и накрая - през третата. Общата мощност е 735 мВт, а в помпен режим - 104 мегавата.

Или общо целият комплекс би могъл да работи с мощност 1575 мВт, като за сравнение - АЕЦ "Козлодуй" има капацитет 2000 мегавата.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS
    • - 7
    • + 1

    Лошо стечение в лош момент ...

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1
    • + 20

    Най-вероятно и тук е намесена дългата ръка на "почетния" Ахмед Доганов, който иначе губи студения резерв, Ковачки също. А това подсказва, че ББ е най-виновен от всички, утре пак гласувайте за него, ако не нямате грам акъл в главите си...

    Нередност?
  • 3
    rjw16350766921083821 avatar :-|
    Стойчо Пейчев
    • - 2
    • + 15

    Никой не ни е виновен че пуснахме Винету напред,все пак той пазеше царя и така шеф стана пъдаря

    Нередност?
  • 4
    cka26544838 avatar :-|
    cka26544838
    • - 2
    • + 22

    В петък уволниха главния инженер на вец групата Стоян Баташки- единствения специалист дръзнал да каже истината за забавянето на ремонта- лошото му качество! По донос на началника му и виновник за това състояние на нещата- Георги Головодски- човека на дпс!

    Нередност?
  • 5
    jagerzur avatar :-|
    jagerzur
    • - 1
    • + 12

    Информацията е непълна. Ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира" трябваше да се възложи с процедура за директно възлагане на оригиналният производител - "Тошиба". НЕК отхвърли офертата на Тошиба поради високата й цена и дългият срок на изпълнение. Съгласно офертата на "Тошиба" ремонтът трябваше да е приключил през февруари 2021, а цената щеше да е около 12 млн евро. Оттогава насам, тъй като аварираха два генератора, цената вече е 17 млн. евро, но пък датата на приключването се мержелее някъде към края на 2023 г. По този повод тече съвместно разследване на ДАНС и икономическа полиция, а НЕК панически замита следите и оволнява "неблагонадеждни" хора. Шокираща безстопанственост и лошо управление, прикрити зад процедури на ЕБВР, които струват милиарди на икономиката на страната и облагодетелстват шепа хора.

    Нередност?
  • 6
    qnj1612527328716229 avatar :-|
    Драгомир Димитров
    • - 5

    До коментар [#4] от "cka26544838":

    Пълни глупости! Единственото вярно е името на Головодски.

    Нередност?
  • 7
    ventrue avatar :-(
    robespierre
    • + 1

    страхотна статия... Браво
    медии като Капитал и Дневник трябва да се бранят и пазят на всяка цена - това са единствените истински корективи на мафията в БГ

    Нередност?
Нов коментар